Κάνει ορνιθοσκαλίσματα; Πώς να βελτιώσετε τον γραφικό χαρακτήρα του παιδιού

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Κρατάει σωστά το μολύβι;
Πριν απ' όλα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί κρατάει σωστά το μολύβι -δηλαδή με τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο. Το λάθος κράτημα του μολυβιού μπορεί να είναι ο λόγος που το παιδί κακοσχηματίζει τα γράμματα, γι' αυτό -όσο ακόμα είναι μικρό και δεν θα νιώσει καταπίεση- προσπαθήστε να το βοηθήσετε να μάθει πώς να το πιάνει σωστά, με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:
  • Προτιμήστε μολύβια με κοντό μήκος, για να μάθει να τοποθετεί τα δάχτυλά του στο σωστό ύψος του μολυβιού -δηλαδή κοντά στη μύτη. 
  • Η μέθοδος «Pinch & Flip» (ή, ελληνιστί, «Πιάνω και γυρίζω»). Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

  • Μπαλάκι στη χούφτα. Δώστε στο παιδί να κρατήσει με τον παράμεσο και το μικρό μία μικρή μπάλα, για να συνηθίσει το χέρι του τη σωστή θέση. 




Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;
Αφού σιγουρευτείτε ότι το παιδί κρατάει το μολύβι με τον σωστό τρόπο, πρέπει να εντοπίσετε τι ακριβώς δεν είναι «ωραίο» στα γράμματά του. Αν, για παράδειγμα, ο τρόπος που σχηματίζει το κάπα δεν είναι του γούστου σας, τότε πρέπει μάλλον ν' αφήσετε το παιδί στην ησυχία του. Η μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δοθεί:
-στον ορθό και ξεκάθαρο σχηματισμό των γραμμάτων
-στο μέγεθος των γραμμάτων και την αναλογία πεζών-κεφαλαίων
-στα διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις 
-στην κλίση των γραμμάτων
Αφού εντοπίσετε ποια περίπτωση είναι αυτή του παιδιού σας, μπορείτε να προχωρήσετε στον αντίστοιχο τρόπο βελτίωσης.
Χρησιμοποιήστε τις γραμμές του τετραδίου
Τόσο για την σωστή αναλογία μικρών και κεφαλαίων, όσο και για να μάθει το παιδί να γράφει ίσια, η εξάσκηση σε τετράδιο ή σελίδες με γραμμές είναι πολύ βοηθητική. Εξηγήστε ότι τα πεζά γράμματα πρέπει να έχουν περίπου το μισό ύψος απ' τα κεφαλαία και ζητήστε απ' το παιδί να μη ξεφεύγει απ' τη γραμμή του τετραδίου. 



Κατεβάστε ταχύτητα
Μια απ' τις πιο συνηθισμένες αιτίες κακού γραφικού χαρακτήρα είναι το γρήγορο γράψιμο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να του εξηγήσετε ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται και παρακινήστε το να γράφει πιο αργά.

Και μειώστε την πίεση
Κάποια παιδιά έχουν την τάση να πιέζουν πολύ δυνατά το μολύβι στο χαρτί όσο γράφουν. Αυτό, κάνει την -όποια- καλλιγραφία δυσκολότερη, γι' αυτό προτείνετέ του να κρατήσει πιο χαλαρά το μολύβι και να πιέζει τη μύτη του τόσο, όσο χρειάζεται για να γράψει.
Τα πάντα είναι καμβάς
Για να βελτιώσετε το σχήμα των γραμμάτων του παιδιού, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να τα σχηματίσει ξανά και ξανά. Ωστόσο, αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, θα λέγαμε ότι 99 στα 100 παιδιά θα βαριούνταν θανάσιμα να γράψουν ατέλειωτα α, β, γ και λοιπά σε ένα τετράδιο. 
Προκειμένου η διαδικασία να γίνει πιο διασκεδαστική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κάθε τι ως καμβά. Από έναν παιδικό μαυροπίνακα με κιμωλία, μέχρι τον θολό από υδρατμούς καθρέφτη ή την άμμο το καλοκαίρι. Είτε το παιδί κάνει εξάσκηση με το μολύβι του, είτε με ένα κλαρί ή το δάχτυλό του, η βελτίωση είναι σίγουρη.
Επενδύστε στην πρωτότυπη γραφική ύλη
Τα πολύχρωμα στυλό, οι χρωματιστές γόμες και τα ωραία τετράδια δίνουν ένα έξτρα κίνητρο στην εξάσκηση. Επενδύστε, λοιπόν, ένα μικρό ποσό στο τοπικό βιβλιοχαρτοπωλείο και το κεφάλαιό σας θα αποδώσει καρπούς.



Παζλ, ζωγραφιές και παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν
Τα παιχνίδια που βελτιώνουν τις κινητικές του ικανότητες, θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις απαιτούμενες δεξιότητες για το γράψιμο -τον έλεγχο και τον συντονισμό κινήσεων, τον τρόπο και την πίεση που ασκεί στο μολύβι όταν το πιάνει. Τα παζλ, η ζωγραφική, το παιχνίδι με τουβλάκια, ακόμη και η χρήση μαχαιροπίρουνου μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. 
Για να εξασκηθεί στο γράψιμο, θα χρειαστεί να... γράψει κάτι. Μία ιδέα είναι να του ζητήσετε απλώς να αντιγράψει κάτι απ' το βιβλίο της Γλώσσας ή από ένα αγαπημένο του παραμύθι. Αν, ωστόσο, προτιμάτε μια μέθοδο πιο δημιουργική και διασκεδαστική απ' την αντιγραφή, μπορείτε να δοκιμάσετε να του ζητήσετε να γράψει για εξάσκηση τα εξής:
-τα ονόματα της οικογένειάς του δίπλα σε εύκολα σκίτσα που απεικονίζουν το κάθε πρόσωπο
-τα ονόματα των συμμαθητών του πάνω σ' ένα σχεδιάγραμμα της τάξης του
-λέξεις που θα φτιάξει το ίδιο με τη φαντασία του για φανταστικά πλάσματα ή τόπους
-λέξεις που θα σκεφτεί με τη μορφή brain storming, δηλαδή αφού θέσετε εσείς ένα θέμα/επικεφαλίδα
-τα ονόματα των αγαπημένων του ηρώων
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)