Τα καλύτερα χωριά για καλοφαγάδες κοντά στην Αθήνα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


του Νικόλα Γεωργιακώδη
Το καλό φαγητό είναι μεγάλη υπόθεση. Τόσο μεγάλη που μπορεί να σε κάνει να… ξενιτευτείς για λίγο από την Αθήνα για να ανακαλύψεις τα καλύτερα παϊδάκια, την επικότερη σπαλομπριζόλα και το πιο ζουμερό γεμιστό μπιφτέκι.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των εκδρομέων… καλοφαγάδων, τότε σημειώστε τις παρακάτω διευθύνσεις εντός και εκτός Αττικής για άνευ προηγουμένου κρεατοφαγικά τσιμπούσια. 

Στα Καλύβια Θορικού… 

… γίνεται της κρεατοφαγίας το κάγκελο. Κάθε επίσκεψή σας εδώ μπορεί να συνδυαστεί και με μία ταβέρνα. Σημειώνετε; Μουρούζης, Χριστόφορος, Τρίγωνο, Κόλλιας και Αλώνια σερβίρουν σούπερ κρεατικά όπως μπιφτέκια απλά ή γεμιστά, αρνάκι στη σούβλα, κοκορέτσι, συκωτάκι, μπριζόλες και σπαλομπριζόλες με κανένα… έλεος σε μερίδες. Είναι τεράστιες, και αν παραγγείλετε πεινασμένοι το σίγουρο είναι ότι θα πάρετε και για το σπίτι. Όσον αφορά τις τιμές, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο για σούπερ χορταστικό γεύμα, με κρασί.

Στο Καλέντζι… 

Η φάση είναι Αρτζεντίνα. Το αργεντίνικο steakhouse - «ναός» για τους κρεατοφάγους της Αθήνας και των προαστίων σερβίρει ίσως το καλύτερο κρέας που έχουμε δοκιμάσει σε αυτήν την τιμή. Μην παρασυρθείτε και παραγγείλετε πολλά ορεκτικά, γιατί θα είναι κρίμα να μην εστιάσετε και να μην απολαύσετε όπως πρέπει τις υπέροχες μπριζόλες του (μοσχαρίσιες – σταβλίσιες), οι οποίες αργοψήνονται στα κάρβουνα για ώρες. Καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε κάποιες πριν πάτε για να «κλείσετε» το μοσχάρι σας - ήτοι να παραγγείλετε την ποσότητα του κρέατος που θέλετε για κυρίως, για να αρχίσει να ψήνεται. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο, με κρασί.

Στο Πολυδένδρι… 

… στην πλατεία του χωριού ο κόσμος συρρέει για το Τζάκι. Ο χώρος θυμίζει «χωριό», διαθέτει μια υπερυψωμένη αυλή με τραπεζάκια κάτω από το δέντρο και χαρακτηρίζεται από την φοβερή (καλώς νοούμενη) εμμονή που έχουν οι ιδιοκτήτες στην καθαριότητα. Στα του φαγητού, οι μερίδες είναι εξωπραγματικά τεράστιες, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Ξεκινάμε από το φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμάκι και την μυρωδάτη χωριάτικη, ενώ από τα κρεατικά ξεχωρίζει η μοσχαρίσια μπριζόλα, το χωριάτικο λουκάνικο και τα παϊδάκια αρνιού ή προβατίνας. Αν είστε τυχεροί, θα προλάβετε και μερακλίδικο κοντοσούβλι ή κοκορέτσι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο με κρασί – παραγγείλτε με φειδώ, θα… σκάσετε.

Στα Βίλια… 

… ο ‘Έλατος στην κεντρική πλατεία είναι μια χασαποταβέρνα – κρεοπωλείο, η οποία σερβίρει στη μεγάλη σάλα της με τα άνετα τραπέζια φρέσκα κρεατικά δικής τους παραγωγής. Από το 1967 βαστά η… χάρη της στα Βίλια και οφείλει την φήμη της στο εξαιρετικό κοκορέτσι, τα ζουμερά μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, το λαχταριστό τυρόψωμο και τα καλοψημένα αρνίσια παϊδακια που τρώγονται «χεράτα» σε ρυθμούς πολυβόλου. Ωραιότατο και το κοντοσούβλι προβατίνας, για μερακλήδες. Υπολογίστε περί τα 20€/άτομο, με δικό τους κρασί για ένα χορταστικό γεύμα. 

Στη Χασιά… 

… οι χασαποταβέρνες έχουν την τιμητική τους, η τσίκνα πανταχού παρούσα και τα Σαββατοκύριακα σφύζουν από κόσμο που έρχεται εδώ για εκδρομή και κρεατοκατανάλωση. Σταθερές αξίες εδώ ο Μήτρος ο οποίος μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες και τη σχάρα του σε… τόνους πάσης φύσεως κρεάτων που αναπαύθηκαν σε αυτήν. Οτιδήποτε και αν πάρετε από εδώ θα μείνετε ικανοποιημένοι, αν και τα αρνίσια παϊδάκια με τις μοσχαρίσιες μπριζόλες συγκαταλέγονται στα highlights του καταλόγου (18-20€/ άτομο με κρασί). Εξίσου δυνατή επιλογή στην περιοχή Το Χρυσό Βαρέλι. Σαγανάκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αρνίσια παϊδάκια και ζουμερά μπιφτέκια αποτελούν σταθερές επιλογές για ένα σωστό, κρεατοφαγικό τσιμπούσι. Και εδώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο με γενναίες μερίδες και κρασί. Τρίτη – αλλά όχι φαρμακερή – διεύθυνση που αξίζει να επισκεφτείτε το Φαράγγι, το οποίο μάλιστα έχει την ωραιότερη θέα από τις ταβέρνες της περιοχής, αφού «βλέπει»… φαράγγι. Εδώ δοκιμάζουμε εξαιρετικές μελιτζάνες στα κάρβουνα, παϊδάκια, κοντοσούβλι, μπιφτέκια στα κάρβουνα, κοκορέτσι ζουμερό και ωραιότατα λουκάνικα χωριάτικα. Υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο. 

Στα Δερβενάκια Κορινθίας… 

… θα πάτε συστημένοι στο Χάνι του Ανέστη. Ταβέρνα με ιστορία από το 1822 παρακαλώ, ο Ανέστης ξεχωρίζει στην περιοχή για την ποιότητα και το μεράκι των γεύσεων του, αλλά και το υπέροχο περιβάλλον του: τα πλατύφυλλα πλατάνια και το ρυάκι που το περικυκλώνει φτιάχνουν το απόλυτο σκηνικό «χωριού». Εδώ παραγγέλνουμε τα απαραίτητα μιας εξοχικής παραδοσιακής ταβέρνας: τζατζίκι χειροποίητο, χοιρινή μπριζόλα με φρεσκοκομμένες πατάτες, κοτόπουλο στη σχάρα, χωριάτικη σαλάτα, σαγανάκι και ωραιότατο λουκάνικο. Για ένα λουκούλειο γεύμα με κρασί, δε θα πληρώσετε περισσότερα από 15€/ άτομο. Λίγο πιο δίπλα είναι και η Νεμέα, οπότε αν θέλετε συνδυάζετε άψογα το γεύμα σας με οινική εξόρμηση στα τοπικά, φημισμένα οινοποιεία. 

Στην Κανδύλα Αρκαδίας… 

… η απόσταση από Αθήνα είναι περί τις 2 ώρες και κάτι, όμως όσοι έχετε διάθεση για μια μίνι μονοήμερη και εκτιμάτε το καλό τσιμπούσι αξίζει να επιχειρήσετε την εξόρμηση. Ο λόγος; Το Χάνι της Κανδύλας, ένα οινομαγειρείο γνωστό  στην ευρύτερη περιοχή, με νοστιμότατες τοπικές λιχουδιές, και - για ορισμένους- τα κορυφαία παϊδάκια της επικράτειας. Πλην αυτών, εξαιρετικές επιλογές αποτελούν η «καπακωτή» μελιτζάνα με φρέσκια ντομάτα, (ψητή στον φούρνο), το αρνάκι λαδορίγανη, το χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο και το γεμιστό μπιφτέκι με κεφαλοτύρι. Το Χάνι της Κανδύλας είναι ανοιχτό από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ενώ αν αποφασίσετε να πάτε, καλό είναι να κλείσετε ένα τραπέζι εκ των προτέρων γιατί τα Σαββατοκύριακα επικρατεί πανδαιμόνιο καλοφαγάδων. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο με κρασί.
Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)