Αναζητώντας ένα ωραίο τρόπο, ώστε να μάθουν να ξεχωρίζουν οι μικροί μαθητές μας τα ουσιαστικά από τα ρήματα βρήκα ένα διασκεδαστικό παιχνίδι στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με πάρα πολλά καπάκια, πάνω στα οποία κολλάμε ετικετούλες με λέξεις ουσιαστικών και ρημάτων.
Τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν τη λέξη που τυχαίνουν και αφού αποφασίσουν αν ανήκει στα ουσιαστικά ή στα ρήματα να ρίξουν το καπάκι στο σωστό μπουκάλι. Στόχος του παιχνιδιού είναι να εξασκηθούν στη διάκριση των ουσιαστικών και των ρημάτων τόσο από τις καταλήξεις τους (και τα άρθρα τους) όσο και από το τι δείχνουν (πρόσωπα,ζώα,πράγματα,τι κάνω,τι παθαίνω). Είναι κατάλληλο για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ωστόσο προτείνεται και σε τάξεις υποδοχής.
Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι μπορεί να πάρει διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τον αριθμό των παικτών, τον χώρο, τον χρόνο και το μαθησιακό επίπεδο. Μπορεί να το παίξει ένα μόνο παιδί στο σπίτι ή σε κάποια γωνία της τάξης ( π.χ.όταν έχει τελειώσει τις εργασίες του) ή μπορούμε να το παίξουμε σε ομάδες με όλη την τάξη. Μια σκυταλοδρομία με όλη την τάξη! Πού;;; Μέσα στην τάξη ή έξω από αυτήν! Καλά διαβάσατε, ακόμα και μ-έ-σ-α στην τάξη. Έχω δοκιμάσει σκυταλοδρομία μέσα στην τάξη για κάτι αντίστοιχο με τα γένη των ουσιαστικών και πραγματικά τα παιδιά ξετρελάθηκαν! ΜΗ φοβάστε τη φασαρία, είναι και αυτή κομμάτι της μάθησης! Η άλλη εναλλακτική είναι στο σχολικό προαύλιο! Άλλωστε ο καιρός ήδη προσφέρεται! Σε ομαδικό επίπεδο πρέπει να έχουμε περισσότερα μπουκάλια, χρειαζόμαστε τόσα ζευγάρια όσα και οι ομάδες. Κερδίζει φυσικά η ομάδα με τα περισσότερα σωστά τοποθετημένα καπάκια!
Εάν υπάρχει αρκετός χρόνος και το έχετε παίξει 1-2 φορές, ώστε να εξασκηθούν, μπορείτε να εισάγετε και κάποιο φύλλο εργασίας. Μπορείτε π.χ. να τους ζητήσετε να συμπληρώσουν ένα φυλλάδιο γράφοντας τα ουσιαστικά που διαλέγουν στο σωστό γένος ή στο πληθυντικό αριθμό ή σε όλες τις πτώσεις ...κτλ.Ομοίως μπορείτε να παίξετε με τις καταλήξεις ή τις φωνές των ρημάτων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορούμε να δώσουμε μέσα από το παιχνίδι ένα διπλό μήνυμα! Μπορούμε να φτιάξουμε διασκεδαστικά (εκπαιδευτικά) παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά και, επίσης, μπορούμε στο τέλος της χρονιάς να δώσουμε όλα αυτά τα καπάκια σε φορείς που τα συγκεντρώνουν για αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Πάντως ό,τι και να αποκομίσουν από το παιχνίδι αυτό κερδισμένοι/ες θα βγουν!
Ας παίξουμε, λοιπόν, με τα ουσιαστικά και με τα ρήματα!
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα υλικά και τις οδηγίες κατασκευής(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση):
Μπορείτε να κατεβάσετε το ΔΩΡΕΑΝ αρχείο εδώ,περιέχονται οδηγίες και τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε(πατήστε πάνω στην εικόνα):
Περισσότερες συμβουλές εδώ.