5 χαρακτηριστικά του ιαπωνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπλήσσουν

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για τη νοημοσύνη τους, την καλή τους υγεία, την ευγένεια και την ευεξία τους. Κατά γενική ομολογία αυτό ξεκινάει από το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Οι τρόποι προηγούνται της γνώσηςΣτα σχολεία της Ιαπωνίας, οι μαθητές δεν έχουν εξετάσεις μέχρι να φτάσουν στην τέταρτη τάξη (μέχρι την ηλικία των 10). Συμπληρώνουν απλά μικρά τεστ. Θεωρείται ότι ο στόχος των τριών πρώτων χρόνων στο σχολείο είναι  η εγκαθίδρυση σωστών τρόπων και η ανάπτυξη του χαρακτήρα του. Τα παιδιά διδάσκονται να σέβονται τους άλλους ανθρώπους και να είναι ευγενικά απέναντι στα ζώα και στη φύση, πώς να είναι γενναιόδωρα και συμπονετικά και διδάσκονται χαρακτηριστικά όπως το σθένος, ο αυτοέλεγχος και η δικαιοσύνη.
Τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν επιστάτες ή καθαριστικό προσωπικό
Οι μαθητές είναι αυτοί που καθαρίζουν το σχολείο τους. Στα ιαπωνικά σχολεία, οι μαθητές καθαρίζουν τις τάξεις, το κυλικείο, ακόμα και τις τουαλέτες μόνοι τους. Κατά τον καθαρισμό, χωρίζονται σε μικρές ομάδες και τους ανατίθενται εργασίες που εναλλάσσονται και μετατίθενται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πράγμα που κάνει τα παιδιά να σέβονται τον χώρο τους, τη δουλειά τους και τη δουλειά των άλλων.
Στα σχολεία παρέχεται γεύμα με εβδομαδιαίο, τυποποιημένο μενού, το οποίο καταναλώνεται στην τάξη
Στα δημόσια δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, το γεύμα μαγειρεύεται σύμφωνα με ένα τυποποιημένο πρόγραμμα, που αποφασίζεται όχι μόνο από πιστοποιημένους σεφ, αλλά επίσης από επαγγελματίες της υγείας. Όλοι οι συμμαθητές τρώνε μαζί στην τάξη με τον δάσκαλο/καθηγητή τους, κάτι που βοηθά στη θετική δόμηση των σχέσεων μεταξύ τους.
Εκτός από τα κοινά μαθήματα, οι μαθητές επίσης μαθαίνουν Ιαπωνική καλλιγραφία και ποίησηΗ Ιαπωνική καλλιγραφία, ή Shodo, περιλαμβάνει τη βύθιση ενός πινέλου bamboo σε μελάνι και τη γραφή του με αυτό ιερογλυφικών σε χαρτί ρυζιού. Το Haiku, από την άλλη πλευρά αποτελεί μια μορφή ποίησης που χρησιμοποιεί απλές εκφράσεις, για να αποκαλύψει τα βαθύτερα και σημαντικότερα συναισθήματα στους αναγνώστες του. Και τα δύο μαθήματα διδάσκουν στα παιδιά να σέβονται τον πολιτισμό τους.
Το ποσοστό σχολικής παρακολούθησης στην Ιαπωνία φτάνει το 99.99%Οι Ιάπωνες δεν λείπουν από τις αίθουσες, ούτε και αργούν να πάνε στο σχολείο. Επιπλέον, σχεδόν το 91% των μαθητών στην Ιαπωνία αναφέρει ότι ποτέ ή, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, έχουν αγνοήσει τη διάλεξη των καθηγητών τους. 
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)