Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνετε με την πειθαρχία στα παιδιά σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Εάν δοκιμάσατε κάθε κλασική στρατηγική για να υπακούει το παιδί σας και εκείνο εξακολουθεί να χτυπάει, να αντιμιλάει ή να χλευάζει τον μικρότερο αδερφό του, ίσως να υπονομεύετε τις προσπάθειές σας για πειθαρχία κάνοντας ένα από αυτά τα πέντε κοινά λάθη. Απομακρυνθείτε από αυτά και προειδοποιήστε το παιδί σας να αρχίσει να συμπεριφέρεται καλύτερα.
1. Αποφύγετε να πειθαρχήσετε το παιδί σας μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Όταν το κάνετε αυτό, μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στο ποιος ακούει τη συζήτηση παρά σε όσα προσπαθείτε να το διδάξετε. Ψάξτε για ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να μιλήσετε για το τι συνέβη ακριβώς, χωρίς να σας βλέπουν ή να σας ακούνε. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε χώρο για να μιλήσετε εκείνη τη στιγμή, επισημάνετε εν συντομία την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας και ενημερώστε το ότι θα το συζητήσετε αργότερα στο σπίτι. Και μην ξεχάσετε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας!
2. Έχετε πει στο παιδί σας ένα εκατομμύριο φορές να μην πετάει το μπουφάν του στο πάτωμα, γιατί όμως συνεχίζει να το κάνει; Πιστέψτε το ή όχι, ίσως να μην καταλαβαίνει πραγματικά τι ζητάτε από εκείνο. Κάνετε τις οδηγίες σας όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες. Επίσης, πείτε στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει π.χ. «Κρέμασε το μπουφάν σου στη ντουλάπα μόλις μπεις στο σπίτι», αντί για το τι δεν πρέπει να κάνει π.χ. «Μην πετάς τα πράγματα σου στο πάτωμα».
3. Δεν μπορείτε να περιμένετε από το παιδί σας να συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο όταν το στομάχι του είναι άδειο. Η πείνα καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση και μπορεί να κλιμακώσει την κακή συμπεριφορά. Το παιδί σας πρέπει να χαλαρώσει πριν μπορέσει να ακούσει. Αναγνωρίστε αμέσως τι έκανε λάθος π.χ. «Σε έβλεπα να τραβάς το παιχνίδι του αδερφού σου από τα χέρια του» και υποσχεθείτε να το συζητήσετε ξανά αργότερα π.χ. «Είσαι πεινασμένος, έτσι δεν είναι; Ας μιλήσουμε γι' αυτό μετά το φαγητό». Αυτή η καθυστερημένη προσέγγιση πειθαρχίας λειτουργεί επίσης όταν το παιδί νυστάζει.
4. Τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα για πολλούς λόγους: Έχουν έλλειψη αυτοέλεγχου. Τους αρέσει να δοκιμάζουν τα όρια σας. Χρειάζονται την προσοχή σας. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Δεν το κάνουν γιατί δεν σας συμπαθούν. Η κακή συμπεριφορά αφορά ένα παιδί που διερευνά πώς να πάρει αυτό που θέλει, είτε είναι αγάπη, παγωτό ή άλλα πέντε λεπτά παιχνιδιού. Η αδικαιολόγητη προσβολή μπορεί να σας κάνει λιγότερο στοργικούς, κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει τη σχέση με το παιδί σας. Κρατήστε τις αγκαλιές και τα φιλιά που έρχονται, αλλά αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι το σέβεστε και το ίδιο θέλετε και από εκείνο.
5. Η επιβολή των κανόνων σποραδικά διδάσκει στο παιδί σας ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση να τους παραβιάσει γιατί μπορεί να μην υπάρχουν επιπτώσεις. Η ασυνέπεια στέλνει το σήμα ότι δεν είστε πραγματικά υπεύθυνοι και προκαλεί σύγχυση σε ένα μικρό παιδί. Εάν το αφήσετε να σας κλωτσήσει για πλάκα όταν παίζετε, μπορεί να υποθέσει ότι είναι καλό να το κάνει. Αποφύγετε να πέσετε σε αυτή την παγίδα επανεξετάζοντας τακτικά τις προσδοκίες σας. Και όταν το παιδί σας δεν τις γνωρίζει, να τις κάνετε γνωστές σε εκείνο είτε υποδεικνύοντας τις ή ακολουθώντας τις με την κατάλληλη συνέπεια.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)