Ας παίξουμε ζαρο...συλλαβές!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν συλλαβές με γράμματα που τυχαίνουν στα ...ζάρια! Απαραίτητα υλικά...

.... δυο ζάρια (το ένα με 6 σύμφωνα Π, Τ, Λ, Μ, Ν, Κ και το άλλο με 6 φωνήεντα Α, Ε, Ι, Ο, Η, Ω σε κόκκινο χρώμα) και το φύλλο εργασίας.  Τα ζάρια τα έφτιαξα εγώ,αγοράζοντας ξύλινα κυβάκια χειροτεχνίας από το βιβλιοπωλείο. Για να μη χάνονται στο κούνημα, αλλά για να αποθηκεύονται εύκολα τα έβαλα μέσα σε αυγουλάκια από τις γνωστές σοκολάτες (Ναι! την έκανα τη θυσία για να μαζέψω τα αυγουλάκια!). Στην εικόνα βλέπετε και ένα κουτάκι που έφτιαξα για να τα βάζω μέσα! Νοικοκυρεμένα πράγματα!



Υπάρχουν δύο επιπέδων φύλλα εργασίας. Στο πρώτο οι μαθητές/τριες απλά καταγράφουν και διαβάζουν τις συλλαβές τους. Στο δεύτερο προχωρούν ένα στάδιο παραπέρα προσπαθώντας να βρουν λέξεις που να ξεκινούν ή να έχουν αυτές τις συλλαβές. Οι λέξεις μπορούν να ειπωθούν αρχικά προφορικά και αφού τις γράψουμε στον πίνακα να περαστούν στο φύλλο εργασίας. Επίσης, τα φύλλα εργασίας μπορούν να δουλευτούν και ομαδικά, ανά δυάδες. Στα σύμφωνα του ενός ζαριού μπορείτε να γράψετε αυτά που θέλετε να δουλέψετε εσείς! Στο αρχείο υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες με τους στόχους και τα φύλλα εργασίας σε ασπρόμαυρη και έγχρωμη εκδοχή, όπως επίσης και πιθανές προεκτάσεις.

Βοήθησαν πολύ και τα καρτελάκια των συλλαβών που είχα αναρτημένα στον τοίχο της τάξης.  Είχαμε ήδη γνωρίσει τα γραμματάκια αυτά. Κάποια παιδιά που δυσκολευόταν να βρουν τις φωνές ανέτρεχαν στις καρτέλες με τις οποίες είχαν εξοικειωθεί. Γενικά, το εποπτικό υλικό στον τοίχο ήταν ο καλύτερος σύμμαχος μου στην τάξη υποδοχής, κι αυτό γιατί είχα να κάνω με παιδιά που δε μιλούσαν καθόλου ή μιλούσαν ελάχιστα ελληνικά. Πιο πολύ από όλα με βοήθησε η ΑλφαΒητοΠολιτεία, που αποδείχθηκε ένα πολυεργαλείο για μένα! Για αυτήν θα μιλήσουμε, όμως, λίγο αργότερα...


Μπορείτε να κατεβάστε το αρχείο με τις οδηγίες και τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποίησα πατώντας εδώ.



Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)