Μαθήματα αγγλικών σε παιδική ηλικία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε παιδική ηλικία έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη για ένα παιδί. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα με ένα πολύ φυσικό τρόπο που μοιάζει πολύ με τον τρόπο που μαθαίνουν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα. Ουσιαστικά αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα και ασυναίσθητα ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες δεξιότητες για να κατακτήσουν και μια δεύτερη γλώσσα που από την αρχή καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική από τη μητρική τους. Έχουν την ικανότητα να μιμούνται την προφορά και να ξεκαθαρίζουν μέσα στο μυαλό τους τούς κανόνες που διέπουν τη γλώσσα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες αυτή η φυσική ικανότητα μειώνεται και η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αναγκαστικά πρέπει να υποστηριχθεί με μια πιο συστηματική μέθοδο. Τα αγγλικά για παιδιά είναι λοιπόν μονόδρομος για τους γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να αποκτήσουν με μεγαλύτερη ευκολία καλή γνώση της γλώσσας.
Τι σημαίνει "αγγλικά για παιδιά"; Πρόκειται για προγράμματα εκμάθησης που σε μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν δραστηριότητες που συνδέονται με το παιχνίδι. Τα παιδιά συμμετέχουν στο παιχνίδι, το κατανοούν και συνδέουν αυτά που κάνουν με τη γλώσσα που ομιλείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ειδικά σε πολύ μικρές ηλικίες, το παιδί μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να πει τις πρώτες του λέξεις στα αγγλικά. Είναι η περίοδος που περισσότερο ακούει και κατανοεί. Δεν πρέπει να πιεστεί να επαναλάβει λέξεις ή φράσεις, ένα λάθος που κάνουν συχνά πολλοί γονείς. Είναι θέμα χρόνου, που βέβαια εξαρτάται και από το πόσο συχνά ακούει αγγλικά, να ξεκινήσει να μιλάει. Στην αρχή με απλές φράσεις που έχει απομνημονεύσει. Καθώς η εξοικείωσή του με τη γλώσσα εξελίσσεται, αποκτά την ικανότητα να εμπλουτίζει αυτές τις φράσεις  με νέες λέξεις.
Σε όλη αυτή τη φάση, τα μικρά παιδιά κάνουν λάθη τα οποία ο συνομιλητής τους δε διορθώνει για να μην τα αποθαρρύνει. Τα λάθη αυτά είναι μέρος της διαδικασίας κατανόησης των κανόνων που διέπουν τη γλώσσα. Αν ο συνομιλητής τους απαντήσει χρησιμοποιώντας τη σωστά φόρμα της γλώσσας, τα παιδιά ασυναίσθητα το καταγράφουν και διορθώνουν τον εαυτό τους. Όπως σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών, έτσι και στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ισχύει η αρχή της ενθάρρυνσης. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι κάνουν κάτι με επιτυχία, κινητοποιούνται να γίνουν ακόμη καλύτερα. Οι διδάσκοντες σε τόσο νεαρές ηλικίες γνωρίζουν πολύ καλά την αξία της ενθάρρυνσης, που έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όταν σύμμαχοι στην προσπάθεια γίνονται και οι γονείς.

Είναι λοιπόν αναμφισβήτητο ότι η εκμάθηση των αγγλικών σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι μια ευκολότερη και πιο ευχάριστη διαδικασία για ένα παιδί. Επιπλέον, ένα παιδί που πέρασε από αυτή τη διαδικασία αποκτά μια μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση των δεξιοτήτων του για την εκμάθηση και  άλλων γλωσσών σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στη σημερινή εποχή που οι ξένες γλώσσες θεωρούνται απαραίτητες, μια τέτοια ικανότητα είναι αναμφισβήτητα μεγάλο προσόν!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)