Πόσο συχνά κάνετε άσκοπες αγορές όταν βρίσκεστε σε ένα κατάστημα ή ένα σούπερ μάρκετ; Συνήθως η απάντηση των περισσότερων ανθρώπων, είναι «συχνά!» Ωστόσο, πολλοί δεν συνειδητοποιούν καν ότι αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, με μια ολόκληρη σειρά από τεχνάσματα.
Παρακάτω θα μάθετε 10 κοινές πρακτικές και παγίδες του μάρκετινγκ, που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για να αυξήσουν τις πωλήσεις.
Άβολα ταμεία
Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων επιστρέφει τις άχρηστες αγορές που έχει κάνει, όταν πάει στη γραμμή πληρωμής. Για να αποτρέψουν τους πελάτες από μια τέτοια κίνηση, οι περιοχές των ταμείων διαμορφώνονται έτσι ώστε να μην μπορείτε να βγάζετε τα περιττά πράγματα πουθενά αλλού, ειδικά αν τα ψώνια σας βρίσκονται στο καλάθι.
Ξεκούραση χωρίς ξεκούραση
Τα μέρη για φαγητό, προορίζονται για να ξεκουραστείτε και να φάτε κάτι πριν συνεχίσετε τα ψώνια σας. Ωστόσο, δεν έχετε τη δυνατότητα να καθίσετε εκεί για αρκετή ώρα: Τα καθίσματα είναι άβολα, υπάρχει μικρή απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ενώ ο δυνατός θόρυβος και ο κόσμος προκαλούν νευρικότητα. Αυτό βοηθά τα εμπορικά κέντρα να κάνουν τους ανθρώπους να τριγυρνούν στα καταστήματα, ενώ υπάρχει μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή πελατών.
Δεν υπάρχουν παράθυρα, ούτε ρολόγια
Είναι γνωστό ότι οι χαρτοπαικτικές λέσχες δεν έχουν παράθυρα ή ρολόγια. Έτσι οι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας και ξοδεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, άρα και χρήματα. Τα εμπορικά κέντρα υιοθέτησαν αυτό το κόλπο, για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Ευχάριστα καταστήματα
Οι διάδρομοι στα εμπορικά κέντρα είναι έντονα φωτισμένοι και υπάρχει πάντα δυνατή μουσική, που ενισχύεται και αντανακλάται από το δάπεδο. Αλλά μόλις μπείτε σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα, τα φώτα και η μουσική είναι ξαφνικά ήρεμα και ευχάριστα. Όλα αυτά δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης και σας κάνουν να παραμένετε περισσότερο στο χώρο.
Έξυπνα δοκιμαστήρια με καθρέφτες
Τα δοκιμαστήρια έχουν καθρέφτες που είναι κατασκευασμένοι ειδικά για να σας κάνουν να φανείτε πιο αδύνατοι, πιο μαυρισμένοι και ψηλότεροι. Ορισμένα καταστήματα εσωρούχων για παράδειγμα, προσθέτουν ροζ χρωστική ουσία στους καθρέφτες τους, για να κάνουν το δέρμα να φαίνεται μαυρισμένο. Αυτό το τέχνασμα λειτουργεί, επειδή όσο περισσότερο μας αρέσουν κάποια ρούχα πάνω μας, τόσο πιο πιθανό είναι να τα αγοράσουμε.
Αντικατάσταση προϊόντων
Αν κάνετε τα ψώνια σας στο ίδιο κατάστημα για αρκετό χρονικό διάστημα, ξέρετε ακριβώς πού βρίσκονται τα πάντα. Μπορείτε να κινηθείτε στους χώρους, χωρίς να προσέχετε τα αγαθά γύρω σας. Όταν το κατάστημα αλλάζει θέση στα προϊόντα, πρέπει να ψάξετε για αυτά που χρειάζεστε, γεμίζοντας το καλάθι σας με περισσότερα ψώνια.
Σωστός φωτισμός
Όλοι γνωρίζουν ότι οι καλύτερες μπανάνες είναι αυτές με μια ορισμένη απόχρωση κίτρινου χρώματος. Αυτό ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων το γνωρίζουν καλά. Το θέμα των ατελών χρωμάτων, επιλύεται με τον κατάλληλο φωτισμό: το σωστό φως μπορεί να κάνει τα αγαθά να φαίνονται καλύτερα.
Τεχνητή ζήτηση προϊόντων
Ας πάρουμε τα ράφια των χυμών ως παράδειγμα. Υπάρχουν κενά σχεδόν πάντα μεταξύ των συσκευασιών. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει επειδή ο χυμός είναι δημοφιλής και καλός. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι αφαιρούν το χυμό από τα ράφια, για να δημιουργήσουν την εντύπωση της υψηλής ζήτησης.
Η χειραγώγηση βασίζεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης
Οι καθρέφτες έξω από τα καταστήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις: Αν ένα άτομο δεν έχει αυτοπεποίθηση ή απλά δε φαίνεται υπέροχο, η διαρκώς εμφανιζόμενη αντανάκλαση θα του το υπενθυμίσει. Αυτό το κόλπο κυριολεκτικά κάνει τους ανθρώπους να αγοράζουν κάτι καινούργιο, για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους.
Παίζοντας με τις αντιθέσεις
Υπάρχουν δύο βραστήρες με παρόμοια χαρακτηριστικά στο ίδιο ράφι, αλλά ένας από αυτούς κοστίζει 29,99 ευρώ και ο άλλος 49,99 ευρώ. Το «φτηνό» προϊόν θα πουληθεί σε μεγάλο βαθμό και το πιο ακριβό θα μείνει σχεδόν απούλητο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή δεν σκεφτόμαστε την πραγματική αξία των πραγμάτων, αλλά το γεγονός ότι κάνουμε μια συμφέρουσα αγορά.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.