Φονικοί σεισμοί στην Ελλάδα: Όταν ο Εγκέλαδος άφησε πίσω του θύματα!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Η Ελλάδα, όπως σίγουρα γνωρίζεις, τα τελευταία χρόνια έχει κουνηθεί για τα καλά. Και δεν μιλάμε μεταφορικά, για τις αναταράξεις σε πολιτικό ή πολιτισμικό επίπεδο, αλλά κυριολεκτικά. Λόγω, λοιπόν, της σεισμικής δόνησης που έσπειρε τον τρόμο στην Λευκάδα το πρωί της Δευτέρας, σκεφτήκαμε να σε πάμε μια βόλτα στο παρελθόν και να σου μιλήσουμε για τους πιο πρόσφατους σεισμούς που ταρακούνησαν την χώρα και έκαναν τους πολίτες της να τρέμουν.
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σεισμοί που «χτύπησαν» την Ελλάδα;
Θέλαμε να αναφερθούμε στους σεισμούς της τελευταίες 35ετίας, και να ξεκινήσουμε από το 1980, αλλά δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε μια στάση στην ημερομηνία- σταθμό που έκανε την βόρεια Ελλάδα να ντυθεί στα μαύρα.
20 Ιουνίου 1978:
49 άτομα στην Θεσσαλονίκη έχασαν την ζωή τους. 22ο άνθρωποι τραυματίστηκαν και χιλιάδες -μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα- έμεινα στον δρόμο.
Η σεισμική δόνηση των 6, 5 Ρίχτερ χτύπησε την συμπρωτεύουσα, στις 20:30 και μόνο σε 10 δευτερόλεπτα κατάφερε να κάνει την πόλη να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.
Αν και μόνο ένα κτήριο, που βρίσκονταν στην πλατεία Ιπποδρομίου κατεδαφίστηκε, κατάφερε εκτός από τα ντουβάρια να πάρει μαζί του και 29 ανθρώπινες ψυχές.

24 Φεβρουαρίου 1981:
Ο χειμώνας του 1981 θα στοιχειώνει για πάντα τις Αλκυονίδες. Τα 6,6 Ρίχτερ, που χτύπησαν την περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου, στέρησαν την ζωή είκοσι ατόμων και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια αλλά και Φωκίδα.

13 Σεπτεμβρίου 1986:
Παραμονή του Σταυρού το 1986 η Καλαμάτα ταρακουνήθηκε για τα καλά από έναν ισχυρό σεισμό της τάξεων των 6,2 Ρίχτερ. Οι νεκροί έφτασαν τους 35 νεκρούς και περίπου το 20% των κτιρίων κρίθηκαν κατεδαφιστέα.
Μάλιστα, το χωρίο Ελαιοχώρι ερημώθηκε, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς.


15 Ιουνίου 1995:
Σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ τραντάζει το Αιγαίο και προκαλεί μεγάλη καταστροφή. 27 άτονα πέθαναν. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν 11 Γάλλοι τουρίστες που διέμεναν σε ξενοδοχείο, που κατεδαφίστηκε.
7 Σεπτέμβρη 1999:
Το ρολόι σταματά στις 14:57, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Το ρήγμα της Πάρνηθας ταρακουνάει όλη την Αττική. Το εργοστάσιο της Ricomex παίρνει μαζί πολλές αθώες ψυχές.

Πάνω από 40.000 οικογένειας μένουν στο έλεος του Θεού και οι νεκροί φτάνουν τους 143. Όλος ο κόσμος μιλά για το έγκλημα της Ricomex.



9 Ιουνίου 2008:
Με επίκεντρο την Ανδραβίδα ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος κουνήθηκαν για να τα καλά από τον δυνατό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.
Οι μετασεισμοί ήταν πάνω από 10 και οι καταστροφές, που σημειώθηκαν, χιλιάδες.
26 Ιανουαρίου 2014:
Λίγες μόνο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά του ’14 ένας δυνατός σεισμός 6,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με πληροφορίες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης), χτυπάει την Κεφαλονιά.
Οι μετασεισμοί διαδέχονται ο ένας των άλλων με διαφορά ακόμα και λίγων δευτερολέπτων.
Σπίτια καταρρέουν και οι κάτοικοι οι οποίοι είναι φανερά τρομαγμένοι παίρνουν μαζί τους ότι μπορούν και διανυκτερεύουν ακόμα και στα αυτοκίνητα τους.



17 Νοεμβρίου 2015:
Στις 17 Νοέμβρη 2015, το ρήγμα των Ιόνιων νήσων ανοίγει ξανά και την Λευκάδα χτυπούν 6 Ρίχτερ. 2 γυναίκες χάνουν την ζωή τους και οι σεισμολόγοι καλούν τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή.






12 Ιουνίου 2017:

Μια νεκρή, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι, με επίκεντρο μεταξύ Λέσβου και Χίου.




Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)