Πολλοί γονείς στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο πέφτουν στη παγίδα να μην χαλάνε κανένα απολύτως χατίρι στα παιδιά με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν άθελα τους κακομαθημένα παιδιά.
Και μπορεί τα συνεχή χάδια, οι αγκαλιές και το ντάντεμα να είναι απαραίτητα για την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μωρών όμως αν κάτι συνεχίζεται και όταν τα παιδιά περάσουν στη νηπιακή τους φάση τότε δεν αποτελεί έκπληξη αν το παιδί κακομάθει.
Όμως όσο εύκολο είναι να παραχαϊδέψετε ένα παιδί άλλα τόσο δύσκολο είναι να το παραδεχθείτε και να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας προς αυτό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα όρια είναι απαραίτητα και γι’ αυτό πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι τα όρια υπάρχουν και ότι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτά.
Η λέξη ‘κακομαθαίνω’ σημαίνει κάνω όλα τα χατίρια, τα έχω όλα χωρίς να κοπιάσω καθόλου. Το παιδί αποκτά την πεποίθηση ότι ο κόσμος και η κοινωνία θα κάνουν τα πάντα για δική του ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να εκδηλώνει αντικοινωνικό εγωισμό και εγωκεντρισμό. Οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τους με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι υπερπροστατευτικοί, να τους αγοράζουν πάρα πολλά παιχνίδια ή να τους κάνουν όλα τα χατίρια. Ακόμα, μπορεί να επιβάλλουν στους άλλους την ιδιαίτερη μεταχείριση του παιδιού τους. Αυτό που θεωρούν αποδεκτό οι γονείς αποτελεί και το μέτρο του αποδεκτού για το παιδί.
Για να μην κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας, πρέπει να τα διδάξουμε να ενδιαφέρονται για τους άλλους και ότι για οτιδήποτε κάνουν υπάρχουν συνέπειες και όρια. Το καλύτερο αντίδοτο είναι να αναπτύξετε στα παιδιά σας το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης.
Δείτε τα 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο παιδί:
- Έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού
Τα κακομαθημένα παιδιά επιστρατεύουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τα ξεσπάσματα θυμού τόσο στο σπίτι όσο και σε δημόσιους χώρους όταν δεν τους ικανοποιείται η επιθυμία.
2. Δεν είναι ποτέ ικανοποιημένο και ευχαριστημένο με όλα όσα έχει και όλα όσα του προσφέρετε
Τα κακοποιημένα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους με αυτά που έχουν. Αν δουν κάποιον άλλο με κάτι που εκείνα για διάφορους λόγους δεν έχουν τότε θα κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν και αυτά ώστε να μην νιώθουν υποδεέστερα. Η εν λόγω συμπεριφορά είναι ένας φαύλος κύκλος καθώς όσο περισσότερο τούς κάνετε το χατήρι τόσο αυτά ζητούν και ξαναζητούν περισσότερα.
3. Δεν είναι πρόθυμο να βοηθήσει
Κανένα παιδί δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμο να κάνεις δουλειές που εντάσσονται στα καθήκοντά του όπως το να τακτοποιεί τα παιχνίδια του, να μαζεύει τα ρούχα του και να στρώνει το κρεβάτι του όμως τα κακομαθημένα παιδιά δεν το διαπραγματεύονται καθόλου και δεν πείθονται ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτά τους τα καθήκοντα.
4. Προσπαθεί να χειραγωγεί τους ενήλικες
Τα κακομαθημένα παιδιά νιώθουν ότι έχουν με τους ενήλικες μια σχέση σχέση ισότητας -αν όχι υπεροχής. Το μόνο που επιθυμούν διακαώς είναι γίνεται το δικό τους και οι μεγάλοι να υποτάσσονται στη θέλησή τους.
5. Σας ντροπιάζει συχνά σε δημόσιο χώρο
Τα κακομαθημένα παιδιά δεν έχουν καμία απολύτως αίσθηση ντροπής, ούτε νιώθουν άσχημα όταν σας φέρνουν σε αμηχανία απαιτώντας πεισματικά να του ικανοποιήσετε τα θέλω τους. Όταν μάλιστα αυτό γίνεται σχεδόν σε μόνιμη βάση τότε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να γίνεται το επίκεντρο της προσοχή σας για ακόμη μια φορά.
6. Δεν θέλει να μοιράζεται τα πράγματά του
Η κτητικότητα είναι ένα σημάδι που προδίδει τα κακομαθημένα παιδιά. Από την ηλικία των 4 ετών και μετά θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να μάθει να μοιράζεται το παιχνίδι και τα πράγματά του με το αδερφάκι ή το φίλο του.
7. Έχετε μάθει να τα παρακαλάτε για να σας ακούσουν
Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων γονέων παρακαλούν και εκλιπαρούν τα παιδιά τους για να ακούσουν όλα όσα θέλετε να τους πείτε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε στάση και να τους ξεκαθαρίσετε ότι σε αυτή τη σχέση εσείς έχετε το πάνω χέρι και όχι φυσικά τα παιδιά.
8.Σας αγνοεί επιδεικτικά όταν του μιλάτε
Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει "όχι" και αρνήσεις όταν ζητάει κάτι αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπετε στο παιδί να μην δίνει σημασία σε αυτά που του λέτε και να σας αγνοεί. Η σχέση που έχετε με το παιδί σας επηρεάζει το κατά πόσον ή όχι το παιδί θα σας ακούσει. Αν δεν υπάρχει σεβασμός, αγάπη ακόμα και φιλία είναι δύσκολο για τα παιδιά να είναι δεκτικά. Όταν η σχέση σας είναι καλή, το παιδί θα είναι σε θέση να ακούσει τι λέτε, γιατί ξέρει ότι το φροντίζετε και το αγαπάτε και θέλει να σας κάνει ευτυχισμένη.
9.Δεν θέλει να παίζει μόνο του
Από την ηλικία των 4 ένα παιδί θα πρέπει να είναι εις θέση να παίζει μόνο του. Από τη στιγμή που θέλει διαρκώς δίπλα του το γονιό ή κάποια άλλη παρέα αυτό φανερώνει ότι το παιδί θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής και επιζητά την επιβεβαίωση των άλλων.
10. Αναγκάζεστε να το δωροδοκείτε
Είναι πολύ εύκολο να τάξει κανείς δώρα σε ένα παιδί που γκρινιάζει, που δε συνεργάζεται, που ουρλιάζει… Τι διδάσκει όμως αυτό; Ότι η κακή συμπεριφορά επιβραβεύεται και ότι αν θέλει να κερδίσει κάτι καλό θα είναι να φερθεί άσχημα. Και μάλιστα, όσο πιο άσχημα φερθεί τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανταμοιβή του!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.