Οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ακρόπολη και Αρχαία Αγορά της Αθήνας 
Γιατί πρέπει να τις επισκεφθείτε: Για να βρεθείτε (αρχικά) στο ψηλότερο σημείο της Αθήνας, εκεί όπου συντελέστηκε ένα (όχι και τόσο) μικρό θαύμα στα κλασικά χρόνια, με αποκορύφωμα τον χρυσό αιώνα του Περικλή, οπότε και χτίστηκε ο Παρθενώνας. Πλάι του, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, ο ναός της Αθηνάς Νίκης και το Θέατρο του Διονύσου μας θυμίζουν το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας και της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής. 

Η επίσκεψη στην Ακρόπολη συνδυάζεται με αυτή στον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς, με δεκάδες θησαυρούς, όπως τη Στοά του Αττάλου και τον ναό του Ηφαίστου, ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαιοελληνικός ναός, γνωστός ως Θησείο. Για την Αρχαία Αγορά και την Ακρόπολη ισχύει κοινό εισιτήριο στα 30€. 

Αρχαία Ολυμπία 

Γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε: Για να δείτε το μέρος όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και μαζί, να θαυμάσετε έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με το ιερό άλσος, τους ναούς, τα αφιερώματα, το Στάδιο, τα ερείπια του Ναού του Διός, όπου δέσποζε κάποτε το διασημότερο έργο του Φειδία, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Στο Μουσείο της Ολυμπίας, θα δείτε, μεταξύ άλλων κομψοτεχνημάτων, το διασημότερο ίσως σωζόμενο άγαλμα της αρχαιότητας, τον Ερμή του Πραξιτέλη. Η ενιαία είσοδος στοιχίζει 12€. 

Δελφοί 

Γιατί πρέπει να τους επισκεφθείτε: Γιατί είναι ο πιο ατμοσφαιρικός αρχαιολογικός χώρος, εκεί που οι αρχαίοι ημών θεωρούσαν πως βρίσκεται ο «ομφαλός της Γης» και φιλοξενούταν το διασημότερο μαντείο του ελλαδικού χώρου. Τα τεμένη της Αθηνάς και του Απόλλωνα, η Στοά και ο Θησαυρός των Αθηναίων, το αρχαίο θέατρο, η Κασταλία Πηγή και το μουσείο είναι μερικές από τις SOS στάσεις στη σκιά του Παρνασσού και της Ιστορίας. Η ενιαία είσοδος στοιχίζει 12€. 

Ακρωτήρι, Σαντορίνη 
Γιατί πρέπει να το επισκεφθείτε: Για να περπατήσετε ανάμεσα σε προϊστορικά κτίρια μιας πόλης χαμένης στα βάθη των αιώνων και των Κυκλάδων. Ο πανάρχαιος οικισμός της Θήρας κρύβει τα καλοδιατηρημένα… ερείπια μιας άριστα σχεδιασμένης πόλης, που «ενταφιάστηκε» εξαιτίας του μινωικού σεισμού. Εδώ βρέθηκαν κτίρια πολλών επιπέδων, με επίπλωση και υδρευτικό σύστημα, αλλά κανένα ανθρώπινο οστό, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα υπήρξαν προειδοποιητικοί σεισμοί και οι οικισμός εκκενώθηκε εγκαίρως. Στο αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο της προϊστορικής Θήρας στα Φηρά, θα βρείτε περισσότερα ευρήματα από το Ακρωτήρι. Η είσοδος στο Ακρωτήρι στοιχίζει 12€. 

Αρχαία Δωδώνη, Ήπειρος

Γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε: Για να ανακαλύψετε το «αντίπαλο δέον» των Δελφών, το μαντείο όπου μιλούσε διά στόματος των ιερειών, όχι ο Απόλλωνας, όπως στους Δελφούς, αλλά ο Δίας. Είναι το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο και περιβάλλεται από ναούς, την Ιερά Οικία, το εντυπωσιακό θέατρο της Δωδώνης και την ακρόπολη του οικισμού. 

Αρχαία Μεσσήνη, Πελοπόννησος 
Γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε: Γιατί αποτελεί έναν από τους ωραιότερους, αλλά λιγότερο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ένα σύμπλεγμα ογκόλιθων με πύλες που μοιάζουν να χτίστηκαν από Κύκλωπες, που οδηγούν στην αρχαία πόλη του Επαμεινώνδα. Χτισμένη τον 4ο αιώνα π.Χ., η αρχαία πόλη συμβολίζει την ελεύθερη Μεσσηνία μετά την ήττα των Σπαρτιατών σε μάχη της περιοχής, και περιλαμβάνει ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο, ένα Εκκλησιαστήριο, το Ασκληπιείο, το Ιερό της Αρτέμιδος, κρήνες, στάδιο και άλλους θησαυρούς, η επίσκεψη στους οποίους στοιχίζει 12€ (περιλαμβανομένης της εισόδου στο αντίστοιχο Μουσείο). 

Νικόπολη, Ήπειρος 

Γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε: Γιατί είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα, και πάμε στοίχημα ότι ελάχιστοι την έχετε ακουστά. Η Νικόπολη βρίσκεται λίγο έξω από την Πρέβεζα, χτισμένη από τον Οκταβιανό μετά τη νίκη του απέναντι στον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου στο Άκτιο. Τα τείχη της απλώνονται σε μια τεράστια έκταση, περιβάλλοντας ένα ρωμαϊκό ωδείο, παλαιοχριστιανικές βασιλικές με πολύχρωμα μωσαϊκά, στάδιο, θέατρο και άλλα μνημεία. 

Κνωσός, Κρήτη
Γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε: Για να εξερευνήσετε το φαντασμαγορικό παλάτι του βασιλιά Μίνωα. Στην καρδιά της Κρήτης, λίγο έξω από το Ηράκλειο, το παλάτι της Κνωσού ήρθε στο φως και αναστηλώθηκε από τον Sir Arthur Evans και στην περιοχή διαμορφώθηκε ένας αρχαιολογικός χώρος που απαιτεί αρκετές ώρες από τον χρόνο σας για να εξερευνήσετε τα SOS του. Η είσοδος στοιχίζει 15€. 

Δήλος, Κυκλάδες 
Γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε: Γιατί είναι ένα ολόκληρο κυκλαδονήσι που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, μια «ουτοπία» που υπήρξε στην πραγματικότητα. Εκεί, το 90 π.Χ. ζούσαν 30.000 άνθρωποι από δεκάδες περιοχές της Μεσογείου, συνυπήρξαν ειρηνικά υιοθετώντας τον ελληνικό τρόπο ζωής, γύρω από το Απολλώνιο Ιερό. Στις ανασκαφές που ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκε όχι μόνο το Ιερό, αλλά και μια κοσμοπολίτικη ελληνιστική πόλη με δεκάδες σημαντικότατα μνημεία. Η είσοδος στοιχίζει 12€ και περιλαμβάνει την επίσκεψη στο μουσείο του νησιού. 

Μυκήνες, Αργολίδα 

Γιατί πρέπει να τις επισκεφθείτε: Για να γνωρίσετε τον κόσμο του Αγαμέμνωνα και της ένδοξης μυκηναϊκής εποχής. Οι «Πολύχρυσες» Μυκήνες και το παλάτι του Αγαμέμνωνα από όπου ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» από τους θησαυρούς της περιοχής. Εδώ βρίσκεται ο περίφημος θολωτός τάφος του Ατρέως, το θρησκευτικό κέντρο, τα κυκλώπεια τείχη, η πύλη των Λεόντων και ο ταφικός κύκλος Β, με δεκάδες μυκηναϊκά ταφικά μνημεία. Η είσοδος στοιχίζει 12€.


in2life.gr

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)