Τα καλύτερα στη Θάσο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Συνδυάζοντας τη γοητεία του ορεινού τοπίου, τις εξωτικές αμμουδερές παραλίες και τους όμορφους βοτσαλωτούς κολπίσκους με ήπια τουριστική ανάπτυξη χωρίς εξτραβαγκάντζες, είναι ο παράδεισος των οικογενειών, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και μικρές ρομαντικές εκπλήξεις για τα ζευγάρια. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει έναν ημερήσιο γύρο, δύσκολα όμως θα την εγκαταλείψει αν δεν βουτήξει στα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της και αν δεν απολαύσει την απογευματινή δροσούλα στα ορεινά παραδοσιακά χωριά της – το Καζαβίτι ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με μακεδονίτικα στοιχεία. Από τα πιο γοητευτικά στοιχεία του νησιού είναι τα δέντρα ( κέδροι, βελανιδιές, ελιές, πεύκα ) που ακουμπούν στις ατελείωτες παραλίες της. Στη Θάσο θα φτάσετε με καράβι που αναχωρεί από το πορθμείο Κεραμωτής της Καβάλας.

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο 
Ένας Κούρος ύψους 3,5 μ., γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα, γύψινες φιγούρες διαφόρων περιόδων και αμφορείς είναι μερικά από τα εκθέματα από τον 7ο π.Χ. μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα, τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείο στον Λιμένα, όπου θα πάρετε μια γεύση από τους θεσμούς, τη ζωή και τα έθιμα των κατοίκων στην αρχαιότητα. 
Αρχαία Αγορά 
Οι ανασκαφές που έγιναν μεταξύ του 1948 και του 1955 έφεραν στο φως τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς ( θρησκευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα ) στη βορειοανατολική πλευρά του Λιμένα, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ θα δείτε ερείπια από τους Ναούς του Θεαγένη και του Δία καθώς και της Αρτεμισίας. 
Αρχαίο Θέατρο 
Στον Λιμένα, χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα κι έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα. Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες και σήμερα ( έπειτα από ανακατασκευή ) φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Χερσόνησος Αλυκής 
Οι φυσικές αλυκές έδωσαν το όνομα σε αυτήν τη χερσόνησο, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού κι έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΤ αρχαιολογικός χώρος. Σώζονται εδώ τα λείψανα αρχαίου οικισμού, ένα ιερό του 7ου π.Χ. αιώνα, λατομεία μαρμάρου αλλά και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. 
Παλατάκι 
Τα καφέ τούβλα με τα οποία είναι χτισμένο το Παλατάκι, έδρα της γερμανικής εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία σιδήρου του νησιού στις αρχές του 19ου αιώνα, δεσπόζει στα Λιμενάρια. Οι ντόπιοι το ονόμασαν έτσι γιατί εδώ έμεινε ο Kάιζερ όταν πέρασε από το νησί. 
ΠαναγίαΤο χωριό ( πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μετά την Επανάσταση του ’21 ) έχει τρεχούμενα νερά και αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια του. Επισκεφθείτε και το ναό της Παναγίας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας. 
Μονή Αρχάγγελου ΜιχαήλΜετόχι της Μονής Φιλοθέης του Αγίου Όρους, είναι αφιερωμένη στον προστάτη του νησιού. Χτισμένη πάνω σε ένα βράχο, κατοικείται από μοναχές και φιλοξενεί ένα κομμάτι Τιμίου Ήλου, δηλαδή μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού. 
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου 
Οι ντόπιοι την αποκαλούν Παναγούδα, στο καθολικό της φυλάσσεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και από την πετρόκτιστη βρύση της αναβλύζει θαυματουργό νερό. Θα τη βρείτε στο δρόμο προς Μαριές. 
ΚάστροΣε απόσταση 12 χλμ. από τα Λιμενάρια, το Κάστρο είναι ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού, ο οποίος ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια και μπήκε στον τουριστικό χάρτη. Πάρτε από εδώ το δρόμο για τους περίφημους καταρράκτες. 
Καζαβίτι 
Το πιο όμορφο ίσως ορεινό χωριό του νησιού, είναι χτισμένο σε μια πλαγιά σε υψόμετρο 350 μ. και χωρίζεται σε δύο βασικούς συνοικισμούς, το μεγάλο και το μικρό. Όσοι δεν το επιλέξετε ως βάση θα έρθετε σίγουρα για να αράξετε και να απολαύσετε τη δροσιά στην πέτρινη πλατεία του. 
Λαογραφικά Μουσεία 
Το ένα από τα τρία βρίσκεται στα Λιμενάρια και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Το Κάστρο. Φιλοξενεί από φορεσιές και υφαντά μέχρι εργαλεία, ένα αποστακτήριο κ.ά. εκθέματα γύρω από την παράδοση του νησιού. Το δεύτερο βρίσκεται στον Θεολόγο, στο αρχοντικό Μεταξά Χατζηγιώργη, και παρουσιάζει παλιά νομίσματα, πατητήρι κρασιού, ρακοκάζανο, φωτογραφίες κ.ά. Ένα παλιό καπετανόσπιτο στεγάζει το τρίτο στην Καλλιράχη: παρατηρώντας τα έπιπλα και τις λεπτομέρειες από τα καΐκια, θα νιώσετε σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. 
Μουσείο Ελιάς και Ελαιόλαδου 
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι εκθέματα ( όπως ένα παλιό κι ένα σύγχρονο τριβείο ) καταδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους γινόταν η παραγωγή ελαιόλαδου μέσα στα χρόνια, ενώ παράλληλα δίνονται πληροφορίες για την ιστορία της ελιάς και τις ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί. Το μουσείο βρίσκεται στο 14ο χλμ. Λιμένας-Πρίνος, δίπλα σε ένα ελαιοτριβείο.

Παραλίες

Οι περισσότερες είναι αμμουδερές, με πιο δημοφιλείς τις οργανωμένες –με ψιλή άμμο μέσα κι έξω– Μακρύαμμο, Χρυσή Αμμουδιά, Χρυσή Ακτή και Παράδεισο ( ενίοτε σηκώνει θεαματικά κύματα ). Κοντά στη Μακρύαμμμο θα βρείτε ένα χωματόδρομο που οδηγεί στην ολόλευκη, σαν τροπική παραλία Μάρμαρα ( παλιό λατομείο μαρμάρου ) με τα γαλαζοπράσινα νερά, που όμοια της δύσκολα θα συναντήσετε στην Ελλάδα. Στις πιο πολυσύχναστες συγκαταλέγεται η παραλία Παχύς με τα γαλαζοπράσινα νερά και το Νυστέρι, όπου εκτός από ταβέρνες και ξενοδοχεία υπάρχει και κάμπινγκ. Η Ψιλή Άμμος είναι η αγαπημένη της νεολαίας, ενώ ο Αρχάγγελος με τα ψηλά βράχια και τα βαθιά νερά είναι παράδεισος για τους ψαροντουφεκάδες. Μία από τις ομορφότερες, πάλι, είναι η Αλυκή με τα σμαραγδένια νερά και δίπλα της βρίσκεται ο βοτσαλωτός κολπίσκος Κιόνια. Κοντά στη Σκάλα Μαριών αξίζει ο κολπίσκος Ασπάς και κοντά στο Φαρί η αμμουδερή παραλία Διπόρι ( θα την προσεγγίσετε από μονοπάτι ). Αν έχετε διάθεση για ανακαλύψεις, αξίζει να φτάσετε μέχρι την παραλία Καλάμι και να συνεχίσετε για την Γκιόλα, μια φυσική πισίνα με θέα στον Άθω. Για να φτάσετε εδώ, θα πρέπει να ακολουθήστε το χωματόδρομο από το Καλάμι, είτε πεζοπορώντας είτε οδικώς, και στη συνέχεια το μονοπάτι που περνά μέσα από ελαιόδεντρα.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Το μέλι και το λάδι είναι τα δύο πιο γνωστά προϊόντα που παράγονται εδώ από την αρχαιότητα – η Θάσος υπήρξε και παραμένει κέντρο μελισσοκομίας και παραγωγής λαδιού. Δοκιμάστε πευκόμελο, ανθόμελο και οπωσδήποτε ελιές θρούμπες. Από τα θασίτικα κρασιά γνωστή είναι η ποικιλία Λιμνιά. Αξίζει, τέλος, να δοκιμάσετε γλυκά του κουταλιού, κυρίως καρυδάκι και σύκο.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)