Τα καλύτερα στη Λευκάδα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Νησί δύο σε ένα, συνδυάζει στοιχεία της ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας και μερικές από τις πιο θεαματικές παραλίες του Ιονίου, οι οποίες θα σας κάνουν να αναρωτιέστε σε ποιο εξωτικό νησί προσγειωθήκατε! Η πόλη της Λευκάδας, «θυρωρός» για όσους προσεγγίζουν το νησί οδικώς μέσω της κινητής γέφυρας, με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, τη σύγχρονη μαρίνα, τα διώροφα χρωματιστά σπίτια, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες και την έντονη ζωή, δίνει την πρώτη θετική εντύπωση. Κινούμενοι προς τα ανατολικά, θα δείτε τοπία πιο ήπια και πιο αναπτυγμένα τουριστικά, ενώ από τη δυτική πλευρά η εικόνα είναι σαφώς πιο άγρια, με παραλίες εκτός συναγωνισμού και beach bars που παραπέμπουν στην… Τζαμάικα. Όμως αν δεν κάνετε μια βόλτα στα ορεινά –διάσπαρτα ανάμεσα σε ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια– χωριά, όπως η γραφική Εξάνθεια, η Καρυά με την πλακόστρωτη πλατεία, τα πλατάνια και τα παραδοσιακά κεντήματα, η Εγκλουβή με τις ονομαστές φακές, θα έχετε χάσει τη μισή γοητεία του νησιού. Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Νικήτα, ιδανική βάση για διαδρομές στη Δυτική Λευκάδα, αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο θέρετρο με κρυστάλλινα νερά. Ο όρμος της Βασιλικής είναι must για όσος αγαπούν το wind surfing και το προφίλ της περιοχής νεανικό κατά βάση, με έντονο nightlife και πληθώρα επιλογών για διαμονή και φαγητό. Από εδώ μπορείτε επίσης να προσεγγίσετε με καραβάκι διάφορες παραλίες τόσο της Λευκάδας ( Αγιοφύλλι, Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί ) όσο και των γειτονικών νησιών. Το Νυδρί, πρώην ψαροχώρι, έχει μετεξελιχτεί στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού. Με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό δίπλα στο κύμα. Η Λευκάδα είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις των πάσης φύσεως σπορ, καθώς διαθέτει ιδανικές παραλίες για wind και kite surfing, μέρη για αλεξίπτωτο πλαγιάς αλλά και πεζοπορίες σε δροσερούς καταρράκτες. Αγαπημένος προορισμός και των ιστιοπλόων, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για «σκαφάτες» εξερευνήσεις. Οι προτάσεις διαμονής είναι πολλές και διαφορετικές: από κάμπινγκ, απλά ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία μέχρι πιο ατμοσφαιρικές προτάσεις, όπως πέτρινα παραδοσιακά σπίτια σε ορεινά μέρη ή εκεί που σκάει το κύμα, αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία.

Τι να δείτε

Κάστρο Αγίας Μαύρας 
Λίγο έξω από την πόλη, χτίστηκε περίπου το 1300 από τους Ορσίνι με σκοπό την απόκρουση των πειρατών κι έκλεινε για ένα διάστημα μέσα του την πρωτεύουσα του νησιού. Το όνομά του το οφείλει στην ομώνυμη εκκλησία, που μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους. Μέσα στα χρόνια γνώρισε πολλές και διαφορετικές χρησιμότητες ( αλλά και καταστροφές ), ενώ πλέον φιλοξενεί τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης. 
Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας 
Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, παρουσιάζει ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους. Εδώ υπάρχουν επίσης και τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Βίλχελμ Ντέρπφελντ, ο οποίος πίστευε ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. 
Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Μαρία Κουτσοχέρω 
Μεγάλη συλλογή υφαντών και κεντημάτων με τη χαρακτηριστική καρσάνικη βελονιά. 
Μουσείο Φωνόγραφου 
Μικρό, ιδιωτικό μουσείο στην πόλη της Λευκάδας, μεταξύ άλλων περιέχει φωνόγραφους, δίσκους, διακοσμητικά και καρτ ποστάλ εποχής.
Μονή Φανερωμένης 
Το σημαντικότερο μοναστήρι του νησιού, ιδρύθηκε περίπου το 1650, ενώ πήρε την τελική του μορφή στα τέλη του 19ου αιώνα. Κρυμμένο μέσα σε καταπράσινο τοπίο, έχει υπέροχη θέα. 
Καταρράκτες στο Δημοσάρι 
Ξεκινώντας από το Νυδρί και κατευθυνόμενοι προς το χωριό Ράχη, ακολουθήστε το μονοπάτι προς το φαράγγι Δημοσαριού. Στο τέλος του θα βρείτε μικρούς καταρράκτες να ρίχνουν ορμητικά τα νερά τους από κατακόρυφους βράχους και οι πιο τολμηροί θα ρίξετε και μια βουτιά.

Εκδρομές

Το Μεγανήσι, το μεγαλύτερο από τα Πριγκιποννήσια, είναι ένα διαμαντάκι κρυμμένο στα ανατολικά της Λευκάδας, κοντά στο Νυδρί, και προσφέρει ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για χαλαρωτικές διακοπές: υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά ( κυρίως μη οργανωμένες ), καλό φαγητό σε ψαροταβέρνες αλλά και προσεγμένα μαγαζιά και ικανοποιητικές δυνατότητες διαμονής, από απλά στούντιο μέχρι πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών. Με δύο μικρά λιμανάκια, το Βαθύ και τα Σπήλια, να φιγουράρουν στις αγαπημένες στάσεις των ιστιοπλόων του Ιονίου και συνολικά τρία χωριουδάκια ( Κατωμέρι, Βαθύ, Σπαρτοχώρι ) σε καταπράσινο φόντο, έχει αρχίσει ήδη να γίνεται hot προορισμός για σκαφάτους, ενώ ετοιμάζονται VIP συγκροτήματα κατοικιών. Τα μικρά κατάφυτα νησάκια Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή και Χελώνι περιμετρικά του Νυδρίου, γνωστά και ως Πριγκιποννήσια, είναι must για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά τους ( μπορείτε να νοικιάσετε ταχύπλοο ή να επιλέξετε μία από τις οργανωμένες ημερήσιες κρουαζιέρες ). Περιμετρικά του Σκορπιού, ο οποίος δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ενώ κοντά βρίσκεται και η Μαδουρή, με το σπίτι του Νάνου Βαλαωρίτη. Επίσης, από τη Λευκάδα μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε την Ιθάκη και το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, ενώ άλλος ένας κοντινός προορισμός είναι η Πρέβεζα, με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νικόπολης, την όμορφη πεζοδρομημένη προκυμαία και τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού.

Παραλίες

Στην παραλία του Αϊ-Γιάννη και στη Βασιλική θα ενθουσιαστούν οι windsurfers και kite surfers. Στη δυτική πλευρά βρίσκονται οι πιο γνωστές, κατά βάση αμμώδεις παραλίες της Λευκάδας με τα βαθιά τιρκουάζ νερά: το πολυσύχναστο Κάθισμα για θαλάσσια σπορ ( με τα καφέ-εστιατόρια ακριβώς από πάνω ), η εξωτική παραλία των Εγκρεμνών ( η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω αρκετών σκαλιών ) και το ασυναγώνιστο Πόρτο Κατσίκι ( με τους απότομους βράχους και τη θάλασσα να δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό ). Αλλά και στην ανατολική και τη νότια πλευρά υπάρχουν όμορφες παραλίες για βουτιές: η μικρή αμμώδης παραλία της Νικιάνας, η παραλία του Νυδρίου με θέα στα γύρω νησάκια και η αμμώδης παραλία του Μικρού Γιαλού κοντά στο χωριό Πόρος, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες της Λευκάδας.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Δοκιμάστε ψάρια και θαλασσινά σε ποικίλες συνταγές, όπως ψαρόσουπα, χέλι στο φούρνο, παστός μπακαλιάρος και σαρδέλες ( από τα αγαπημένα πιάτα των κατοίκων ), σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους με ρύζι αλλά και χταπόδια, καλαμαράκια, μύδια και χτένια. Γεμίστε τις βαλίτσες σας με το ξεχωριστό σαλάμι αέρος Λευκάδας, λουκάνικα από χοιρινό, τις ονομαστές φακές Εγκλουβής, ντόπιο μέλι καθώς και αβγοτάραχο από το ιβάρι ( παραδοσιακή τεχνική αλιείας ) της λιμνοθάλασσας. Γλυκαθείτε με παστέλια και μαντολάτα και ξεδιψάστε με σουμάδα ( συμπυκνωμένο σιρόπι από πικραμύγδαλα ). Βασικά ντόπια προϊόντα είναι επίσης το λάδι και το κρασί σε μικρές ποσότητες ( με κύριες ποικιλίες τη λευκή Βαρδέα και το ερυθρό Βερτζαμί ), ενώ υπάρχουν και αξιόλογα επισκέψιμα οινοποιεία.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)