Τα καλύτερα στην Αίγινα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Κλασική λύση για weekend της τελευταίας στιγμής για τους Αθηναίους ή για low budget εκδρομή ( ακόμη και μονοήμερη ), η Αίγινα απέχει μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά. Όσο γραφική κι αν είναι η περαντζάδα στην προκυμαία με τα αμαξάκια, τα νεοκλασικά, τα πλωτά μανάβικα, τα cafes και τις ταβέρνες γύρω από την ψαραγορά, μη σταθείτε μόνο σε αυτήν. Αναζητήστε τα λιγότερα γνωστά στους πολλούς επιβλητικά δημόσια κτίρια της εποχής του Καποδίστρια ( όπως το Κυβερνείο ). Η ενδοχώρα είναι πλούσια σε αξιοθέατα αρχαιολογικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου και ωραία τοπία – από την πευκόφυτη διαδρομή προς την κλασική παραλία της Αγίας Μαρίνας μέχρι την πιο «κυκλαδίτικη» διαδρομή που ενώνει το λιμάνι με το χωριό Ανιτσαίο και το λιμανάκι Πόρτες με τις ψαροταβέρνες. Αν μείνετε περισσότερες από μία ημέρες, είναι απαραίτητο το μεταφορικό μέσο για να γυρίσετε το νησί. Οι φαν του πεταλιού πάρτε μαζί σας και το ποδήλατο ή νοικιάστε – η παραλιακή προσφέρεται για ποδηλατάδα.

Τι να δείτε

Ναός της Αφαίας 
Δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας. Ο δωρικός ναός που βλέπουμε σήμερα πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 500 π.Χ. Δίπλα υπάρχει κι ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο. 
Αρχαιολογικό Μουσείο - Κολώνα 
Το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στο νέο ελληνικό κράτος το 1829, από τον Καποδίστρια, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας, όπου υπήρχε ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα. Περιλαμβάνει αναπαράσταση πρωτοελλαδικής κατοικίας, το λεγόμενο «λευκό σπίτι». 
Λαογραφικό ΜουσείοΕνδιαφέρουσα συλλογή ( αναπαράσταση αστικού και χωριάτικου σπιτιού ) και περιοδικές εκθέσεις, σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1828, στην οδό Σπύρου Ρόδη.
Μουσείο ΚαπράλουΜικρό ιδιωτικό μουσείο με μια αρκετά μεγάλη συλλογή έργων του γνωστού γλύπτη κι ένα μίνι, υπαίθριο μουσείο γλυπτικής στον κήπο. Σχεδιάζεται και νέο μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, από την Εθνική Πινακοθήκη. 
Παλαιοχώρα 
Σκαρφαλωμένη σε λόφο, σε απόσταση 15 χλμ. από το λιμάνι και απέναντι από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού με τα δεκάδες ερειπωμένα εκκλησάκια προσφέρεται για πεζοπορία. 
Σπίτι του ΡοδάκηΙδιόμορφο λαϊκό κτίσμα σε ύψωμα του Μεσαγρού –έρημο σήμερα–, ήταν για τους αρχιτέκτονες σημείο αναφοράς. 
Μοναστήρι Αγίου ΝεκταρίουΓυναικεία μονή των αρχών 20ού αιώνα, όπου φυλάσσεται και το λείψανο του αγίου. Ιδιαίτερα δημοφιλής, συμπληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια και από την ομώνυμη εκκλησία. 
Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων 
Στις επισκέψιμες εγκαταστάσεις του στο δρόμο μεταξύ Παχιάς Ράχης και Ανιτσαίου περιθάλπονται άγρια ζώα και πτηνά.

Εκδρομές

Πέρδικα - Μονή 
Ο πιο κοσμικός οικισμός του νησιού με τη μαρίνα με τα σκάφη και τις ψαροταβέρνες. Καΐκι σας μεταφέρει στο προστατευόμενο πευκόφυτο νησάκι Μονή με την οργανωμένη παραλία. 
Παχιά Ράχη 
Πολύ όμορφος πετρόκτιστος οικισμός με αναπαλαιωμένα παραδοσιακά σπίτια στην ενδοχώρα. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το γειτονικό όρος Ελλάνιο, τοποθεσία αρχαίας λατρείας όπου διασώζεται κομμάτι του βωμού. 
Αγκίστρι 
Το καταπράσινο γειτονικό νησάκι προσεγγίζεται –με συχνά δρομολόγια– με καΐκι, ιπτάμενο δελφίνι ή φέρι.

Παραλίες

Οι παραλίες δεν έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, παρ' όλα αυτά θα βρείτε προτάσεις για διαφορετικά στιλ: οργανωμένες πλαζ με beach bar και άμμο στην Αγία Μαρίνα, τον Μαραθώνα και μια πιο μικρή στα Λουτρά της Σουβάλας, μια σχετικά ήσυχη αμμουδιά με θέα στα αρχαία στην Κολώνα, κοντά στο λιμάνι, μικρές παραλίες που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια στη διαδρομή μεταξύ λιμανιού και Σουβάλας ( με καντίνες και οικογενειακό fun ) καθώς και πιο δυσπρόσιτα, αλλά trendy κολπάκια μετά την Πέρδικα ( Σάρπα, Κλίμα, Κλειδί ).

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Το πιο διάσημο προϊόν είναι, βέβαια, το φιστίκι Αιγίνης, που τα τελευταία χρόνια –χάρη και στο Φεστιβάλ Φιστικιού, το οποίο γίνεται κάθε φθινόπωρο– έχουν αρχίσει να αξιοποιούν δημιουργικά οι σεφ, οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νησιού. Δοκιμάστε και κατσούλα, το ντόπιο ψάρι που έκανε μόδα ο Λευτέρης Λαζάρου. Θα το βρείτε συνήθως τηγανητό, με βούτυρο.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)