Excitebike, το απόλυτο παιχνίδι των '80's

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Κάθε γενιά θα έχει να λέει ότι τα πράγματα στην εποχή της ήταν πολύ καλύτερα. Σε αυτή τη φράση δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Υπάρχει η οπτική. Υπάρχει επίσης και η θέση του εαυτού μας. Μπορεί τα πράγματα να μην ήταν καλύτερα στην εποχή μας. Αλλά ήταν σίγουρα καλύτερα για εμάς και δεν θα ταιριάζαμε με τίποτα σε μια άλλη εποχή. Τουλάχιστον μελλοντική. Μεγαλοστομίες προφανώς. Αλλά έτσι είναι ο κάθε ένας από μας. Το κακό είναι ότι φτάνουμε σε πολύ αργότερο σημείο για να καταλάβουμε αυτό που είμαστε και όσα μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Τα παιχνίδια μας π.χ. Αυτά μας διαμόρφωσαν. Δίχως ίχνος υπερβολής. Οι περισσότεροι τα βάλαμε σε μια σακούλα. Η σακούλα κάπου χάθηκε. Και ξαφνικά, 15 χρόνια μετά, αναζητάς την παιδική σου φάση. Τότε που έπαιζες Excitebike.

Η αναφορά του εν λόγω δεν είναι τυχαία. Είχα εντελώς ξεχάσει ότι κάποτε καιγόμουν με αυτό. Ένα 8μπιτο arcade που κυκλοφόρησε το 1984 από τη Nintendo. Εγώ τότε ακόμα αγέννητος. Αλλά κατάφερε να επιβιώσει μέχρι το 1997 όταν και πάλεψα να θυμηθώ ότι το πρωτογνώρισα. Ένα εντελώς κούφιο σχόλιο στο Facebook μου το θύμισε. Γενικότερα δεν έζησα πολύ την 8μπιτη εποχή, δεν χάλασα πολλά λεφτά σε ουφάδικα. Δεν ήμουν τόσο αφισιονάδο. Όμως το Excitebike με βοήθησε να κατανοήσω το γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί 35+ που λιγώνει το στόμα τους κάθε φορά που η κουβέντα πάει προς τα κει.

Για μένα η Nintendo είναι η κορυφαία σε επίπεδο παροχής αναμνήσεων. Το International Superstar Soccer 64 το είχα πάντα μαζί μου. Και το NBA Jam. Έπαιρνα τους Lakers του 98 με Σακίλ, Κόμπε, Ρόμπερτ Χόρι, Ντέρεκ Φίσερ, Τράβις Νάιτ, Τάιρον Λου κτλ. Αλλά το Excitebike ήταν μια άλλη μυθολογία.

Επιβίωσε γιατί στην εποχή του μπορούσε να επιβιώσει. Είχε διαβαθμίσεις σε κάθε πίστα. Μπορούσες να την τρέξεις μόνος σου ή και με αντιπάλους CPU. Πρόσεχες πάντα μην φτάσεις τη θερμοκρασία στο τέρμα. Μπορούσες να την χαμηλώσεις αν περνούσες από τα κλασσικά βελάκια. Πηδούσες πάνω από πυραμιδούλες. Φυσικά έγινε ακόμα πιο ακαταμάχητο όταν η Nintendo έβγαλε Super Mario Excite Bike. Δύο μεγάλες αγάπες μαζί.





Αν το έχεις χάσει από καιρό και αναζητάς ξανά τις στιγμές, τότε μπορείς να το δοκιμάσεις σε πιο τεχνοπρωτόγονη συνθήκη εδώ.

menshouse.gr

Περισσότερα θέματα για τα παλιά χρόνια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)