Τέλος οι δικαιολογημένες απουσίες στα σχολεία. Οι γονείς θα ενημερώνονται με SMS!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Την πλήρη κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών, προβλέπει νέα ρύθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αναμένεται να φέρει στη Βουλή στο νομοσχέδιο που θα αφορά στις αλλαγές στο Νέο Λύκειο και θα ψηφιστεί εντός Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα υπάρξει πρόβλεψη για ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα καταγράφει τις καθημερινές απουσίες των μαθητών όλων των Λυκείων της χώρας, προκειμένου οι γονείς να ενημερώνονται μέσω sms ή e-mail για την απουσία του παιδιού τους από το σχολείο. Ζητούμενο παραμένει βέβαια πώς θα ολοκληρώνεται η διαδικασία από τις κεντρικές υπηρεσίες, πώς θα αποπληρώνεται το κόστος των μηνυμάτων προς χιλιάδες γονείς μηνιαίως και εάν θα υπάρξει νέο όριο απουσιών στα Λύκεια, καθώς το σημερινό όριο δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών φτάνει συνολικά τις 114.
Θυμίζουμε ότι σήμερα οι Διευθυντές των Λυκείων στέλνουν απλά ένα ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς, κάθε αρχή του μήνα για τους μαθητές που κάνουν πάνω από 30 απουσίες. Έντονος παραμένει ο προβληματισμός για το εάν θα πρέπει να καταργηθούν και οι δικαιολογημένες απουσίες στο Γυμνάσιο.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τον μήνα Απρίλιο38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).
Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών στο Λύκειο
Η φοίτηση όλων των μαθητών των Γενικών Λυκείων χαρακτηρίζεται με πράξη του Συλλόγου των διδασκόντων καθηγητών την ημέρα που λήγουν τα μαθήματα ως επαρκής ή ανεπαρκής, με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό με την ετήσια προφορική επίδοση σε όλα τα μαθήματα.
Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση στην περίπτωση κατά την οποία:
α) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημειώθηκε κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50), ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους.
β) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες σύμφωνα με το Π.δ. 485/1983 (Α ́ 184).
Οι ανωτέρω επιπλέον απουσίες δικαιολογούνται από τον γονέα−κηδεμόνα του μαθητή, αν ο μαθητής είναι ανήλικος. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο ημέρες προσκομίζει στο σχολείο για τη δικαιολόγηση των απουσιών βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Για τη δικαιολόγηση απουσιών έως δύο ημερών λόγω ασθενείας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί και ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα. Με τον τρόπο αυτό ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ δέκα (10) μέρες αθροιστικά για όλο το έτος. Σε περίπτωση που ο μαθητής είναι ενήλικος, δικαιολογεί ο ίδιος τις παραπάνω απουσίες.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)