Ο ρόλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι, μεταξύ άλλων, να κάνει τις δικές του προτάσεις στα θέματα της παιδείας. Το ΙΕΠ προτείνει , αλλά το υπουργείο αποφασίζει.
Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη στη “Νέα Σελίδα”, απαντώντας στην ερώτηση:"Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γ. Κουζέλης, είπε ότι η εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις είναι αδύνατη. Τελικά, ποια είναι η θέση σας; Θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όχι;”
Επεξεργαζόμαστε πολλές προτάσεις
Στην επόμενη ερώτηση “Τι θα αποφασίσει το υπουργείο λοιπόν;” ο υπουργός Παιδείας απάντησε:
“ Το υπουργείο θα επεξεργαστεί πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θα μελετήσει συστηματικά την πρόταση του ΙΕΠ και θα καταθέσει πρόταση βάσει της οποίας από τη δομή του Λυκείου και την ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στα ΑΕΙ.
Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα είναι σύντομα παρελθόν.
Για εμάς όμως η βασική προτεραιότητα είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο.
Γι αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε.
Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας.
Πότε προβλέπεται να ισχύσει το νέο σύστημα
Στο ερώτημα “Και τα επόμενα βήματα; Από πότε προβλέπεται να ισχύσει το νέο σύστημα;”, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
Είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο, που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο και με αυτό θα εισάγονται στα ΑΕΙ. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών για τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος, κατά το οποίοι θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η βαρύτητα του Εθνικού Απολυτηρίου σε βάρους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έως την οριστική κατάργησή τους.