H δίαιτα της πατάτας: Χάσε 5 κιλά σε 4 ημέρες τρώγοντας πατάτες!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Το κίνημα των ημερών είναι ένα! Η πατάτα… Τι θα έλεγες να αξιοποιήσεις την φθηνή και αγαπημένη σου πατάτα για να χάσεις 5 κιλά; Βρήκαμε τη detox πατάτας που πρέπει να κάνεις μόνο για 4 ημέρες και υπόσχεται να σε απαλλάξει από 5 κιλά σε χρόνο μηδέν.
Πώς ακριβώς μπορείς να την ακολουθήσεις; Τι περιλαμβάνει; Ποια είναι η γνώμη του διαιτολόγου για αυτή; Μάθε τα πάντα εδώ!
OI ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 
Δεν έχει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο. Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να υπολογίσεις 1,5 κιλό πατάτες τη μέρα που θα τις μοιράσεις σε 6 μερίδες. Από εκεί και πέρα, φρόντισε να ακολουθήσεις τους κανόνες που ακολουθούν.

Extra Tips για να είσαι σίγουρη… 
– Διάλεξε βιολογικές πατάτες, μικρές σε μέγεθος αλλά πυκνές και βαριές για το μέγεθός τους. Απόφυγε πατάτες με πράσινο ή σκούρο καφέ χρώμα.
– Μπορείς να τις βράσεις, να τις ψήσεις να τις βάλεις στον αποχυμωτή αλλά όχι να τις τηγανίσεις.
– Πρόσθεσε αρωματικά βότανα, όπως κρεμμυδάκια φρέσκα, μέντα, ρίγανη, δενδρολίβανο, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι, κύμινο, σκόρδο.
– Χρησιμοποίησε νερό, χυμό από πατάτα ή κάποιο τσάι για να φτιάξεις πουρέ, αλλά όχι γάλα ή κρέμα γάλακτος.
– Κατανάλωσε τις πατάτες μαζί με τη φλούδα. Η φλούδα περιέχει πάνω από το 75% των μικροθρεπτικών συστατικών της πατάτας.
– Κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα νερού και τσαγιού. Ο καφές δεν απαγορεύεται, αλλά φρόντισε να μην το παρακάνεις με τη ζάχαρη. Χρησιμοποίησε τη φλόυδα της πατάτας για να φτιάξεις τσάι.
– Την τελευταία ημέρα της αποτοξίνωσης πρόσθεσε φρούτα και λαχανικά στο πρόγραμμά σου, ώστε να μπορέσεις να επιστρέψεις στο καθημερινό σου μενού ομαλά.
– Ακολούθησε τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής στη συνέχεια για να μην πάρεις πίσω τα κιλά.
Τι να προσέξεις!
-Είναι σημαντικό να πίνεις μεγάλες ποσότητες υγρών.
-Απόφυγε την έντονη φυσική δραστηριότητα. Μπορείς να κάνεις ελαφριάς μορφής yoga, λίγο περπάτημα ή και διατάσεις, ώστε να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου. Μετά τη δίαιτα μπορείς να συνεχίσεις το προηγούμενο πρόγραμμα γυμναστικής σου.
-Έγκυες γυναίκες και παιδιά δεν προτείνεται να ακολουθήσουν τη δίαιτα αυτή.
-Συμβουλέψου τον γιατρό ή το διαιτολόγο σου πριν ξεκινήσεις τη δίαιτα, ειδικά αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας.
Τι λέει όμως ο διατροφολόγος;
Ζητήσαμε τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Έρικας Νταουτίδου. Είναι ασφαλής μια δίαιτα αποτοξίνωσης; Μπορεί να έχεις αποτέλεσμα η δίαιτα της πατάτας; Διάβασε την άποψή της:
Η δίαιτες αποτοξίνωσης βασίζονται στην κατανάλωση ενός ή μιας μικρής ομάδας τροφίμων με ταυτόχρονη υψηλή πρόσληψη υγρών, με σκοπό την απομάκρυνση των «τοξικών» για το σώμα ουσιών, που αυθαίρετα καλούνται τοξίνες, αλλά και τη γρήγορη απώλεια βάρους. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από τέτοιου τύπου δίαιτες!
– Αρκεί η πατάτα για να καλύψει όλες τις ανάγκες σου; Η διατροφική αξία της πατάτας είναι μάλλον φτωχή, ειδικά όταν αφαιρείται η φλούδα. Είναι καλή πηγή ενέργειας και υδατανθράκων, με μικρά ποσά πρωτεΐνης, ελάχιστο λίπος και αλάτι. Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά της όμως, είναι φτωχή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών, καθώς και φυτοχημικών και μετάλλων. Επίσης, περιέχει μικρό ποσό φυτικών ινών.
– Λίγες θερμίδες, παροδική απώλεια βάρους: Η πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, με ταυτόχρονη υψηλή κατανάλωση υγρών αλλά και διουρητικών ουσιών δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο οργανισμός χάνει βάρος και ότι «καθαρίζει» από βλαβερές ουσίες και λίπος. Στην πραγματικότητα, προκαλείται απώλεια γλυκογόνου και όχι λίπους, σημαντική απώλεια υγρών, με ταυτόχρονο αίσθημα αδυναμίας, κούρασης και πείνας. Το απολεσθέν βάρος είναι αναμενόμενο να επανέλθει μετά το πέρας της δίαιτας, ενώ το αίσθημα στέρησης είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε υπερφαγία και επιπρόσθετη πρόσληψη βάρους.
Να την κάνεις ή όχι; Το συμπέρασμα είναι ότι η πατάτα από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου, αλλά και μια δίαιτα αποτοξίνωσης γενικότερα δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να χάσεις κιλά.
Η διάρκεια της παραπάνω δίαιτας αποτοξίνωσης είναι μικρή και δεν προκαλεί ανησυχία γιατί δεν προλαβαίνει να παρουσιαστεί κάποια έλλειψη. Από την άλλη δεν είναι ξεκάθαρη για την ποσότητα της πατάτας που προτείνει, και έτσι δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση κάποια απώλεια βάρους.
Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να απαλλαγεί από κιλά τα οποία δεν επιθυμεί, για λόγους υγείας ή αισθητικής, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να λάβει έγκυρη ενημέρωση από κάποιο ειδικό διαιτολόγο και να μην πέφτει στην παγίδα «θαυματουργών» αλλά στην πραγματικότητα επικίνδυνων διαιτών. Η σωστή διατροφή είναι μία και πολύ ξεκάθαρη και εξασφαλίζει όχι μόνο ένα υγιές σωματικό βάρος, αλλά και αίσθημα πληρότητας, ευεξίας και υγείας.
Πηγή: Youweekly.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)