Mythopoly, ένα παιχνίδι με βάση τη διάσημη και αγαπημένη monopoly. Μόνο που εμείς δεν έχουμε οικόπεδα και αγοραπωλησίες. Δεν έχουμε λεφτά και τράπεζα. Ιδού τι έχουμε:
23 ήρωες της ελληνικής μυθολογίας: θα τους δείτε στο ταμπλό.
3 θεούς από το ελληνικό δωδεκάθεο: όταν πέσεις στο ΔΙΑ πρέπει να πάρεις απόφαση καθότι ο βασιλιάς των θεών απλώς αποφασίζει. Όταν πέσεις στην Ήρα πρέπει να πάρεις εντολή καθώς η θεά Ήρα είναι αρκετά ισχυρή για να δίνει εντολές σε όλους τους θνητούς. Ο βασιλιάς Άδης δυστυχώς σε τιμωρεί.
4 μυθικά τέρατα/υβρίδια: η Σκύλλα, η Χάρυβδη, οι Σειρήνες και ο Μινώταυρος. Όταν πέσεις σε αυτά, ο αντίπαλος διαλέγει μια δοκιμασία για σένα προκειμένου να σου πάρει μια κάρτα που θέλει. Οι δοκιμασίες είναι πάντα ερωτήσεις, ζωγραφική και γλυπτική (πλαστελίνη). π.χ ζωγράφισε τον Οδυσσέα, πλάσε το ρόπαλο του Ηρακλή κτλ. Την αξιολόγηση την κρατά ως υψηλή επιστασία ο συντονιστής.
2 ομηρικά έπη: η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Όποιος αποκτήσει ένα από τα δύο έπη Όποιος αποκτήσει και τα δύο ομηρικά έπη
4 γωνιακές θέσεις που σημαίνουν: η αφετηρία, ο ελεύθερος σταθμός (ουδέτερη θέση), το Πήγαινε στον Ευρυσθέα(όπου ο Ευρυσθέας σε στέλνει στο μεγάλο Ε και για να βγεις πρέπει να περιμένεις τρεις γύρους ή να απαντήσεις σε 3 ερωτήσεις μυθολογίας που θα σου υποβάλλει η άλλη ομάδα ή ο συντονιστής και ο…Ευρυσθέας, το μεγάλο Ε που μόλις είπαμε τι είναι και πως βγαίνεις από εκεί.
κάρτες εντολών και αποφάσεων: δεκατρείς κάρτες εντολών και άλλες τόσες αποφάσεων.
Παίζουν: όλοι
Κακά τα ψέματα το παιχνίδι έχει πολλούς τρόπους παιξίματος.
1ος τρόπος: να παίζουν συγκεκριμένοι παίκτες (4-8) όπως παίζονται τα περισσότερα επιτραπέζια.
2ος τρόπος: να παίζουν όλοι οι παρόντες, όσοι κι αν είναι, σε ομάδες
Κανόνες παιχνιδιού: χωριζόμαστε σε 2-3-4 ομάδες παιδιών. Διαλέγουμε πιόνι (τα φτιάχνουμε μόνοι μας εννοείται), ρίχνουμε ζάρι για να βρούμε ποιος θα παίξει πρώτος και ξεκινάμε. Σε όποιο τετράγωνο με ήρωα πέφτουμε, το τετράγωνο αυτό γίνεται ιδιοκτησία μας αν απαντήσουμε σε μία ερώτηση σχετικά με τον ήρωα που αναγράφεται. Τις ερωτήσεις τις κάνει ο συντονιστής του παιχνιδιού (γονιός, δάσκαλος κτλ). ο οποίος μπορεί να τις ετοιμάσει (το elniplex τις έχει ήδη αλλά είναι μάλλον αδύνατον να αναρτηθεί όλο αυτό το υλικό. Οπότε μπορείτε να φτιάξετε δικές σας και να τις προσαρμόσετε. Αν το παιδί δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τον τίτλο (τετράγωνο ήρωα), δεν του υποβάλλεται ερώτηση και παίζει ο επόμενος.
Σκοπός: σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε όσες περισσότερες ιδιοκτησίες ηρώων μπορούμε ή να αποκτήσουμε όλους τους ήρωες από το ίδιο χρώμα γιατί τότε η αξία τους διπλασιάζεται. Μόλις πουληθούν και οι 23 ήρωες, μετράμε ποια ομάδα κατέκτησε τους περισσότερους με τις γνώσεις της. Αυτή η ομάδα είναι η πιο πλούσια (τον πλούτο τον μετράμε σε γνώση εμείς). Αυτή η ομάδα έχτισε τη μεγαλύτερη πόλη στη…Mythopoly!!!
Μπορούμε: να παίζουμε το παιχνίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και το ταμπλό μας να κοσμεί μια γωνία, τη γωνιά της ελληνικής μυθολογίας ή κέντρο των μύθων και ιστοριών.
Προϋπόθεση: να έχουμε διαβάσει με τα παιδιά πολλή ελληνική μυθολογία, αυτά τα πανέμορφα, πανάρχαια κείμενα.
Καλή διασκέδαση!
Περισσότερες εκπαιδευτικές κάρτες εδώ.