Κάνατε το... λάθος και το αφήσατε κάποια στιγμή να δει τηλεόραση και έκτοτε ζητάει συνέχεια; Η τηλεόραση για το παιδί είναι κάτι σαν τα γλυκά. Αν κάνει την αρχή, μετά θέλει συνέχεια...
Πώς να καταφέρετε να ρυθμίσετε το ζήτημα χωρίς να το καταπιέζετε αλλά και χωρίς να υποχωρείτε συνεχώς;
Τρεις χρυσοί κανόνες: Στήριξη, Παιχνίδι και Καλό παράδειγμα
Στήριξη - Βοήθεια στην επιλογή των εκπομπών
Όταν αφήνετε το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση, προσπαθήστε διακριτικά να το ενθαρρύνετε να δει κάτι που θα του "δώσει" πράγματα, μια εκπαιδευτική εκπομπή για παράδειγμα. Δώστε του την ψευδαίσθηση ότι την επέλεξε εκείνος, δείτε τη μαζί του και στη συνέχεια συζητήστε τη! Θα αισθανθεί πολύ όμορφα και θα επιλέγει και μόνος του παρόμοιες εκπομπές!
Παιχνίδι - Εναλλακτικές
Δε θέλετε το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση; Πρέπει να είστε έτοιμοι να του βρείτε δελεαστικές εναλλακτικές λύσεις! Και υπάρχουν πολλές βέβαια... Αρκεί να έχετε ενέργεια και φαντασία. Παίξτε μαζί του, φτιάξτε τα δικά σας φανταστικά παιχνίδια αν είναι πιο μικρό ή αφιερώστε χρόνο για ένα επιτραπέζιο αν είναι πιο μεγάλος. Αν δε θέλει να μείνει στο σπίτι, υπάρχει πάντα κι η εναλλακτική της παιδικής χαράς! Εκεί μπορείτε να τρέξετε και να παίξετε μαζί του απελευθερώνοντας το παιδί που κρύβετε μέσα σας!
Δώστε του το καλό παράδειγμα!
Το έχουμε ξαναπεί, το παιδί μιμείται πολύ τους μεγάλους, ειδικά σε μικρές ηλικίες. Οπότε αν σας βλέπει συνεχώς κολλημένους στην τηλεόραση, τότε πώς να το πείσετε να μη δει κι εκείνο; Είναι σχεδόν αδύνατο! Δυστυχώς και ευτυχώς όταν κάποιος γίνεται γονέας πρέπει να κάνει κάποιες θυσίες στη ζωή του και να απαλλαγεί από κάποιες κακιές συνήθειές του. Για το καλό του παιδιού του. Δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο δε. Αν βγάλετε κι εσείς την τηλεόραση από τη ζωή σας, αν τη μειώσετε τέλος πάντων και σας βλέπει να περνάτε πιο δημιουργικά τον ελεύθερό σας χρόνο, δε θα θέλει κι εκείνο να δει!
Νίκη Κοσκινά