1. Διάβασε το εγχειρίδιο του πλυντηρίου σου
Η πρώτη και καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά το εγχειρίδιο του πλυντηρίου σου. Δεν λειτουργούν όλα τα πλυντήρια το ίδιο και θα ανακαλύψεις σίγουρα λειτουργίες που δεν θυμάσαι ή που δεν ήξερες ότι έχει. Θα ανακαλύψεις πολλά! Εγώ ας πούμε πρόσφατα διάβασα στο εγχειρίδιο μου ότι το πλυντήριο μου έχει λειτουργία πλύσης σε προκαθορισμένη ώρα! Δεν το θυμόμουν!
2. Πέρνα «ένα χέρι» τα καινούργια ρούχα
Τα ολοκαίνουργια σου ρούχα είναι αυτά που «απειλούν» περισσότερο τα υπόλοιπα στο πλυντήριο γιατί στο πρώτο πλύσιμο είναι πιθανό να χάσουν ένα ποσοστό βαφής και ίσως να βάψουν τα άλλα. Γι αυτό το σούπερ κατακόκκινο μπλουζάκι που μόλις αγόρασες, καλύτερα πλύντο στο χέρι για πρώτη φορά για να δεις και πόσο χρώμα χάνει.
3. Χώρισε τα σε χρωματικές ομάδες
Τα λευκά με τα λευκά, τα σκούρα με τα σκούρα κτλ, ναι ok, αυτό το ξέρεις ήδη. Όμως είναι πολύ σημαντικός ο χρωματικός διαχωρισμός και πολλές φορές όταν δεν γίνεται σωστά το αποτέλεσμα είναι γαριασμένα, γκριζαρισμένα, άτονα ρούχα. Δεν θέλουμε να φύγουν τα υπέροχα έντονα χρώματά τους! Ούτε θέλουμε τα λευκά να χρωματιστούν. Το νου σου για να έχεις πάντα φρέσκα χρωματιστά και λευκότερα λευκά!
4. Βάλε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού και μαλακτικού από αυτές που συστήνει το κουτί. Βάζοντας μεγαλύτερη ποσότητα δεν σημαίνει ότι θα καθαρίσουν καλύτερα τα ρούχα. Ίσα ίσα μπορεί να σου αφήσει στίγματα σκόνης και λεκέδες απορρυπαντικού στα ρούχα. Το ίδιο ισχύει και για το μαλακτικό. Διάβαζε πάντα τις προτεινόμενες δοσολογίες και ακολούθησέ τις. Η συνιστώμενη, άρα και σωστή ποσότητα απορρυπαντικού θα σου εξοικονομήσει χρήματα. Σκέψου μια οικογένεια που βάζει 5-6 πλυντήρια την εβδομάδα, πόσα επιπλέον κουτιά χρειάζεται το χρόνο, αν η ποσότητα είναι πάντα μεγαλύτερη;
5. Πλύνε τοπικά τα πολύ λερωμένα
Τα πολύ λερωμένα ρούχα τα πλένω και τα τρίβω πάντα τοπικά (στο λεκέ) λίγο πριν τα βάλω στο πλυντήριο. Αν μιλάμε για κακό λεκέ, τότε βάζω και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πάνω, ή υγρό πιάτων αν είναι λεκές λίπους ή ελαίου. Έτσι θα ξέρεις ότι δεν θα χρειαστούν δεύτερη πλύση.
6. Σωστή ποσότητα ρούχων στο πλυντήριο
Μην το φουλάρεις! Είναι καλό να περιμένεις να «γεμίσει» ένα πλυντήριο για λόγους οικονομίας, αλλά μη το παρακάνεις. Του κάνεις κακό! Θα πρέπει να είναι τόσο γεμάτο ώστε να χωράει το χέρι σου μέσα να ψαχουλέψεις. Αν είναι στουμπωμένο σημαίνει ότι δεν έχει χώρο για να «χτυπηθούν» τα ρούχα και να πλυθούν σωστά. Άσε που όποτε έβαλα στουμπωμένο πλυντήριο έκανε πολύ περισσότερη ώρα να τελειώσει. Το ίδιο κακό είναι να βάζεις πλυντήριο με πολύ λίγα ρούχα. Το πλυντήριο γενικά προσπαθεί να ισορροπήσει το βάρος για να μην υπάρχουν κραδασμοί. Αν βάλεις πολύ λίγα ή πολλά ρούχα ουσιαστικά μπερδεύεται και κάνει περισσότερη ώρα για να βρει την ισορροπία του.
7. Βγάλε αμέσως τα ρούχα από το πλυντήριο
Όσο πιο γρήγορα μπορείς, όχι πάνω από μισή ώρα! Η υγρασία και η θερμοκρασία μέσα στο πλυντήριο είναι οι καλύτερες συνθήκες για πάρτι βακτηριδίων και μυκήτων! Μετά θα πρέπει να τα ξαναπλύνεις! Έχω ακούσει περίπτωση που ξεχάστηκαν ρούχα για μερικές μέρες και φυσικά όταν ανοίχτηκε ο κάδος; Μια φρίκη δυσωδίας και μούχλας! Για τον ίδιο λόγο, μετά το τέλος κάθε πλύσης, να αφήνεις τον κάδο ανοιχτό όσο περισσότερη ώρα μπορείς και να πλένεις καλά τη θήκη απορρυπαντικού.
8. Φρόντισε το πλυντήριο σου για να σας φροντίζει όλους.
Να καθαρίζεις τακτικά τα διάφορα μέρη όπως οι θήκες του απορρυπαντικού, μαζεύουν απορρυπαντικό, μαλακτικό και το μετατρέπουν σε γλίτσα.
Τον κάδο, βάζοντας τουλάχιστον μια φορά το μήνα, άδειο πλυντήριο, χωρίς απορρυπαντικό στους 90ο βαθμούς για να ξεφορτωθείς βρωμιά και υπολείμματα από απορρυπαντικά. Αν δεις ότι η άδεια πλύση έχει πολλές σαπουνάδες, ξαναβάλτο μετά από λίγες μέρες. Κανονικά για να είσαι εντάξει, οι σαπουνάδες θα πρέπει να είναι ελάχιστες έως καθόλου. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να προσθέσεις μαγειρική σόδα (στην ποσότητα και στην θήκη του απορρυπαντικού) για να αποχωριστείς τα άλατα και ξύδι (στη ποσότητα και στη θήκη του μαλακτικού) για να φύγουν οι μυρωδιές. Κάποιοι τεχνικοί πλυντηρίου μάλιστα, συνιστούν να βάζουμε λίγη σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού σε κάθε πλύση.
Το λάστιχο του πλυντηρίου επίσης θέλει καθαρισμό και συντήρηση γιατί εκεί μένουν νερά από τις πλύσεις και ίσως μαζέψει και μούχλα. Με ένα υγρό πανί και καθαριστικό κάθε τόσο θα είσαι εντάξει.
Μη ξεχνάς και τον καθαρισμό στο φίλτρο, στο κάτω μέρος του πλυντηρίου για να φύγουν βρωμιές και σκουπιδάκια που έχουν μαζευτεί.
.
9. Διάβαζε τις ετικέτες φροντίδας
Αυτές οι ενοχλητικές ετικέτες που πολλές φορές τις κόβουμε, έχουν λόγο ύπαρξης. Εσύ ξέρεις τι σημαίνουν αυτές τις ετικέτες? Για πάρε μια γεύση από τα σημαντικότερα: για πλύσιμο, άπλωμα, στέγνωμα, σιδέρωμα