1. Υψηλότερη θερμοκρασία: Ανεβάστε τη θερμοκρασία με ένα τρικ για να σιδερώνετε τα ρούχα ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές. Το τρικ: Προσθέστε αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας. Αυτό, θα μειώσει το χρόνο σιδερώματος κατά το ήμισυ, επειδή το αλουμίνιο αντανακλά τη θερμότητα του σιδήρου και συνεπώς θα σιδερώνονται τα ρούχα από κάτω καθώς περνάτε το σίδερο από το επάνω μέρος.
2. Γυρίστε τα από την ανάποδη: Σε ρούχα με στάμπες και σε σκούρα ή μαύρα ρούχα, προτιμήστε να τα σιδερώσετε από την ανάποδη πλευρά, ώστε να μην χαλάσει η στάμπα και να μην κάνει γιαλάδες στο χρώμα. Ειδικά οι στάμπες σιδερώνονται ΜΟΝΟ ανάποδα γιατί κολλάνε στο σίδερο. Έχω τρίψει στάμπες από το σίδερό μου μέχρι να το μάθω!
3. Διαχωρίστε τα ρούχα: Ανάλογα με το ύφασμα και το είδος των ρούχων, οφείλετε να τα διαχωρίσετε σε στοίβες, με βάση τη θερμοκρασία που πρέπει να σιδερωθούν. Και όχι μόνο με βάση τη θερμοκρασία, αλλά και με τη σειρά που θα τα τοποθετήσετε μετά.
4. Σειρά: Στις μπλούζες και τα πουκάμισα, ακολουθήστε σειρά για το καλύτερο σιδέρωμα τους. Συγκεκριμένα, ξεκινήστε από τα μανίκια, τους γιακάδες και τα στριφώματα, ώστε να μην χάσει το ρούχο το σχήμα του. Επίσης σιδερώστε τα με τη σειρά που σας βολεύει για πιο εύκολη τοποθέτηση μετά στις ντουλάπες. Πχ εγώ σιδερώνω πρώτα του MiniMeκαι μετά τα δικά μας. Πρώτα όλα τα παντελόνια, μετά όλες τις μπλούζες κτλ. και τα στοιβάζω μαζί έτσι ώστε να μη κάνω το ξεκαθάρισμα τη στιγμή που θα τα βάλω στη θέση τους.
5. Τρόπος σιδερώματος: Σιδερώνετε πάντα με ίσιες κινήσεις και κατεύθυνση μπροστά και πίσω. Αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις γιατί θα χαλάσετε το ύφασμα των ρούχων σας. Επίσης τα μπλουζάκια που έχουν «στρέψη» από το πλύσιμο, δεν θα ισιώσουν ποτέ στο σιδέρωμα, μη παιδεύεστε (όπως εγώ στις αρχές). Σιδερώστε τα όπως είναι.
6. Καθαριότητα: Διατηρήστε καθαρό το σίδερό σας, για να προλάβετε τυχόν ατύχημα, που μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί, που θα έχετε βρέξει με μαγειρική σόδα για το καθάρισμα της επιφάνειας του σιδέρου. Αν έχετε σίδερο με ατμό μη ξεχνάτε να το φροντίζετε από τα άλατα αναλόγως αν είναι αυτοκαθαριζόμενο ή πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο.
7. Παντελόνια: Στα παντελόνια, αφού τα γυρίσετε από την ανάποδη (πάντα από την ανάποδη τα παντελόνια, ειδικά τα τζιν!)προτιμήστε να ξεκινήσετε από τις τσέπες. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να σιδερώνουν τα παντελόνια με το ένα μπατζάκι πάνω στο άλλο.
8. Ευαίσθητα υφάσματα: Εάν έχετε ρούχα, των οποίων τα υφάσματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο σίδερο, πχ είναι συνθετικά και μπορεί να κολλήσει το σίδερο από τη θερμοκρασία, μπορείτε να βάλετε από πάνω κάποιο ύφασμα ή μια πετσέτα για να αποφύγετε πιθανό πρόβλημα. (αυτό θυμάμαι να το κάνει η μαμά μου).
9. Κρεμάστρες: Από τη στιγμή, που θα σιδερώσετε τα ρούχα σας, κρεμάστε τα κατευθείαν ή διπλώστε τα. Βάζοντας τα με τάξη στις ντουλάπες σας και κρεμώντας τα, αποφεύγετε πιθανό τσαλάκωμα μέχρι να τα φορέσετε. Εγώ σιδερώνω συνήθως στη κρεβατοκάμαρα. Έχω όλες μου τις ντουλάπες ανοιχτές και έτοιμες να υποδεχτούν τα φρεσκοσιδερωμένα. Ότι σιδερώνω το βάζω. Έτσι γλιτώνω χρόνο και από την τοποθέτηση.
10. Διασκεδάστε το: Αφού δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, τουλάχιστον απόλαυσέ το! Μπορείτε να κάνετε την κατά τα άλλα βαρετή δουλειά του σπιτιού, διασκεδαστική. Βάλτε δυνατά τη μουσική ή παρακολουθήστε ταυτόχρονα τηλεόραση, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές. Πριν τον Mini Me έβαζα πάντα μουσική όταν σιδέρωνα και μου άρεσε πολύ. Τώρα απλά προσπαθώ να τελειώνω γρήγορα γιατί το 2χρονο τερατάκι μου είναι πάντα ετοιμοπόλεμο να κάνει τη ζημιά στο δευτερόλεπτο. Που θα πάει, θα μεγαλώσει και θα ακούω και πάλι μουσική όταν σιδερώνω!