Σήμερα έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι, να κυκλοφορεί ένα καινούριο smartphone. Ο ανταγωνισμός πλέον έγκειται, στο ποιο κινητό θα έχει καλύτερη κάμερα ή πιο ανθεκτική μπαταρία ή πιο πολλούς επεξεργαστές και άλλα πολλά χαρακτηριστικά. Όμως όλα αυτά υπήρχαν στο παρελθόν; Όλες οι αντίκες που έτυχε να έχουμε στο δημοτικό αλλά και στο γυμνάσιο, είχαν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά; Η απάντηση στην πλειοψηφία αυτών είναι όχι, αλλά τότε δεν μας πείραζε γιατί και μόνο που παίζαμε φιδάκι, η ώρα μας περνούσε πολύ ευχάριστα. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο παρελθόν, προκειμένου να δούμε όλα αυτά τα θρυλικά κινητά, που έχουν περάσει κατά καιρούς από τα χέρια μας!
1. Νokia 3310 ( 2000)
Η Nokia ήταν για μένα η πρώτη εταιρεία κινητών που γνώρισα και προφανώς μου έκανε τρομερή εντύπωση το πανέξυπνο σλόγκαν της που ήταν το "Nokia: Connecting People"! Ένα από τα δημοφιλή μοντέλα ήταν και το Nokia 3310 με πωλήσεις που έφτασαν το αστρονομικό νούμερο των 126 εκατομμυρίων τεμαχίων. Κάπως έτσι ουσιαστικά, έφτασε η εταιρεία να κυριαρχήσει στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.
Το εν λόγω τηλέφωνο είχε και πολλές καινοτόμες για την εποχή λειτουργίες, όπως η αριθμομηχανή, το χρονόμετρο, η λειτουργία υπενθύμισης και φυσικά τα πασίγνωστα παιχνίδια, Φιδάκι και Space Impact! Ας μη μιλήσω για την ανθεκτικότητά του, μιας και μιλάμε για το πλέον θρυλικό χαρακτηριστικό του 3310!
2. Sony Ericsson T68 (2001)
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως το κινητό εκείνης της χρονιάς μιας και η Sony Ericsson πραγματικά ...πρωτοπόρησε! Έγχρωμη οθόνη, σύστημα T9, υπέρυθρες, Bluetooth και πολλές ακόμη λεπτομέρειες. Μάλιστα, η εταιρεία επαναλανσάρισε την συσκευή ως T68i το 2003, ελαφρώς βελτιωμένη και με τη δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κάμερα. Οκ, μπορεί να μην ήταν 10 MP αλλά ...είχε στυλ!
3. Nokia 3510 (2002)
Άλλο ένα εξίσου δημοφιλές μοντέλο της Nokia, ήταν και το Nokia 3510, το οποίο κυκλοφόρησε το 2002. Ήταν το πρώτο κινητό που πρόσφερε την υπηρεσία GPRS (υπηρεσία μεταφοράς δεδομένων), και επέτρεπε στους χρήστες να έχουν σύνδεση ίντερνετ στο κινητό τους. Η εξέλιξη αυτού ήταν το Nokia 3510i το οποίο ήταν το πρώτο κινητό με έγχρωμη οθόνη. Μιλάμε για μεγαλεία!
4. Nokia 5210 (2002)
Ένα ακόμη καταπληκτικό μοντέλο του 2002, από την ίδια πάντα εταιρεία. Έπαιξε πολύ στα σχολεία της εποχής, με το πλέον ανθεκτικό στους «τραυματισμούς» 5210, να κάνει πάταγο λόγω και των ευφάνταστων προσόψεων τις οποίες μπορούσες να αλλάζεις αναλόγως την όρεξη και τα κέφια σου. Η μεγάλη καινοτομία της Nokia σ' αυτήν την περίπτωση, είναι το ειδικό software που συνόδευε τη συσκευή κι επέτρεπε στους χρήστες να επεξεργάζονται τις επαφές τους, να λαμβάνουν αλλά και να στέλνουν μηνύματα μέσω του PC τους. Πόσο μπροστά...
5. Nokia 6600 ( 2o03)
Αποτέλεσε ένα από τα κινητά πολυτελείας της Nokia! Θεωρούνταν το iPhone εκείνης της εποχής, αφού κόστιζε 600 ευρώ (ναι ναι, καλά ακούσατε). Προσωπικά το θυμάμαι σαν το κινητό αυγό, για την εποχή του όμως, ομολογώ πως ήταν κάτι παραπάνω από πρωτοπόρο! Περιλάμβανε κάμερα που τραβούσε ΚΑΙ βίντεο, ενώ είχε και υποδοχή για κάρτα μνήμης. Για να γίνει κατανοητή η δυναμική της συσκευής τότε, αξίζει να πούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που την χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένοι και καλυμμένοι από τις λειτουργίες του!
6. Μοtorola Razr V3 (2004)
Ήταν το πρώτο «κινητό παντόφλα», που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας! Παράλληλα, είχε κυκλοφορήσει σε πολλά έντονα και με ιδιαίτερη υφή χρώματα, με αποτέλεσμα να κατακτήσει τις καρδιές των απανταχού γυναικών. Αποτέλεσε ένα από τα πρωτοποριακά κινητά, αφού είχε κάμερα υψηλου επιπέδου για την εποχή, μεγάλη οθόνη 2.2 ιντσών (ναι, οι σημερινές των 5 ιντσών μας φαίνονται μικρές) αλλά και πολλά ακόμη επιπλέον χαρακτηριστικά που έφεραν τη συσκευή πολύ ψηλά στις πωλήσεις του έτους.
7. Sony Ericsson K700 (2004)
Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Ο κινητό! Ίσως εκείνο που τοποθέτησε την Sony Ericsson για τα καλά στο παιχνίδι των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ντιζαϊνάτο από τα λίγα, καταπληκτική κάμερα, φοβερή σύνδεση με τον υπολογιστή και σχετικά χαμηλή τιμή. Δεν είναι τυχαίο πως η γενιές από το 91' έως και το 94', διέθεταν σε εκπληκτικά ποσοστά την εν λόγω συσκευή στις ταξεις του Γυμνασίου αλλά και Λυκείου.
8. Sharp Gx25 ( 2004)
Φαντάζομαι η Vodafone αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Sharp Gx25, προκειμένου να «χτυπήσει» το παρόμοιο μοντέλο της Motorola (βλ. παραπάνω). Εμφανισιακά είχε πολλές ομοιότητες, «παντόφλα» κι αυτό άλλωστε, δυνατή κάμερα, υψηλή ανάλυση ΑΛΛΑ ...χωρίς mp3! Κι αυτό το τελευταίο είναι που στοίχισε πολύ στη συγκεκριμένη συσκευή, η οποία όσο κι αν διαφημίστηκε από την εταιρεία παραγωγής, δεν έφτασε ποτέ στα επίπεδα που θα περίμεναν κάποιοι. Εδώ που τα λέμε, στοίχισε και στην ίδια την Sharp...
9. Sony Ericsson K750i (2005)
Ο μεγάλος αδερφός του K700. Στιβαρό κινητό, εύκολο στη χρήση του με πολλές λειτουργίες που πραγματικά βόλεψαν τους χρήστες του. Πάνω απ' όλα όμως, μιλάμε για φοβερή κάμερα (για τα δεδομένα της εποχής), στα 2MP τότε που οι ανταγωνιστές περηφανεύονταν για τις δικές τους, που ήταν ακόμη επιπέδου VGA! Στα αρνητικά της συσκευής, η τιμή της η οποία θεωρούνταν αν μη τι άλλο υψηλή.
10. Sony Ericsson W800 (2005)
To W800 ήταν το πρώτο τηλέφωνο της Sony Ericsson που έφερε το πασίγνωστο σε όλους, σήμα Walkman! To προχωρημένο λογισμικό για την εποχή του, σε συνδυασμό με τα ακουστικά 3,5 χιλιοστών, το καθιστούσαν ως το καταλληλότερο κινητό για να ακούμε μουσική. Βέβαια περνούσαμε του κόσμου τα τραγούδια, γέμιζε η μνήμη και μετά έπρεπε να διαγράψουμε τα παλιά, για να να περάσουμε τα επόμενα. Μπερδεμένες αλλά ωραίες εποχές...
11. Νokia 5300 Music (2006)
Η Nokia δεν μπορούσε να αφήσει έτσι τη Sony Ericsson! Για αυτό και το 2006 κυκλοφόρησε το Nokia 5300 Music. Αυτό το κινητό περιλάμβανε πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά, αφού η μπαταρία έφτανε τις 3 ώρες και 20 λεπτά σε λειτουργία τηλεφωνικής ομολίας, ενώ αν δεν το χρησιμοποιούσαμε καθόλου, η μπαραρία του άντεχε μέχρι και 223 ώρες! Ακόμη κι αν ακούγαμε μονίμως μουσική, η μπατάρια του άντεχε μέχρι και 12 ώρες. Μάλιστα, το ιδιαίτερα νεανικό
12. Sony Ericsson W580i( 2007)
To συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε από τη Sony Ericsson το 2007 και σχεδιάστηκε να ανοίγει αν έσερνες την πάνω όψη πρός τα πάνω. Επιπλέον, πρόσθεσαν το πρωτοποριακό χαρακτηριστικό, της μέτρησης των βημάτων του κατόχου του κινητού. Ακόμα είχε κάμερα των 2 pixel που της επέτρεπε να τραβάει και βίντεο! Τέλος, πρόσφερε την ευκολία του αν πάταγαμε το κουμπί του Walkman και κουνούσαμε ελαφρά το κινητό, τότε αυτόματα γινόταν η τυχαία επιλογή ενός τραγουδιού!
13. iPhone ( 2007)
Κι όμως το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε από την Apple το 2007 κι αποτέλεσε το νο1 «αληθινό smartphone» της αγοράς! Προφανώς, πρόσφερε άπειρες λειτουργίες για εκείνη την εποχή, η βασικότερη εκ των οποίων η σύνδεση στο διαδίκτυο με πολύ πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Η Apple είχε βάλει ιδιωτική άσφαλεια να φρουρεί τα καταστήματα της, πρός αποφυγή ληστειών.... Βέβαια, αυτό το προιόν έγινε ο ασκός του Αιόλου αφού μετά από αυτό κυκλοφόρησε το iPhone 3g το 2008 το οποίο ήρθε και στην χώρα μας, κι όλα τα υπόλοιπα της ίδιας εταιρείας για τα οποία είστε ενήμεροι φαντάζομαι. Το iPhone βέβαια, ώθησε και την Samsung να μπει στο παιχνίδι της κινητής τηλεφωνίας εκμεταλλευόμενη το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Κάπως έτσι, εγένετο η σημερινή υπεραγορά των smartphones!
Bonus: Samsung F250( 2008)
To συγκεκριμένο δεν είναι κάποιο αξιομνημόνευτο κινητό, ήταν όμως το πρώτο κινητό που είχα πάρει εγώ στη δευτέρα γυμνασίου (ναι ήμουν λίγο μεγάλος) κι απλά ήθελα να το μοιραστώ. Από λειτουργίες δεν είχε κάτι το προχωρημένο κι άξιο αναφοράς. Και τις φωτογραφίες του τις έβγαζε όμως, και τα Mp3 του τα έπαιζε και γενικά ...είχε πρόγραμμα. Οπότε κι εγώ υπήρξα αρκετά ικανοποιημένος για να νιώσω ως χρέος μου να το συμπεριλάβω στη σημερινή μου λίστα!