Όταν ακούς τη φράση ''ελληνική ταινία'' το μυαλό σου πηγαίνει αμέσως στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, στον Λάμπρο Κωσταντάρα, στην Ζωή Λάσκαρη και στα μιούζικαλ του Διαλανίδη. Μέσα από αυτές γνωρίσαμε την Ελλάδα στα χρόνια της βασιλείας, είδαμε τις δύσκολες εποχές του εμφυλίου, της γερμανικής κατοχής και της μεταπολίτευσης. Γελάσαμε με τις χιλιοακουσμένες αλλά κλασικές ατάκες του Χατζηχρήστου, κλάψαμε με την ''Υπολοχαγό Νατάσσα'' και είδαμε μια άλλη πλευρά της Ελλάδας μέσα από τον ''Κατήφορο'' του Δαλιανίδη.
Ωστόσο ο ελληνικός κινηματογράφος δεν τελείωσε στο ασπρόμαυρο πανί της Φίνος Φιλμς. Μπορεί να υπήρξε ένα τεράστιο κενό στις ντόπιες παραγωγές και ο κόσμος να μην έβλεπε πια ελληνικές ταινίες στον κινηματογράφο, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Έλληνες δημιουργούς να συνεχίσουν να αφηγούνται ιστορίες στην μεγάλη οθόνη.
Παρακάτω θα βρεις 20 ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, μερικές εκ των οποίων έχουν διεθνή αναγνώριση, που κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο να ξαναπάει σινεμά για να ακούσει ελληνικά.
Επιμέλεια: Νάνσυ Κωστακοπούλου
ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ- ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Αγνοώ επιδεικτικά όσους αρνούνται να αποδεχτούν την αξία αυτή της ταινίας και ανοίγω πανηγηρικά (με λίγο πόνο, κλάμα και πολλά ΑΧ) αυτή τη λίστα μαζί της. Τα ''Φτηνά Τσιγάρα'' του Ρένου Χαραλμπίδη προβλήθηκαν πριν 17 χρόνια, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και, όπως έχει αποκαλύψει και ο ίδιος σε συνέντευξή του, αρκετοί σηκώθηκαν και έφυγαν από την αίθουσα και η ταινία δεν πήγε καθόλου, μα ΚΑΘΟΛΟΥ καλά εισπρακτικά.
Για κάποιο λόγο όμως, αυτή η ταινία ζωντάνεψε ξανά μέσω του youtube και η καλοκαιρινή ρομαντική ιστορία του Νίκου και της Σοφίας κέρδισε πολλές καρδιές, έστω και ετεροχρονισμένα. Η φανταστική μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου πλαισιώνει μοναδικά την αφήγηση του Χαραλαμπίδη και μεταμορφώνει το βρώμικο κέντρο της Αθήνας στο απόλυτο ρομαντικό τοπίο.
MUST.SEE.
Και άσε τους άλλους να λένε!
ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΩΛΗΣ
Άλλη μια ταινία που, σχεδόν 20 χρόνια μετά, έχει διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού εξαιτίας του youtube. Ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Αργύρης Μπακιρτζής είναι απολαυστικοί και μεταφέρουν στο πανί την κουλτούρα του νεοέλληνα μέσα από απίστευτα σουρεαλιστικούς διαλόγους και σκηνικά.
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Τρεις άντρες με τελείως διαφορετικές ιστορίες. Ένας αρχαιολόγος που ταξιδεύει για να συναντήσει τους φίλους του γιου του, ένας ηλικιωμένος άντρας, που μένει κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ένας πρόσφατα χωρισμένος μεγαλέμπορος επίπλων στην Κομοτηνή, ξεδιπλώνουν την δραματική ιστορία τους στην οθόνη, έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό την ανθρώπινη μοναξιά.
Χαρακτηριστική σκηνή της ταινία, η στιγμή που ακούγεται η ατάκα ''Ηλία, ρίχτο''.
ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ- ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αντρέας αγαπά τη Στέλλα, αλλά έχει μόνο ένα μαγαζάκι της ΕΒΓΑ να της προσφέρει. Φιλοδοξώντας να κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια, η Στέλλα φεύγει για τα σκυλάδικα της επαρχίας. Είναι η αρχή μιας κατάβασης στην κόλαση. Μια ιστορία αγάπης, που θα σε συγκινήσει και θα σε ρίξει στα πατώματα με το ομώνυμο τραγούδι της Δήμητρας Παπίου.
ΣΤΡΕΛΛΑ- ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Ένας 45χρονος πρώην κατάδικος και μια 25χρονη τρανσέξουαλ πόρνη μπλέκονται σε μια ιστορία αγάπης που μοιάζει καταδικασμένη από την αρχή με φόντο τα σκοτεινά σημεία της Αθήνας. Η ''Στρέλλα'' του Πάνου Κούτρα θα σε κάνει να κλάψεις, θα σου προκαλέσει αυτό τον κόμπο στο λαιμό και θα σου δείξει μια άλλη πλευρά της αγάπης και το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, απέναντι στα άτομα που δεν είναι ''κανονικοί''.
Επίσης είναι πανέμορφη.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΣΛΕΜΕΣ
Και φτάνουμε στη ''Νορβηγία'' του Βεσλεμέ, μια ταινία που προκάλεσε απίστευτο hype στην Αθήνα και μπήκε αυτόματα στη λίστα με τις πιο cult ταινίες που έχουμε δει ποτέ. Ο βρικόλακας Ζανό (!) φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1984 και συναντάει μια γοητευτική πόρνη και έναν Νορβηγό ντίλερ σε μια ντίσκο. Ένα απίστευτα σουρρεάλ και χρωματιστό ταξίδι στην Αθήνα του '80 που θα σε κάνει να κοιτάς την οθόνη με τα μάτια ορθάνοιχτα.
XENIA- ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Μια ακόμα ταινία του Πάνου Κούτρα, που αξίζει την αγάπη σου και μια προβολή στο σπίτι. Το ''Xenia'' είναι μια δραματική ταινία με πρωταγωνιστές δύο αδέρφια αλβανικής καταγωγής, που κάνουν ένα ταξίδι για να βρουν τον πατέρα τους, ο οποίος μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.
Το 2014 η ταινία επιλέχτηκε για να ανταγωνιστεί στο τμήμα Un Certain Regard στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, για να προβληθεί στο τμήμα Σύγχρονου Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο και για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία Όσκαρ. Της απονεμήθηκαν έξι βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και στην τελετή απονομής ο Κούτρας αρνήθηκε να παραλάβει δύο από αυτά (σεναρίου και σκηνοθεσίας) διαμαρτυρόμενος για το νόμο απονομής ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.
ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ
Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένα τεράστιο κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και αυτός που έθεσε τις βάσεις για το greek weird κίνημα. Ο ''Κυνόδοντας'' δίχασε το κοινό και ακόμα και τώρα, εφτά χρόνια μετά, που είχαν αρκετές υποψηφιότητες, μια εκ των οποίων ήταν για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και δύο μεγάλες νίκες στο Φεστιβάλ Καννών εξακολουθεί να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
SUNTAN- ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο 40χρονος Κωστής γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα στην Αντίπαρο, όπου εργάζεται ως γιατρός και ξεκινάει μια περίεργη και λίγο άβολη αισθηματική σχέση μεταξύ τους, η οποία καταλήγει σε βίαια μονοπάτια.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 2016 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ, αποσπώντας καλές κριτικές και ήρθε στην Ελλάδα τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, προκαλώντας ένα μικρό παραλήρημα- στοίχημα ότι πολλοί πήγαν στην Αντίπαρο εκείνο το καλοκαίρι εξαιτίας της!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ- ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ
Αν υπάρχει μια ταινία που μπορεί να σε ταξιδέψει μέσα από εικόνες και μυρωδιές, αυτή είναι η ''Πολίτικη Κουζίνα'' του Τάσου Μπουλμέτη. Η ταινία καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964.
Ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα δόθηκε με τέτοιο τρόπο (η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα και κουζίνα με μικρά) ώστε να έχει διττή έννοια, και να παραπέμπει στην πολιτική, καθώς τα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, υπήρξαν πρωτίστως πολιτικά. Οι κριτικές, που δέχτηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες προβλήθηκε ήταν εξαιρετικές. Απέσπασε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την επόμενη χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Ετοιμάσου για ΠΟΛΥ πόνο και κλάμα. Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της γυναίκας τους, Ιωάννας Καρυστιάνη και η ιστορία αφορά την Μίνα, την σύζυγο ενός ναυτικού, που λείπει διαρκώς σε ταξίδια και παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα.
Υπέροχη σκηνοθεσία, φωτογραφία και συγκλονιστικές ερμηνείες.
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ- ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ
Θα έλειπε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης από αυτή τη λίστα; Όχι, βέβαια. Ο ''Ένας άλλος κόσμος'' του Χριστόφορου ταξίδεψε μέχρι το Hollywood, όπου έγινε και sold out σε όλες τις προβολές και μας έδειξε τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τα ρατσιστικά ξεσπάσματα στις γειτονιές της Αθήνας.
Η ΦΟΥΣΚΑ- ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ταινία δεν είναι ΤΟΣΟ must see, αλλά κέρδισε μια θέση στη λίστα γιατί παίζει ο Αλέξης Γεωργούλης. Ορίστε, το ειπα. #καθολουαντικειμενικη
ΟΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ- ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Οι παθιασμένοι ''Αισθηματιες'' του Νίκου Τριανταφυλλίδη έκαναν πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2014 και κέρδισε αρκετά μεγάλο ποσοστό του κοινού με τη νέο- νουάρ σκηνοθεσία και το μαύρο χιούμορ της.
Η ιστορία αφορά τον Ερμή και τον Γιάννη, που κάνουν τη βρόμικη δουλειά ενός αρχαιοκάπηλου και τοκογλύφου με το ψευδώνυμο «Δάσκαλος». Όλα όμως θα αλλάξουν γι’ αυτούς όταν ο πρώτος ερωτευτεί τη νεαρή κόρη του αφεντικού και ο δεύτερος μια πόρνη πολυτελείας.
CHEVALIER- ΑΘΗΝΑ ΡΑΧΗΛ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Αυτή η ταινία είναι η έμμεση είσοδος του Σάκη Ρουβά σε αυτή τη λίστα. Η ελληνική κωμική- σατιρική ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη έχει στο επίκεντρό της έξι άντρες, που ψαρεύουν σε ένα πολυτελές γιοτ. Όταν, όμως, το γιοτ πάθει βλάβη και τους ακινητοποιήσει κάπου στον Σαρωνικό, εκείνοι για να περάσουν την ώρα τους, παίζουν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι, το οποίο θα αναδείκνυε ποιος είναι ο «καλύτερος, γενικώς», με έπαθλο ένα δαχτυλίδι chevalier.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 12 Αυγούστου του 2015, στο Λοκάρνο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, η ταινία ήταν και η ελληνική συμμετοχή στην 89η Τελετή Όσκαρ, στην κατηγορία Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Η ιστορία αγάπης ενός νεαρού ζευγαριού αριστερών ξεδιπλώνεται υπό την επιβλητική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, συνιστώντας τον καμβά για να ζωγραφίσει ο Παντελής Βούλγαρης τη δύσκολη εποχή των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων μέχρι τη μεταπολίτευση του '74.
15ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης συνδυάζει μεταφυσικά στοιχεία και συμβολισμούς και με όχημα τρεις διαφορετικές οικογένειες, που αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και αποφασίζουν να φύγουν από την πόλη ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αφηγείται μια δραματική ιστορία που άγγιξε και αγγίζει πολύ κόσμο.
ΝΥΦΕΣ- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Οι ''Νύφες'' είναι άλλη μαι βραβευμένη δραματική ταινία του Παντελή Βούλγαρη με θέμα το ταξίδι 700 γυναικών, Ελληνίδων, Τουρκάλων, Ρωσίδων, από την Κωνσταντινούπολη προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν, και ο έρωτας μεταξύ μίας από αυτές τις γυναίκες και ενός αμερικανού φωτογράφου.
Η ταινία παρουσιάστηκε στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε 10 από Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, επίσης της απονεμήθηκε Ειδικό βραβείο τεχνικής-καλλιτεχνικής αρτιότητας από την Ένωση Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου Τηλεόρασης.
ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το ''Σπιρτόκουτο'' είναι ένα οικογενειακό δράμα που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής μέρας με καύσωνα. Ο Γιάννης Οικονομίδης έστησε μια ταινία για γερά νεύρα, μια ταινία που σου δείχνει φόρα παρτίδα τι ακριβώς σημαίνει να ζεις σε μια μικροαστική οικογένεια με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα, κατά την περιόδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τότε που- θεωρητικά- όλα πήγαιναν τέλεια.
ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ- ΡΕΠΠΑΣ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Προφανώς θα κλείσουμε με την καλύτερη σύγχρονη, ελληνική, mainstream ταινία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. ΚΑΝΕΝΑ Safe Sex- το είπα. Το ''Κλάμα βγήκε από τον παράδεισο'' αποτίει εξαιρετικό φόρο τιμής στον παλιό, ελληνικό κινηματογράφο ενώ οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι άκρως απολαυστικές.
Ξεχνιέται άλλωστε η Άννα Παναγιωτοπούλου στο ρόλο της σπουδαίας πατριώτισσας Γκιώνας; Όχι!
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.