Πριν βιαστείς να το μαλώσεις, σκέψου μήπως αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από εσένα. Αυτοί είναι 3 συχνοί λόγοι που ένα παιδί λέει ψέματα και πηγάζουν από... εσένα!
#1 Σε μιμείται! Μήπως δίνεις το κακό παράδειγμα;
Όσο κήρυγμα κι αν κάνεις για το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα, το πρότυπο είσαι εσύ και οι πράξεις σου. Κάθε παιδί έχει την τάση να μιμείται τα προτυπά του που σε πρώτη φάση είναι οι γονείς. Κάθε παιδάκι λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» που ρουφάει κάθε συμπεριφορά των γονιών, οπότε προσοχή!
#2 Φοβάται τις συνέπειες της αλήθειας
Αν σε κάθε του ζημιά ή ζαβολιά αντιδράς υπερβολικά, τότε είναι πιθανό την επόμενη φορά το παιδί να προσπαθήσει να κρυφτεί λέγοντας ένα ψέμα. Καλύτερα κάθε φορά που κάνει λάθος, αντί να βάζεις τιμωρία, καλό θα ήταν να συζητάς και να εξηγείς τους λόγους για τους οποίους αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό. Κι αν επαναληφθεί η τιμωρία θα έρθει ψς φυσική εξύλιξη και συνέπεια συμπεριφοράς κι όχι ως αναίτια συμπεριφορά. Αντίστοιχα, κάθε φορά που το παιδί παραδέχεται το λάθος του, καλό θα ήταν να το επιβραβεύεις για το θάρρος που έδειξε ν΄αναλάβει την ευθύνη των πράξεώ του.
#3 Φοβάται να σε απογοητεύσει
Κάθε παιδί αποζητάει την αγάπη και την αποδοχή των γονέων. Αν λοιπόν πιστέψει πως λέγοντας την αλήθεια θα χάσει την εκτίμησή σου, πιθανότατα να προσπαθήσει να στην αποκρύψει. Για να μη φτάσει σε αυτό το σημείο, καλό είναι να προσπαθείς να το ενθαρρύνεις ακόμη και στην αποτυχία και να του δώσεις να καταλάβει πως είσαι και θα είσαι περήφανη γι΄αυτό ανεξάρτητα από σχολικές επιδόσεις κι άλλους εξωτερικούς παράγοντες.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα