Συγγραφέας: Ann Steele
Επιμέλεια- μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, ΜΑ, Υπ. Διδάκτωρ Παντείου
Η διαθεσιμότητα των πανεπιστημιακών μαθημάτων στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί με εκπληκτικό ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Πολλά πανεπιστήμια και κολέγια ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός φοιτητών που ενώ ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις τους και να αποκτήσουν δικά τους πτυχία, δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τον τόπο διαμονής τους για ν’ ακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών. Οι λόγοι αυτής της άρνησης μπορεί να είναι κάποιες προσωπικές υποχρεώσεις, η ανάγκη να διατηρήσουν την εργασία τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ή απλά η έλλειψη οικονομικής δυνατότητας να μετακομίσουν.
Πρόσφατα, εκτός από τη διαθεσιμότητα διαδικτυακών προγραμμάτων εκπαίδευσης από κολέγια και πανεπιστήμια, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ενός μεγάλου εύρους μαθημάτων δωρεάν από τα ίδια πανεπιστήμια. Ονομάζονται MOOC, (Massive Open Online Courses), δηλαδή διαδικτυακά μαθήματα ανοικτά στο πλατύ κοινό. Η μαζική εκδήλωση ενδιαφέροντος οδήγησε τα πανεπιστήμια στην απόφαση να παρέχουν διεθνώς διαθέσιμα μαθήματα για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα Washington Post, αναφέρεται στον Anant Agarwal, πρόεδρο του EdX, ενός αναπτυσσόμενου παροχέα δωρεάν πανεπιστημιακών μαθημάτων στο διαδίκτυο και την πρόθεσή του αναπτύξει διεθνώς την εκπαίδευση στην εταιρεία του. «Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να γίνονται διεθνείς συνεργασίες», λέει ο Agarwal. «Οι διαφορετικές γλώσσες έχουν σημασία, όπως και οι διαφορετικές απόψεις, κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό και την πολυμορφία»
Η δημοσιογράφος του USA Today, Mary Beth Marklein, ενδιαφέρθηκε πρόσφατα για αυτό το εκπαιδευτικό φαινόμενο και έκανε αναφορά σε μια έκθεση της Moody’s που χαρακτηρίζει τα MOOCs μια «πρωτοποριακή εξέλιξη» που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Οι ανησυχίες για την αύξηση των εσόδων, τη διατήρηση της ποιότητας και την εναρμόνιση των προγραμμάτων σπουδών, είναι εξίσου σημαντικές με τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος, διαθέσιμου σε όλο και περισσότερους ανθρώπους διεθνώς.
Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε περισσότερα από 55 πανεπιστημιακά μαθήματα στον τομέα της ψυχολογίας. Πολλά κολέγια και πανεπιστήμια παρέχουν τα μαθήματα ολόκληρου του εξαμήνου δωρεάν στο διαδίκτυο μαζί με εισαγωγικές διαλέξεις που προετοιμάζουν τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές ώστε ν’ ανταποκριθούν στο απαιτητικό τους πρόγραμμα.
Ανοικτά Μαθήματα του Yale University
1. Introduction to Psychology (PSYC 110) – Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Η μελέτη του νου και της ανάπτυξής του, στοχεύει στην εξήγηση των διαδικασιών της σκέψης. Εξερευνά την αντίληψη, τη μνήμη, την πειθώ, την αγάπη, τον πόθο και τα όνειρα. Εξετάζει την ανάπτυξη της νόησης των παιδιών και τον τρόπο ο επηρεάζεται ο εγκέφαλος από την ασθένεια και τους τραυματισμούς.
2. The Psychology, Biology and Politics of Food (PSYC 123)- Η ψυχολογία, η βιολογία και η πολιτική της τροφής
Η διερεύνηση της πρόσληψης τροφής και της σχέσης της με την υγεία και την ευεξία, οι διατροφικές διαταραχές, η επιδημία της παχυσαρκίας διεθνώς, η φτώχεια και η σίτιση, η αειφόρος γεωργία και οι γενετικά μεταλλαγμένες τροφές αποτελούν μέρος των θεμάτων που αναπτύσσονται σε αυτό το μάθημα.
Ανοικτά μαθήματα του MIT
3. Introduction to Psychology (9.00ST) – Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Το μάθημα ασχολείται με τον εγκέφαλο και τη φύση του ανθρώπου και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος παράγει νόηση. Ύστερα από περαιτέρω μελέτη, οι σπουδαστές θα προσεγγίσουν με περισσότερη διαύγεια το ερώτημα του αν η φύση υπερτερεί της ανατροφής, καθώς και ζητήματα όπως η ελευθερία της επιλογής και η συνείδηση.
4. Introduction to Psychology (9.00) – Εισαγωγή στην Ψυχολογία
Αυτό το μάθημα διαφέρει καθώς εμπλέκει το φοιτητή στη διαδικασία εξήγησης των θεωριών και των βασικών ιδεών της ψυχολογίας. Εισάγει το σπουδαστή στις βασικές γνώσεις της ψυχολογίας.
5. Social Psychology (9.70)– Κοινωνική Ψυχολογία
Εξετάζει τις συναινετικές κοινωνικές περιστάσεις. Εισηγητής του μαθήματος είναι ο καθηγητής του MIT Stephan Chorover, του οποίου οι σημειώσεις λειτουργούν συμπληρωματικά και επεξηγηματικά, βοηθώντας στην κατανόηση της ύλης.
6. Neuroscience and Behavior (9.01)- Νευροεπιστήμη και Συμπεριφορά
Αυτό το μάθημα εστιάζει στις νευρολογικές διεργασίες του εγκεφάλου και τις δραστηριότητές του με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των κινητικών και αισθητηριακών συστημάτων, τη σημασία των κινήτρων και ανταμοιβών και τη συσχέτιση της μάθησης με τη μνήμη.
7. Animal Behavior (9.20) – Συμπεριφορά των ζώων
Εξετάζει τον εγκέφαλο και την συμπεριφορά των ζώων και μελετά τις αμυντικές και επιθετικές τους συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος βοηθά τα ζώα να προσαρμόζονται στις συνθήκες του περιβάλλοντος τους ώστε να εξασφαλίζεται η επιβίωσή τους.
8. Feeling and Imagination in Art, Science and Technology (24.262)- Η σημασία των συναισθημάτων και της φαντασίας στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία
Το σεμινάριο εξετάζει τη δημιουργικότητα και πώς αυτή εκφράζεται στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η εξιδανίκευση της δημιουργικότητας σε αυτές τις μορφές, νοηματοδοτεί την ανθρώπινη ύπαρξη και μπορεί να απαντηθεί σε πολλούς τομείς όπως η λογοτεχνία και η φιλοσοφία.
9. The Nature of Creativity (24.263) – Η φύση της δημιουργικότητας
Αυτό το μάθημα ασχολείται με την προβληματική της δημιουργικότητας και το πώς συνδέεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές και ειδικότερα με ζητήματα που αφορούν στη φαντασία και την καινοτομία. Η προτεινόμενη ύλη μπορεί να προσαρμοστεί στα ειδικά ενδιαφέροντα των σπουδαστών.
10. The Society of Mind (6.868J) – Η κοινωνία του νου
Το μάθημα εισηγείται τη λειτουργία του νου και ταξινομεί τις διεργασίες του ανάλογα με τα βαθμό πολυπλοκότητάς τους. Εξετάζονται οι θεωρείς που αφορούν στο πώς βρίσκουν εφαρμογή οι διάφορες θεωρίες στον τρόπο με τον οποίο το μυαλό επεξεργάζεται τις πληροφορίες.
11. Reflective Practice: An approach for expanding your learning frontiers (11.965)– Στοχαστική πρακτική : μια προσέγγιση επέκτασης των γνωστικών σας ορίων
Η στοχαστική πρακτική είναι μια προσέγγιση που εμπνεύστηκε ο Donald Schon, ώστε να εξηγήσει πώς οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τη γνώση και την εφαρμόζουν πρακτικά με στόχο να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις δεξιότητες και την επαγγελματική πρακτική τους.
12. Autism Theory and Technology (MAS.771)- Θεωρίες για τον αυτισμό και τεχνολογία
Η σειρά μαθημάτων εξετάζει τις σύγχρονες θεωρίες για τον αυτισμό και πώς αυτές αφορούν τις διαταραχές που συνδέονται με το φάσμα του αυτισμού. Το μάθημα απαιτεί την αλληλεπίδραση των σπουδαστών με άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Μαθήματα στο Apple iTunes
13. Brain Structure and its Origins – Η δομή του εγκεφάλου και η καταγωγή της
Ο Gerard Scheider του MIT, παραδίδει 33 διαλέξεις πάνω στον εγκέφαλο και την εξέλιξή του. Εξετάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις διασυνδέσεις των νευρώνων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Μέρος της ύλης, είναι η προαιρετική παρακολούθηση της ανατομίας ενός εγκεφάλου.
14. Buddhist Psychology – Βουδιστική Ψυχολογία
H Eleanor Rosch του UC Berkeley παραδίδει 24 διαλέξεις για μια σε βάθος κατανόηση του αντικειμένου. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει υλικό για ατομική μελέτη.
15. Clinical Psychology – Κλινική Ψυχολογία
Η καθηγήτρια Ann Kring του UC Berkeley, παραδίδει 24 διαλέξεις με θέμα την κλινική ψυχολογία και το ρόλο της στα δημόσια συστήματα υγείας.
16. Cognitive Science– Γνωστική επιστήμη
Ο καθηγητής Richard Ivry του UC Berkeley εισηγείται 19 διαλέξεις που σχετίζονται με τη γνωστική επιστήμη, με οπτικοακουστικές παρουσιάσεις για τη διευκόλυνση της κατανόησης.
17. Developmental Psychology –Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Αυτή η σειρά διαλέξεων με την Alison Gopnik, καθηγήτρια του UC Berkeley, εξηγεί πώς εξελίσσεται ο εγκέφαλος από την ενδομήτρια ζωή, στην νηπιακή και στα σχολικά χρόνια. Μαθαίνοντας τις διεργασίες στον εγκέφαλο του μωρού και πώς αυτός αναπτύσσεται, μπορούμε να εξηγήσουμε την εμφάνιση πολλών συμπεριφορών αργότερα στη ζωή.
18. How to think like a Psychologist – Σκεφτείτε όπως οι ψυχολόγοι
Αυτή η σειρά διαλέξεων από διάφορους καθηγητές του Stanford, εξετάζει τον τρόπο που εργάζονται οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας με στόχο να επανεξετάσουμε τη δική μας στάση και συμπεριφορά.
19. Social Psychology: Self and Society – Κοινωνική ψυχολογία: Ο εαυτός και η κοινωνία
Στις 35 διαλέξεις του Robb Willer, καθηγητή του UC Berkeley, αναλύεται ο ρόλος των ατόμων στο σύγχρονο κόσμο, σήμερα
20. Human Emotion – Το ανθρώπινο συναίσθημα
Ο Dacher Keltner εξερευνά αυτό τον τομέα της ψυχολογίας σε 26 διαλέξεις.
21. Human Happiness – Η ευτυχία του ανθρώπου
Σειρά διαλέξεων με εισηγητή τον Dacher Keltner του UC Berkeley, με στόχο να μελετηθούν οι διεργασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευτυχία.
22. The New Psychology of Depression – Η νέα ψυχολογία της κατάθλιψης
Οι καθηγητές της Οξφόρδης Mark Williams και Danny Penman, μελετούν αν και κατά πόσο η καθημερινή ζωή σήμερα παράγει περισσότερο άγχος, δυσθυμία και καταθλιπτικά συναισθήματα.
23. Environmental Psychology – Ψυχολογία του περιβάλλοντος
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της California, Daniel Stokols, μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος στους ανθρώπους και πως αυτό επηρεάζει κάθε τομέα της ζωή μας.
24. Health Psychology – Ψυχολογία της Υγείας
Ο Brian Yates, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο American, δίνει αυτή τη σειρά διαλέξεων με στόχο να παρακινήσει τους σπουδαστές να αξιολογήσουν και αν χρειαστεί να αλλάξουν τις συνήθειές τους ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους. Η μελέτη αποτελεί ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι σπουδαστές αξιολογούν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας τους και κίνητρο ώστε να καταρτίσουν ένα σχέδιο μεγιστοποίησης της ευεξίας τους.
25. Great Ideas in Psychology – Μεγάλες Ιδέες στην Ψυχολογία
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Missouri, Todd Daniel, διδάσκει αυτή την ενότητα με στόχο να αναδείξει τη σημασία της ψυχολογίας στους σπουδαστές, τονίζοντας μεταξύ άλλων την αξία του καλού ύπνου για την καλή υγεία του εγκεφάλου.
26. Poverty and Human Development – Φτώχεια και ανάπτυξη του ανθρώπου
Αυτό το σεμινάριο διεξήχθη αρχικά στο Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI), μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη μείωση της φτώχειας και την εξέταση των εμπειριών και των προσωπικών αξιών που επηρεάζουν την κατάσταση του εγκεφάλου σε συνθήκες αφθονίας και συνθήκες φτώχειας. Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει ακουστικές οδηγίες.
27. History of experimental psychology – Ιστορία της Πειραματικής Ψυχολογίας
Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διδάσκει αυτή την ενότητα δίνοντας έμφαση στην επιστημονική πλευρά της ψυχολογίας και θέτοντας διαχρονικά φιλοσοφικά ερωτήματα. Πρόκειται για μια ωριαία διάλεξη.
28. Understanding Happiness – Κατανοώντας την ευτυχία
Οι ομιλίες TED έχουν συμπεριλάβει αυτήν την ενότητα στα σεμινάριά τους. Η αξιολόγηση του ατομικού επιπέδου ευτυχίας αφορά σε πολλά βαθιά ερωτήματα και προσωπικές προκλήσεις των πεποιθήσεων που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα μας. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει 33 μέρη, υλικό ανάγνωσης και διαλέξεις μέσω βίντεο.
29. Psychology of Adolescence – Ψυχολογία της εφηβείας
Το πανεπιστήμιο Ewra Womans προσφέρει αυτή την ενότητα που εισηγείται η καθηγήτρια Sung- Kyung Yoo, από την πλευρά της συμβουλευτικής. Σήμερα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σημασία των κοινωνικών και πολιτισμικών επιδράσεων στην ανάπτυξη των εφήβων. Η ενότητα χωρίζεται σε 28 τμήματα που περιλαμβάνουν οδηγίες μέσω video και υλικό για μελέτη.
30. Introduction to Psychology –Εισαγωγή στην ψυχολογία
Αυτή η εισαγωγική ενότητα, αφορά στις αρχικές ιδέες που αφορούν στην επιστήμη της ψυχολογίας. Η έρευνα χρησιμοποιείται ως εργαλείο ερμηνείας των θεωριών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να αφορούν καταστάσεις της ψυχής. Η ενότητα χωρίζεται σε 50 τμήματα και η παρουσίαση είναι πολυμεσική.
31. Human Development Across the Lifespan – Η δια βίου ανάπτυξη του ανθρώπου
Το κοινοτικό πανεπιστήμιο του Ohio προσφέρει αυτή την ενότητα για να κάνει μια εισαγωγή στον τρόπο με τον οποίο η ψυχολογία βρίσκει εφαρμογή στην ανάπτυξη των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωή τους. Από την πλευρά ενός κοινωνικού λειτουργού και μέσα από αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, παρουσιάζεται μια μοναδική άποψη της δια βίου ανάπτυξης των ανθρώπων. Η ενότητα περιλαμβάνει 27 τμήματα που περιλαμβάνουν ήχο, βίντεο και υλικό για μελέτη.
32. Identity and the psychology of conflict – Ταυτότητα και ψυχολογία της σύγκρουσης
Η ενότητα εξετάζει τα πολυπαραγοντικά αίτια των συγκρούσεων και ανιχνεύει τις πηγές τους. Το Open University μέσω αυτής της εισήγησης μελετά τη σχέση της θρησκείας, της φυλετικής καταγωγής, της κουλτούρας με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Η ενότητα αυτή χωρίζεται σε 20 τμήματα που διαθέτουν οδηγίες μέσω βίντεο και υλικό για μελέτη.
33. Critical Social Psychology – Κριτική Κοινωνική Ψυχολογία
Το Open University προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε αυτό το μάθημα που ασχολείται με τις τέσσερις κυρίαρχες θεωρητικές προσεγγίσεις της ψυχολογίας: τη γνωστική, την ψυχαναλυτική και ψυχοθεραπευτική με ανάλυση λόγου και τη φαινομενολογική. Το μάθημα χωρίζεται σε 62 τμήματα, περιλαμβάνει οδηγίες μέσω βίντεο και τα κείμενα κάθε διάλεξης.
34. Abnormal Psychology – Ψυχολογία της παρέκκλισης
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Bristol, Frederick J Rocco, καταγράφει σε αυτή την ενότητα τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης του ανθρώπου και τις επιδράσεις τους. Στην ενότητα εξετάζεται επίσης, με ποιο τρόπο η ψυχοπαθολογία και οι διαθέσιμες θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα. Η ενότητα χωρίζεται σε 15 μαθήματα που αναλύουν τι σημαίνει παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και περιστατικά ανάλογης διάγνωσης.
35. Psychology of Perception – Ψυχολογίατης αντίληψης
Αυτή η ενότητα διδάσκεται ήδη στο πανεπιστήμιο του Winsconsin ως εισαγωγή στην επιστήμη των αισθήσεων και της αντίληψης. Το μάθημα περιλαμβάνει τη μελέτη του νευρικού συστήματος και του τρόπου που αξιολογεί τα εξωτερικά ερεθίσματα. Η ενότητα περιλαμβάνει 23 διαλέξεις με οδηγίες μέσω βίντεο.
36. Reviving ChristianPsychology – Επιστροφή στη χριστιανική ψυχολογία
Το μάθημα επιχειρεί μια παρουσίαση της χριστιανικής άποψης ως εναλλακτικής πρότασης στη σύγχρονη ψυχολογία. Το πανεπιστήμιο Fuller περιλαμβάνει αυτή τη μελέτη στο πρόγραμμα σπουδών του, για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται να αγνοεί τη χριστιανική παράδοση και την επίδραση που έχει αυτό στην κοινωνία. Αυτή η σειρά έξι διαλέξεων περιλαμβάνει ηχητικά βίντεο.
37. Psychologyoftime – Ψυχολογία του χρόνου
Ο καθηγητής Stian Reimers του πανεπιστημίου City του Λονδίνου, διδάσκει αυτή την ενότητα, εξετάζοντας την ικανότητα διαχείρισης του χρόνου, την αναπόληση και τις κατασκευές του ανθρώπου σχετικά με το χρόνο. Πρόκειται για μια διάλεξη διάρκειας 46 λεπτών.
38. Theories of Personality– Θεωρίες προσωπικότητας
To American University προσφέρει σε αυτή την ενότητα που αποτελείται από 67 μέρη, οδηγίες μέσω βίντεο και υλικό για μελέτη και κατανόηση, βασικές γνώσεις πάνω στις διάφορες θεωρίες της προσωπικότητας, στην εξέλιξη και την εφαρμογή τους.
Μαθήματα στο AcademicEarth.org
39. Communication and conflict in couples and families – Επικοινωνία και σύγκρουση στα ζευγάρια και τις οικογένειες
Οι καθηγητές Benjamin Karney και Thomas Bradbury του UCLA, εξετάζουν σε 18 βιντεοσκοπημένες διαλέξεις το ρόλο που παίζουν οι συγκρούσεις στην έλλειψη αρμονίας στα ζευγάρια και στην οικογένεια γενικότερα.
40. Neuroscience Lab – Εργαστήριο νευροεπιστήμης
Αυτή η ενότητα, αποτελείται μόλις από 7 βίντεο και προσφέρει την εμπειρία της εφαρμογής της νευροεπιστήμης στην ανθρώπινη συμπεριφορά, με την καθοδήγηση του William Grisham, καθηγητή του UCLA.
41. Social Psychology – Κοινωνική ψυχολογία
Η ενότητα περιλαμβάνει 17 διαλέξεις του καθηγητή του UCLA, Matthew Lieberman, στις οποίες εξετάζει στη σχέση ανάμεσα στα άτομα και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Τα μαθήματα εστιάζουν στην επίδραση της κοινωνικής επιρροής στην ατομική συμπεριφορά, στην κοινωνική διαστρωμάτωση και τα μαζικά φαινόμενα.
42. The Evolutionary Psychology of Mating and Dating– Η αναπτυξιακή ψυχολογία του έρωτα και της αγάπης
Ο επισκέπτης καθηγητής του κολεγίου Gresham, Glenn D Wilson, διδάσκει μια ενότητα, τριών μόλις διαλέξεων, στις οποίες εξετάζει τις διαφορές των δυο φύλων, την αγάπη και την απώλεια του έρωτα.
43. Comparative Human Behavior – Συγκριτική ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Η καθηγήτρια Susan Robbins του πανεπιστημίου του Huston εισηγείται την ενότητα που αποτελείται από 10 βίντεο εξηγώντας τις σημαντικότερες θεωρίες της συγκριτικής ανάλυσης της συμπεριφοράς.
44. Scientific Approaches to Consciousness – Επιστημονικές προσεγγίσεις της συνείδησης
Αυτή η ενότητα αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών του UC Berkeley και διδάσκεται από τον John Kihlstrom και χωρίζεται σε 26 διαλέξεις. Τα θέματα που καλύπτονται αφορούν στον ύπνο και στα όνειρα, στην υστερία και στην ύπνωση καταλήγοντας σε μια επίκαιρη αξιολόγηση των επιπέδων της συνείδησης σε όλα αυτά τα πεδία.
45. Research and data analysis in psychology – Έρευνα και ανάλυση δεδομένων στην ψυχολογία
Αυτή η ενότητα διδασκόταν στο UC Berkeley, από τον εισηγητή Frederic Theunissen, αποτελείται από 33 διαλέξεις και είναι σήμερα διαθέσιμη από το iTunes. Οι περισσότερες διαλέξεις περιλαμβάνουν οπτικοακουστικές οδηγίες.
46. Drugs and Society – Ναρκωτικά και κοινωνία
Η καθηγήτρια Susan Robbins του πανεπιστημίου του Houston, εισηγείται αυτή την ενότητα που αποτελείται από 14 βίντεο σχετικά με το ρόλο των ναρκωτικών στην κοινωνία και την ψυχολογία των ατόμων που εμπλέκονται με αυτά. Εξετάζονται διεξοδικά οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση ουσιών και οι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην εγκατάσταση του εθισμού.
47. Introduction to the Principal Areas, Problems and Concepts of Psychology – Εισαγωγή στις βασικές αρχές, την προβληματική και τις βασικές έννοιες της ψυχολογίας
Αυτή η ενότητα αποτελείται από 25 διαλέξεις στις οποίες αναφέρονται μεθοδικά βασικοί τομείς της ψυχολογίας όπως η ανάπτυξη του ανθρώπου, οι μέθοδοι ψυχοθεραπείας, η προσωπικότητα, η μνήμη, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι μεταξύ τους συσχετίσεις.
Ανοικτά μαθήματα από το JohnsHopkins
Παρά το γεγονός ότι θα βρείτε αρχικά μόνο κάποιες παρουσιάσεις στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, αν εγγραφείτε δωρεάν στο Johns Hopkins Center for Public Health Preparedness, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ολόκληρες τις διαλέξεις.
48. Introduction to Mental Health and Disaster Preparedness – Εισαγωγή στην ψυχική υγεία και την ετοιμότητα σε περίπτωση καταστροφών
Αυτή η διαδικτυακή ενότητα περιλαμβάνει συζήτηση και καθοδήγηση σε σχέση με την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστροφών, τη δυνατότητα διαχείρισης της μαζικής εισροής περιστατικών και τις πρώτες βοήθειες στην ψυχιατρική. Την ενότητα εισηγείται η Cindy Parker.
49. Issues in Mental Health Research in Developing Countries – Η έρευνα στην ψυχική υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες
Μια ενότητα με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης της ψυχικής υγείας διεθνώς, μέσω των ερευνών που έχουν γίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις 14 διαλέξεις που συνοδεύονται από υλικό για μελέτη και συζητήσεις, δίνεται έμφαση στις πολιτισμικές διαστάσεις των ερευνητικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών.
50. Psychiatric Epidemiology – Η επιδημιολογία στην ψυχιατρική
Αυτή η ενότητα αφορά στην επιδημιολογία των ψυχικών διαταραχών που συναντώνται κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη σύγκλιση της επιδημιολογίας και της ψυχιατρικής. Η ενότητα περιλαμβάνει διαλέξεις, εργασίες και εξετάσεις ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός κατανόησης της ύλης.
51. Social and Behavioral Aspects of public health – Κοινωνικές και συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις της δημόσιας υγείας
Ο κυρίαρχος σκοπός αυτής της ενότητας είναι να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τις βασικές γνώσεις ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια υγεία επηρεάζεται από τα κοινωνικά φαινόμενα . Η ενότητα αποτελείται από 16 τμήματα, με διαλέξεις, εργαστήρια και εργασίες.
52. Statistics for Phychosocial Research: Structural Models – Στατιστική της ψυχοκοινωνικής έρευνας: δομικά μοντέλα
Σε αυτή την ενότητα επιδιώκεται η γνωριμία με το πεδίο της ψυχολογικής έρευνας, μελετώντας το σχεδιασμό και την ανάλυση διάφορων εργαλείων μέτρησης. Στόχος της ενότητας είναι να μάθουν οι σπουδαστές πώς να δημιουργούν και να ερμηνεύουν τα ποικίλα εργαλεία ποσοτικοποίησης της έρευνας στην ψυχολογία σε 13 διαλέξεις που περιλαμβάνουν υλικό για μελέτη
53. Statistics in Psychosocial Research: Measurement – Στατιστικές μετρήσεις στην ψυχολογική έρευνα
Αυτό η διδακτορικού επιπέδου ενότητα αφορά σε συγκεκριμένες μεθόδους έρευνας στην ψυχολογική έρευνα. Τα μαθήματα εστιάζουν στην ψυχομετρία, την ανάλυση των έμμεσων μεταβλητών και τη θεωρία απόκρισης σημείων. Η ενότητα περιλαμβάνει 14 διαλέξεις, εργασία και τελικές εξετάσεις.
Μαθήματα στο Coursera
54. Introduction to Psychology as a Science – Εισαγωγή στην επιστήμη της ψυχολογίας
Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia, Anderson Smith, διδάσκει ένα εισαγωγικό μάθημα που δεν απαιτεί προηγούμενη γνώση του αντικειμένου και στοχεύει σε μια επισκόπηση των βασικών θεωριών της ψυχολογίας και των επιστημονικών μεθόδων που έχουν αναπτυχθεί για την κατανόηση του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η ενότητα περιλαμβάνει διαλέξεις, εργασίες και τελική εξέταση.
55. Introduction to Psychology – Εισαγωγή στηνΨυχολογία
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Toronto, Steve Joordens, εισηγείται ένα προπτυχιακού επιπέδου μάθημα που δεν απαιτεί εξοικείωση με την επιστήμη της ψυχολογίας και αποτελείται από διαλέξεις, εργασίες και διαρκεί οκτώ εβδομάδες. Το υλικό του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο μέσω ενός wiki link, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι σπουδαστές σε αυτό.
56. Why we need psychology – Γιατί χρειαζόμαστε την ψυχολογία
Ο εισηγητής της ενότητας Simon Green, καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ψυχολογία μπορεί να χρησιμεύσει σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό, επαγγελματικά. Μέσα σε έξι εβδομάδες, μέσω της αναφοράς σε πραγματικά περιστατικά, γίνεται αναφορά στις σημαντικότερες θεωρίες της ψυχολογίας και στον τρόπο που αυτές βοηθούν να ερμηνευτεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Το μάθημα περιλαμβάνει οπτικοακουστικές οδηγίες, υλικό για μελέτη και ατομικές εργασίες.
57. Social Psychology – Κοινωνική Ψυχολογία
Η σύγχρονη έρευνα στην κοινωνική ψυχολογία είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας, όπως διδάσκεται στο πανεπιστήμιο Wesleyan από τον Scott Plous. Τα ευρήματα της κοινωνικής έρευνας μπορούν να δώσουν ερμηνείες σε φαινόμενα της καθημερινής ζωής κι έτσι οι σπουδαστές μπορούν παρακολουθώντας να βελτιώσουν τη δική τους λειτουργικότητα στην κοινωνική ζωή. Η ενότητα αποτελείται από βίντεο – διαλέξεις, εργασίες και τελική εξέταση.
58. A Beginner’s Guide to Irrational Behavior – Οδηγός αρχαρίων στην παράλογη συμπεριφορά
Ο καθηγητής του Duke, Dan Ariely συγκεντρώνει μια σειρά από παράλογες συμπεριφορές με στόχο να συζητηθούν αυτές και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους. Παίρνοντας ως παράδειγμα, κάποιες αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι για τα οικονομικά τους και τις αντιδράσεις τους όταν το αποτέλεσμα δεν τους δικαιώνει, ο εισηγητής εξετάζει τους συναισθηματικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.
59. Measuring Causal Effects in the social sciences – Μετρήσεις επιδράσεων και συνεπειών στις κοινωνικές επιστήμες
Ο καθηγητής Anders Holm, του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξηγεί πώς επηρεάζουν οι σχέσεις αιτίων- συνεπειών των κοινωνικών σχέσεων, τους μηχανισμούς που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών προσφέρει μια καθαρότερη ματιά στο σύνολο των κοινωνικών συμπεριφορών και στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην κοινωνική πολιτική για τη βελτιστοποίηση της κοινωνικής ζωής.
Thanks for sharing the information.
ΑπάντησηΔιαγραφή