5 ταινίες για να σου συστήσουν τον αφρικανικό κινηματογράφο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Τι έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς Αφρική; Φτώχια, εξαθλίωση, εκμετάλλευση… Κι όμως, παρά την αλήθεια των παραπάνω ουσιαστικών, η Αφρική διαθέτει μια από τις πιο δραστήριες και παραγωγικές βιομηχανίες ταινιών. Πάμε να γνωρίσουμε μαζί τον αφρικανικό κινηματογράφο με ταινίες από χώρες όπως η Κένυα, η Νιγηρία, η Μοζαμβίκη…

1) Elelwani (2012, Νότια Αφρική)

Η Elelwani και ο φίλος της γνωρίζονται και ερωτεύονται σε κάποιο αστικό, κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Το πλάνο τους είναι να μοιραστούν την ζωή τους, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να γνωρίσουν τον κόσμο. Όταν η πρωταγωνίστρια επιστρέφει στο χωριό της για να ανακοινώσει τα πλάνα της στους γονείς της και να τους γνωρίσει τον φίλο της όλα ανατρέπονται. Προορισμός της είναι να παντρευτεί τον βασιλιά της φυλής και να ζήσει μια ζωή παραδοσιακή, αγροτική όπως οι πρόγονοί της. Όμορφα τοπία και μια ματιά στις οικογενειακές παραδόσεις της μακρινής αυτής χώρας.

2) Last flight to Abuja (2012, Νιγηρία)

Καθαρόαιμη περιπέτεια αγωνίας και μάλιστα βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ένας συνδυασμός λαθών, αστοχιών και κακής τύχης μετατρέπει μια ήρεμη και συνηθισμένη πτήση σε εφιάλτη. Έξυπνη, αγωνιώδης, με all star cast, το Last flight to Abuja είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της Νιγηρίας.

3) Virgin Margerida (2012, Μοζαμβίκη)

Βρισκόμαστε στο 1975, στην Μοζαμβίκη, που μόλις απελευθερώθηκε από την αποικιοκρατία των Πορτογάλων και γιορτάζει. Εν μέσω της γενικότερης ευφορίας και των πανηγυρισμών, ένας λόχος των επαναστατών μαζεύει σε ένα φορτηγό όσες γυναίκες βρει μπροστά του και τις μεταφέρει σε ένα δάσος. Εκεί οι γυναίκες υφίστανται ένα είδος «εκπαίδευσης» που περιλαμβάνει βασανιστήρια, σκληρή εργασία αλλά και σεξουαλική κακοποίηση. Η ταινία πήρε μέρος στο Φεστιβάλ του Τορόντο και θα μείνει στο μυαλό σας για πολύ καιρό λόγω της αδικαιολόγητης βίας αλλά και της γενικότερης σκιαγράφησης του ανθρώπινου ψυχισμού.

4) Stories of our lives (2014, Κένυα)

Ακόμα μια συμμετοχή του φεστιβάλ του Τορόντο, το Stories of our lives αποτελείται από πέντε μικρού μήκους ιστορίες σχετικά με την ζωή μελών της LGBT κοινότητας της Κένυας. Πέντε ιστορίες αγάπης, καταπίεσης, φόβου και αμφιβολίας σε μια από τις πιο συγκλονιστικές και αληθινές ταινίες του 2014.

5) Tsotsi (2005, Νότια Αφρική)

Μια από τις πιο γνωστές ταινίες από την Αφρική αφού το 2005 κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το Τsotsi μας παρουσιάζει 6 ημέρες από την ζωή ενός αγοριού που μεγάλωσε στις παραγκουπόλεις του Γιοχάνσεσμπουργκ και κατέληξε αρχηγός συμμορίας. Η ζωή του παίρνει διαφορετική τροχιά όταν θα κλέψει ένα αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο θα ανακαλύψει ένα μωρό. Κοινωνικό σχόλιο πάνω στις συνθήκες ζωής στις παραγκουπόλεις αλλά και στα παιδιά που χάνονται παρατημένα σε μια ξεχασμένη κοινωνία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)