1. Μπείτε σε πρόγραμμα
Αυτό χρειάζονται τα παιδιά – και οι γονείς. Θέσε προτεραιότητες, φτιάξε λίστες και οργάνωσε σωστά τη ρουτίνα, τα θέματα υγείας και την καθημερινότητα του παιδιού, ώστε να ξεκινήσει καλά η νέα σεζόν και να συνεχιστεί το ίδιο καλά.
2. Βρείτε χρόνο για ύπνο
Τυπικά οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ και τα παιδιά σχολικής ηλικίας 9-11 ώρες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Centers for Disease Control and Prevention, οι μαθητές που κοιμούνται 8,5-9,5 ώρες κάθε βράδυ μπορεί να βελτιώσουν την υγεία, την ακαδημαϊκή τους επίδοση και την ποιότητα της ζωής τους.
3. Κάντε εμβόλιο για τη γρίπη
Κι όμως, μια επιδημία μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στον Οκτώβριο. Βάλ’ το στο πρόγραμμα. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγεις είναι να κάνετε όλη η οικογένεια το εμβόλιο. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να αναπτυχθούν στο σώμα σας τα αντισώματα που προσφέρουν προστασία από τη γρίπη.
4. Βάλτε στόχο την άσκηση
Παρότι τα παιδιά συνήθως συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο φυσικής δραστηριότητας από τα παιχνίδια, δεν αρέσουν σε όλα τα παιδιά (και τους γονείς τους!) οι δραστηριότητες στο ύπαιθρο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τουλάχιστον 60 λεπτά φυσική δραστηριότητα, που μπορούν να σπάσουν μέσα στη μέρα, ακόμα και ως περπάτημα ως το σχολείο. Στα μικρότερα παιδιά το ζωηρό παιχνίδι καλύπτει τις ανάγκες άσκησης.
5. Κάνε παιχνίδι τη διατροφή
Η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι πάντα χαοτική, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις την εύκαιρη λύση για το κολατσιό του παιδιού, δηλαδή τα έτοιμα σνακ, που όμως δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Τι μπορείς να κάνεις: Έχε έτοιμα φρέσκα σνακ στο ψυγείο, όπως μπαστουνάκια καρότου, αγγουράκια και γιαούρτι. Επίσης, ένα υγιεινό πρωινό ενισχύει τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού και έχει σημαντικό ρόλο στο να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται στο σχολείο.
6. Αναγνώρισε τα συμπτώματα του άγχους
Όλοι μπορεί να νιώθουμε άγχος όταν ξεκινάει κάτι νέο – είτε είναι ένα καινούριο σχολείο είτε απλώς η νέα σχολική χρονιά. Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αυτή την περίοδο προσαρμογής. Ποιες είναι οι ενδείξεις άγχους; Οι απουσίες από το σχολείο, η κοινωνική απομόνωση, η ευερεθιστότητα και οι ανεξήγητες σωματικές ενοχλήσεις. Έφηβοι με άγχος που δεν έχει αντιμετωπιστεί παρουσιάζουν συχνά πρόβλημα στο σχολείο, δυσκολεύονται να κάνουν φίλους και να κρατήσουν φιλίες και δεν έχουν αυτοεκτίμηση.
7. Καρδιολογικός έλεγχος για νεαρούς αθλητές
Εάν έχεις έναν μικρό αθλητή στο σπίτι, είναι πιθανό να σου ζητηθεί από το σχολείο ή την ομάδα του μια καρδιολογική εξέταση. Οι περισσότεροι αθλητίατροι καρδιολόγοι συστήνουν καρδιολογικό έλεγχο κάθε 1-2 χρόνια για τα παιδιά που αθλούνται, επειδή η καρδιά τους αλλάζει καθώς μεγαλώνουν.