Θα ξαφνιαστείτε με το πόσο θα αλλάξουν οι ανάγκες μέσα σε λίγα χρόνια.
Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, οι εργοδότες θα αναζητούν εργαζόμενους με πολύ διαφορετικές ικανότητες από αυτές που ψάχνουν σήμερα.
Στην πραγματικότητα, κατά μέσο όρο περισσότερο από το ένα τρίτο των επιθυμητών ικανοτήτων σήμερα δε θεωρούνται σημαντικές, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αυτό, όμως, αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον.
Η έκθεση με τίτλο «Το μέλλον των θέσεων εργασίας » χρησιμοποίησε ένα δείγμα περισσότερων από 350 εργοδοτών σε εννέα βιομηχανίες σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να καταλήξει στις προβλέψεις σχετικά με το πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αλλάξει την αγορά.
Δείτε τις 10 ικανότητες που κανέναν ρομπότ δε θα μπορέσει να καλύψει και θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι το 2020 .
ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Πρόκειται για την ικανότητα να μπορεί να σκεφτεί κανείς πολλαπλές έννοιες ταυτόχρονα. Δεν ήταν καν μια επιθυμητή ικανότητα το 2015, αλλά θα γίνει πιο σημαντική κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αρκετές θέσεις εργασίας θα απαιτούν υψηλότερο επίπεδο γνωστικών ικανοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργικότητα, τον λογικό συλλογισμό και το πρόβλημα της ευαισθησίας.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Σε γενικές γραμμές, οι κοινωνικές δεξιότητες πρόκειται να γίνονται όλο και πιο σημαντικές στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι λογικό, διότι οι κοινωνικές δεξιότητες είναι ακόμα κάτι που, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα.
Μέχρι το 2020 οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση σε τεχνολογικές και μαθηματικές εργασίες όπως εκείνη του αναλυτή δεδομένων ή του προγραμματιστή.
ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Πρόκειται για την διαρκή αναζήτηση τρόπων να βοηθήσει κάποιος τους άλλους και αυτό εμπίπτει στην «ομπρέλα» των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη εργασία του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, οι δυνατές κοινωνικές δεξιότητες θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές καθώς τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση καταλαμβάνουν αρκετές θέσεις εργασίας.
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Η κρίση και η λήψη αποφάσεων κατετάγη ως η 8η δεξιότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2015 , ενώ αναμένεται να ανέβει κι άλλο.
Το συγκεκριμένο σύνολο ικανοτήτων θεωρείται ένα σύστημα ικανοτήτων», βάσει των οποίων τα άτομα μπορούν να αναλύουν τα δεδομένα ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις.
Καθώς ο οργανισμός συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να αναλύουν δεδομένα και να τα χρησιμοποιούν για να πάρουν αποφάσεις.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Τα ρομπότ μπορεί να είναι σε θέση να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν τους ανθρώπους και τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να έχουν ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης – της ικανότητας δηλαδή να μπορούν να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των άλλων.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Άλλη μια δεξιότητα που εμπίπτει στο πλαίσιο των κοινωνικών δεξιοτήτων και έχει να κάνει με την ικανότητα κάποιου να μπορεί να προσαρμόσει τις δράσεις του σε σχέση με τους άλλους και να συνεργάζονται αρμονικά.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Η διαχείριση των ανθρώπων συνεπάγεται πως κάποιος είναι σε θέση να παρακινήσει τους υπόλοιπους, μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητες των εργαζομένων και να τους κάνει καλύτερους στη δουλειά τους.
Η έκθεση σημειώνει ότι αυτό το σύνολο ικανοτήτων θα έχει μεγάλη ζήτηση για τα διευθυντικά στελέχη στις βιομηχανίες ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Η δημιουργικότητα θα έχει ιδιαίτερη σημασία στο μέλλον. Με την έλευση των νέων τεχνολογιών στην ζωή μας, οι δημιουργικοί άνθρωποι θα βρίσκονται σε ζήτηση αφού θα υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Το να είναι κανείς σε θέση να χρησιμοποιεί τη λογική για να εντοπίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία των διαφόρων λύσεων και προσεγγίσεων είναι μια ικανότητα που θα χρειαστεί ακόμα και αν η αυτοματοποίηση περάσει σε όλο τα επίπεδα του εργασιακού χώρου.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Ακόμη και με την αύξηση των δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να χρειάζονται ένα βασικό προσόν για να είναι σε θέση να λύσουν σύνθετα προβλήματα.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέδειξαν αυτή τη δεξιότητα ως τη μεγαλύτερη σε ζήτηση για το 2015 και θα παραμείνει η υπ ‘αριθμόν ένα πιο επιθυμητή δεξιότητα το 2020 .
Στην πραγματικότητα, το 36% του συνόλου των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους αναμένεται να απαιτεί σύνθετες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων ως το βασικό προσόν μέχρι το 2020 , σύμφωνα με την έκθεση.