Οι συλλογές διηγημάτων είναι λίγο παρεξηγημένο είδος. Σίγουρα, πολλοί προτιμούν ένα μεγάλο, χορταστικό μυθιστόρημα, μα η γοητεία του διηγήματος βρίσκεται ακριβώς στην δομή του: το πώς μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας προβληματίσει και να μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη ιστορία, απλά σε πιο… petite εκδοχή. Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε συλλογές από βραβευμένους συγγραφείς, με ιστορίες που διαρκούν όσο ένας απογευματινός καφές, τέλειες για να αφήσετε – για λίγο – τον υπόλοιπο κόσμο πίσω σας.
«Αστείο» Γιάννης Παλαβός
Ένας νεαρός συζητά με την νεκρή γιαγιά του. Ένας υπάλληλος γραφείου μεταμορφώνεται σε συρραπτικό. Δεκαεπτά διηγήματα που μπλέκουν καταστάσεις συνηθισμένες και αλλοπρόσαλλες, με χαρακτήρες βγαλμένους από την καθημερινή ζωή και το πολύ ιδιαίτερο, μοντέρνο ύφος του νεαρού συγγραφέα. Τιμήθηκε με το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας.
«Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» Έρση Σωτηροπούλου
Άλλος ένας νικητής του Κρατικού Βραβείου, οι επτά ιστορίες της Έρσης Σωτηροπούλου βρίσκουν την λεπτή γραμμή ανάμεσα στο αστείο και το σοβαρό – εκεί, δηλαδή, που συμβαίνουν οι ζωές όλων μας – και παρουσιάζουν χαρακτήρες που ψάχνουν κάτι για να κάνουν την ζωή τους καλύτερη, είτε αυτό είναι συντροφιά, είτε επικοινωνία, είτε έμπνευση.
«Στην εποχή μας» Έρνεστ Χέμινγουεϊ Ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα, το Στην εποχή μας υπήρξε ένα αληθινά επαναστατικό έργο για την αμερικανική λογοτεχνία. Η λιτή γλώσσα του Χέμινγουεϊ και οι πολύ χαλαρά συνδεδεμένες ιστορίες του πρωταγωνιστή του, Νικ Άνταμς, παρουσιάζουν σκηνές βγαλμένες από την ζωή, με μια υποψία αυτοβιογραφικότητας.
«Πάρα πολλή ευτυχία» Άλις Μονρό Οι ήρωες της Άλις Μονρό είναι άνθρωποι καθημερινοί, που θα μπορούσαν να ζουν στο δίπλανό σπίτι, και οι ιστορίες τους είναι οικείες. Το λιτό γράψιμο της συγγραφέως – που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013 – έχει στιγματίσει μια ολόκληρη γενιά από αναγνώστες, οι οποίοι μέσα στις γραμμές της ανακαλύπτουν κομμάτια του εαυτού τους. Η λεπτή ειρωνεία που τρέχει μέσα στα διηγήματα της πρόσφερε τον χαρακτηρισμό «ο θηλυκός Τσέχοφ της εποχής μας».
«Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Άλλος ένας νομπελίστας, ο Μάρκες δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή. Είναι από τους πιο γνωστούς και πιο αγαπημένους συγγραφείς, μα τα διηγήματά του δεν χαίρουν τόσο μεγάλης αναγνώρισης. Σε αυτή την έκδοση, μέσα από δώδεκα πανέμορφες ιστορίες, ο Μάρκες αγγίζει το ευαίσθητο ζήτημα της απομόνωσης, με κάθε πιθανό τρόπο που μπορούμε να την βιώσουμε· απώλεια, εγκατάλειψη, εξορία.
Θοδωρής Διάκος
Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.