Η φωτογραφία έρχεται από τα τέλη της δεκαετίας του΄30. Τότε που οι έμποροι ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Ένας από αυτούς είναι και ο «μπαρμπέρης» της φωτογραφίας.
Προσπαθώντας να πείσει τον πελάτη για τη χρησιμότητα του τσεκουριού, πέρα απ’ όσα ήταν ήδη γνωστά, τον ξυρίζει με την κοφτερή πλευρά του εργαλείου.Ο έμπορος δεν έκανε κάτι πρωτότυπο για την εποχή. Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν τσεκούρια για να ξυρίσουν τα πρόσωπά τους.
Η μέθοδος διαδόθηκε περισσότερο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα ξυραφάκια ήταν είδος πολυτελείας στα πεδία των μαχών.
Δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς άρχισαν οι άνδρες να ξυρίζουν τα γένια τους, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ιστορία ξεκινά από την Λίθινη Εποχή.
Το πρώτο ξυραφάκι κυκλοφόρησε το 1903 από τον Κινγκ Καμπ Ζιλέτ.
Ωστόσο, πριν από την εφεύρεση του ξυραφιού οι άνδρες χρησιμοποιούσαν ακόμα και κοχύλια για να τραβήξουν τις τρίχες έξω και στη συνέχεια τις έκοβαν, χρησιμοποιώντας νερό και αιχμηρά εργαλεία.
Ζωγραφιές σε σπηλιές δείχνουν τον άνθρωπο του Νεάντερταλ να χρησιμοποιεί κοχύλια, ως τσιμπιδάκια, για να αφαιρέσει ανεπιθύμητες τρίχες. Γύρω στο 3.000 π.Χ. χρησιμοποιούσαν χάλκινα εργαλεία.
Στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ότι το ξύρισμα εισήγαγε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Λέγεται ότι προτίμησε την τακτική αυτή, καθώς τα γένια αποτελούσαν μειονέκτημα για τους πολεμιστές : ο εχθρός μπορούσε να πιαστεί από τη γενειάδα του αντιπάλου και να νικήσει.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξύριζαν τα μούσια τους τόσο για θρησκευτικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.
http://www.mixanitouxronou.gr