Οι πόρτες χτυπούν. Τα δόντια τρίζουν. Τα πόδια βαδίζουν αργά. Ο θυμός κυριεύει ένα τόσο μικρό πλάσμα και σας αφήνει να αισθάνεστε αβοήθητοι. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας: «Όλα θα πάνε καλά», είναι το μόνο που φαίνεται ότι μπορείτε να σκεφτείτε. Το παιδί σας είναι πεπεισμένο ότι ο κόσμος είναι εναντίον του και ότι σίγουρα ΔΕΝ θα πάνε όλα καλά. Καθώς η πόρτα χτυπάει, πέφτετε στο έδαφος με τα χέρια στο πρόσωπό σας και αναρωτιέστε τι θα μπορούσατε να πείτε. Δείτε παρακάτω 13 φράσεις που μπορούν αποδεδειγμένα να ηρεμήσουν ένα θυμωμένο παιδί.
- «Σ' αγαπώ»
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπενθυμίζουμε στο θυμωμένο παιδί ότι το αγαπάμε ακόμα. Ό,τι κι αν πει, σίγουρα θα συνεχίσουμε να το αγαπάμε. Αυτή η φράση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται με ήρεμο τρόπο, τόσο συχνά μέχρι το παιδί να σας ακούσει. - «Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος»
Αφήνοντας το παιδί να γνωρίζει ότι μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό του, το βοηθάτε να έχει γνώση για το τι συμβαίνει στο σώμα του όταν είναι θυμωμένο. Σας επιτρέπει να μιλήσετε μαζί του για την κατάσταση χωρίς να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα αμέσως. - «Είναι εντάξει να είσαι θυμωμένος»
Αποδεχθείτε τα συναισθήματά του. Ναι, θα μπορούσε να αναστατωθεί τόσο πολύ για κάτι που εσείς δεν καταλαβαίνετε πραγματικά, αλλά τώρα δεν έχει σημασία. Πρέπει να δει τον ενήλικα να αποδέχεται τα συναισθήματά του. - «Θέλεις τη βοήθειά μου;»
Μπορεί να έχετε διαβάσει ότι η καλύτερη αντιμετώπιση ενός θυμωμένου παιδιού είναι να του δώσετε μια αγκαλιά. Ωστόσο, μερικά παιδιά αγνοούν εντελώς κάθε επαφή. Η δυνατότητα της επιλογής τους δίνει τον έλεγχο και τους επιτρέπει να αποδεχτούν ή να αρνηθούν τις στρατηγικές και τη βοήθειά σας. - «Αναρωτιέμαι αν...»
Τα παιδιά δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να γνωρίζουν γιατί είναι αναστατωμένα και ποια είναι η αιτία των απογοητεύσεων τους. Δοκιμάστε μια φράση, όπως «Αναρωτιέμαι αν πρέπει να φας κάτι. Αναρωτιέμαι αν χρειάζεσαι έναν υπνάκο. Αναρωτιέμαι αν χρειάζεσαι μια αγκαλιά». - «Θα ήθελες να δοκιμάσεις...»
Παρόλο που δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συμμορφώσετε το παιδί σας, είναι καλό να προσφέρετε τη βοήθειά σας. Πολλές φορές ένα παιδί εκφράζει έντονο θυμό επειδή δεν ξέρει πώς να ελέγξει τον εαυτό του. Μπορείτε να του προτείνετε πολλές χαλαρωτικές στρατηγικές για βοήθεια. Μια καλή ιδέα είναι να προτείνετε κάτι και στη συνέχεια, να περιμένετε λίγο πριν μιλήσετε ξανά. - «Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή;»
Μερικές φορές, όλοι χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση. Τα παιδιά συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι βγαίνουν εκτός ελέγχου μέχρι να είναι πολύ αργά... Μια δεύτερη ευκαιρία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπεράσουν τις απογοητεύσεις. - «Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση αργότερα»
Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσετε να συζητήσετε με το παιδί σας. Μπορεί να θέλει μια απάντηση τώρα. Μπορεί να θέλει να διαφωνήσετε τώρα. Όμως, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή! Μόλις είναι ήρεμο, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτό που το έκανε τόσο αναστατωμένο. - «Δεν είναι σωστό...»
Είναι σημαντικό να θέσετε όρια και να είστε συνεπείς. Αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι θα το αγαπάτε μέσα από αυτές τις εκρήξεις του, αλλά ποτέ δεν είναι σωστό να χτυπάει ή να βλέπτει τους άλλους. - «Είσαι ασφαλής»
Ένα πράγμα που οδηγεί τα παιδιά στο θυμό είναι ο φόβος. Ίσως να φοβούνται τι θα συμβεί όταν τελειώσει το ξέσπασμά τους, ίσως να ανησυχούν ότι θα θυμώσετε μαζί τους, ή ακόμα χειρότερα μπορεί να φοβούνται πραγματικά για την ασφάλειά τους. Υπενθυμίστε τους με ήρεμη και συνειδητή φωνή ότι είναι ασφαλείς.
Πηγή: lemonlimeadventures.com, http://www.infokids.gr