Δείτε τι περιέχει το τσιγάρο και είναι τόσο βλαβερό

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Ο καπνός και το κάπνισμα θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες αιτίες καρκίνου, έτσι υπάρχουν παντού προειδοποιήσεις και συστάσεις για την διακοπή του, ακόμη και στα πακέτα που πωλούνται. Ωστόσο, ο καπνός δεν είναι η μόνη επικίνδυνη ουσία που εισπνέεται κατά το κάπνισμα.
Παρακάτω, απαριθμούνται μερικές από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα και τον καπνό και τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο σώμα.



Υδράργυρος
Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει ακραίες βλάβες στο σώμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χημικό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές συμπεριφοράς, πονοκεφάλους, υπέρταση και αλλαγές στην καρδιαγγειακή λειτουργία σε χαμηλή έκθεση.
Μονοξείδιο του άνθρακα
Αυτό το χημικό είναι άοσμο, άχρωμο και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο που εκτίθεται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Επειδή μετατοπίζει το οξυγόνο που πρέπει να εισπνευσθεί, η δηλητηρίαση από CO για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι παρενέργειες του μονοξειδίου του άνθρακα περιλαμβάνουν αδυναμία, ζάλη, δύσπνοια και θολή όραση.
Υδροκυάνιο
Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συστατικό, το κυανιούχο υδρογόνο χαρακτηρίζεται ως χημική ασφυξία, που σημαίνει ότι ως αέριο ή ατμός μπορεί να εμποδίσει το οξυγόνο να φθάσει στους ιστούς και να προκαλέσει απώλεια συνείδησης ή θάνατο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τοξικών Ουσιών και Νόσων. Η χημική ουσία είναι ιδιαίτερα τοξική και δηλητηριάζει το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, επηρεάζοντας έπειτα τον μεταβολισμό, την όραση και τον εγκέφαλο.
Φορμαλδευγή
Μια άχρωμη, εύφλεκτη χημική ουσία, η φορμαλδεΰδη βρίσκεται φυσικά ως μέρος της μεταβολικής διαδικασίας και χρησιμοποιείται για μια ποικιλία οικιακών προϊόντων. Ωστόσο, όταν η συγκέντρωση είναι πάνω από 0,3 ppm των επιπέδων αέρος, το χημικό μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που περιλαμβάνουν υγρά μάτια, συριγμό και καύση των ματιών και του λαιμού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Σε μακροπρόθεσμες επιδράσεις, οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ως πιθανό καρκινογόνο, καθώς μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν επανειλημμένα σε αυτό είχαν υψηλότερες περιπτώσεις καρκίνου της μύτης και του λάρυγγα.
Μόλυβδος
Η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να συμβεί αργά και τα συμπτώματα μόνα τους συνήθως δεν αποδίδονται άμεσα στο μέταλλο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος περιλαμβάνουν κόπωση, ερεθισμό, απώλεια όρεξης και αποστροφή και μπορεί επίσης να βρεθούν σε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική νόσο. Δεν υπάρχει ασφαλές ποσό μόλυβδου για να έχει στο σώμα, και σε αυτό το σημείο, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο έχει καθορίσει ότι ο μόλυβδος είναι μια πιθανή αιτία καρκίνου.
Αμμωνία
Ενώ είναι κοινή στα οικιακά και βιομηχανικά προϊόντα, η αμμωνία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όταν εισπνέεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, η χημική ουσία είναι διαβρωτική και μπορεί να καταστρέψει τους αεραγωγούς, προκαλώντας αναπνευστική δυσχέρεια. Σε χαμηλή έκθεση, προκαλεί οσφρητική κόπωση, καθώς και βήχα, θωρακικό άλγος και αίσθημα καύσου στο λαιμό και τη μύτη.
Κιτρικό κάλιο

Αν και αυτή η χημική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην απομάκρυνση από τα όξινα ούρα των νεφρών, αυτή συνταγογραφείται μόνο εάν υπάρχει ήδη ένα σοβαρό προϋπάρχον πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείται ως θεραπεία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του κιτρικού καλίου κυμαίνονται από τη ναυτία και τον πόνο στο στομάχι έως πιο σοβαρές επιδράσεις, όπως η ζάλη, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η μυϊκή αδυναμία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)