Οι ασκήσεις για βελτίωση της ανάγνωσης απευθύνονται σε παιδιά της πρώτης τάξης του δημοτικού ή σε παιδιά που δεν έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης.
Υλικά – Θα χρειαστείτε χρωματιστά χαρτόνια και μαρκαδόρους
Οδηγίες – Κόβετε τα χαρτόνια σε τετράγωνα. Στο κάθε τετράγωνο γράφετε και μια συλλαβή π.χ. τα, λα, πα, πι, το, τα, ε, νε, ρο κ.λ.π και δημιουργείτε λοιπόν καρτέλες. Μπορείτε αν θέλετε να στολίσετε τις καρτέλες με μικρά αυτοκόλλητα.
1η άσκηση: Δίνετε στο παιδί τις καρτέλες με τις συλλαβές μιας λέξης και του ζητάτε να τις βάλει σωστά ώστε να φτιαχτεί η λέξη. π.χ. πι, το —–> τόπι
2η άσκηση: Βάζετε πολλές καρτέλες συλλαβών στο τραπέζι και ζητάτε από το παιδί να βρει κάποια συγκεκριμένη.
3η άσκηση: Δείχνετε μία μία τις καρτέλες στο παιδί και ζητάτε να διαβάσει όσο πιο γρήγορα μπορεί τις συλλαβές.
4η άσκηση: Το παιδί πρέπει να βρει μια λέξη που αρχίζει από κάθε συλλαβή π.χ. λε —-> λεμόνι
5η άσκηση: Δίνετε πολλές συλλαβές στο παιδί και του ζητάτε να φτιάξει λέξεις π.χ. λα, με, ε, λα, κο, πι, τα, πα —–> πίτα, κότα, έλα. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με ολόκληρες λέξεις
Μπορείτε να πάρετε λέξεις και προτάσεις από το βιβλίο της γλώσσας της τάξης του. Γράφετε λέξεις σε καρτέλες, με βαθμό δυσκολίας ανάλογα με την τάξη του παιδιού.
1η άσκηση: Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τις καρτέλες όσο πιο γρήγορα μπορούν.
2η άσκηση: Τα παιδιά πρέπει να φτιάξουν μια πρόταση με την λέξη που έχει η καρτέλα π.χ. ήλιος —-> Ο ήλιος κρύφτηκε στα σύννεφα.
3η άσκηση: Δίνονται ανακατεμένες λέξεις οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν στη σειρά ώστε να φτιαχτεί μια σωστή πρόταση. π.χ. σκύλος, ο , είναι, κήπο, στον —> Ο σκύλος είναι στον κήπο.
4η άσκηση: Δίνονται πολλές λέξεις με τις οποίες το παιδί πρέπει να φτιάξει μια ιστορία. Βλέπετε πόσο απλά και εύκολα μπορείτε να κάνετε πολλές ασκήσεις με τα παιδιά σας.
Φτιάξτε το απλό εκπαιδευτικό υλικό και χρησιμοποιήστε το με πολλούς τρόπους και κάντε την μάθηση πιο διασκεδαστική! Τα παιδιά χαίρονται όταν κάνουν ασκήσεις που δεν περιλαμβάνουν βιβλία και τετράδια!
Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός, paidagwgos.blogspot.gr