Τι είναι η θετική ανατροφή παιδιών; Πρόκειται για έναν τρόπο μεγαλώματος παιδιών που εστιάζει στο να καλλιεργήσετε την ευτυχία στη ζωή του παιδιού σας.
Οι θετικοί γονείς μεγαλώνουν θετικά παιδιά: δηλαδή παιδιά που είναι χαρούμενα, έχουν αυτοπεποίθηση, ψυχική δύναμη, προσπαθούν, έχουν κίνητρα, θέλουν να πετύχουν και ταυτόχρονα είναι ισορροπημένα και έχουν υψηλή συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.
Το άλλο καλό είναι ότι η θετική ανατροφή παιδιών είναι μια εμπειρία επιβράβευσης για τον ίδιο τον γονιό.
Βασικές Αρχές της Θετικής Ανατροφής
1. Βοηθήστε το παιδί να χτίσει γερό μυαλό και σώμα. Κανένα παιδί δεν θα μπορεί να σκεφτεί καθαρά, να συγκεντρωθεί ή να αναπτυχθεί υγιώς στο μυαλό χωρίς να του παρέχονται υγιείς, θρεπτικές επιλογές στην καθημερινή του δίαιτα. Ο περιορισμός της ζάχαρης και της πρόσληψης «κακών» υδατανθράκων με παράλληλη ενθάρρυνση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, και πρωτεϊνών είναι ένας τέλειος τρόπος για να παρέχετε στα παιδιά σας ένα σημαντικό εργαλείο για επιτυχία. Και φυσικά, θα πρέπει πάντα να υπάρχει κίνηση, άσκηση και άθληση στην καθημερινότητα του παιδιού, αλλά και τη δική σας.
2. Διδάξτε ισορροπία στη ζωή. Ναι στην τεχνολογία, στα video games, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την τηλεόραση, αλλά με μέτρο. Βάλτε μια γερή δόση άσκησης, κοινωνικοποίησης, βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντά του. Διδάξτε του ισορροπία στη ζωή, που είναι μια σημαντική πτυχή της θετικής ανατροφής, επειδή αφήνει το παιδί σας να καταλάβει την αυτοσυγκράτηση, την αυτορρύθμιση, να ευχαριστιέται την απόλαυση και να διατηρεί την πειθαρχία σε πολλούς τομείς της ζωής.
3. Δημιουργήστε ασφάλεια σε όλους τους τομείς. Η ασφάλεια δεν σχετίζεται πια μόνο με την προσοχή να μην πάθει κάτι το παιδί στο δρόμο ή εκτός σπιτιού. Η ασφάλεια σχετίζεται με τη λήψη πολλών άλλων αποφάσεων, όπως το να έχει το παιδί περιορισμένο χρόνο που αφιερώνει στο ίντερνετ, επίβλεψη όταν συμμετέχει σε κοινωνικά μέσα, πρόσβαση στο κομπιούτερ στο σπίτι από κοινόχρηστα δωμάτια, κλπ. Έτσι δημιουργείτε ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον για το παιδί.
4. Διατηρείστε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίες. Τι θα πει αυτό; Ότι θα πρέπει να συζητάτε με το παιδί, και κυρίως να το ακούτε, χωρίς να κρίνετε και να κατακρίνετε. Επίσης, καλό είναι να το ρωτάτε για τους φίλους, το σχολείο, τα ενδιαφέροντα, τα σχέδια του… Γνωρίστε τους φίλους του (και τους γονείς τους), και δημιουργήστε γέφυρες επικοινωνίας με το σχολείο. Δώστε συναισθηματικά το παρόν στη ζωή του παιδιού σας λέγοντας «εγώ θα είμαι πάντα εδώ για εσένα».
5. Να είστε ενεργητικός γονιός. Οι γονείς και τα παιδιά ευδοκιμούν όταν έχουν καλλιεργήσει στενούς συναισθηματικούς δεσμούς, μοιράζονται χρόνο μεταξύ τους και έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε το παιδί σας ως άτομο και να το αναγνωρίσετε για τις μοναδικές δυνάμεις και ταλέντα του.
6. Μάθετε να δίνετε προσοχή στη συμπεριφορά που σας αρέσει. Οι περισσότεροι γονείς επικεντρώνονται στο να αλλάξουν τις κακές συμπεριφορές του παιδιού τους, ξεχνώντας ή παραβλέποντας τις καλές συμπεριφορές. Στα πλαίσια της θετικής ανατροφής παιδιών είναι πολύ σημαντικό να «χτίζει» ο γονιός πάνω στις θετικές συμπεριφορές του παιδιού.
7. Δώστε σημασία στο παιχνίδι. Θεμελιώδες για την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς, μυαλό, σώμα, ψυχή, είναι το παιχνίδι, όχι μόνο στις μικρότερες ηλικίες αλλά και στα παιδιά δημοτικού. Ενισχύστε το, ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει μόνο του ή με παρέα, και μην επιμένετε μόνο στα μαθήματα.
8. Να είστε έγκυρη πηγή πληροφοριών για το παιδί. Ακόμα και όταν είναι κουραστικό επειδή το παιδί ρωτάει χιλιάδες πράγματα με καταιγιστικό ρυθμό, μπείτε στη διαδικασία να του απαντάτε, να βρίσκετε μαζί πληροφορίες όταν δεν ξέρετε κάτι, δείξτε του όταν μεγαλώσει λίγο πώς να βρίσκει μόνο του πληροφορίες και πάντα να είστε έτοιμοι για «δύσκολες» συζητήσεις με προβλήματα φιλίας, συναισθημάτων, κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε προετοιμάσει το έδαφος για την εφηβεία και το παιδί σας θα ξέρει ότι μπορεί να έρθει να σας ρωτήσει, να μιλήσετε και να βασιστεί σε εσάς.
9. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μάθει να λύνει τα θέματα που το απασχολούν. Μη λύνετε εσείς τα προβλήματα του παιδιού σας! Διδάξτε του ότι όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους και ότι μπορεί να βρει τρόπους να τα διαχειριστεί.
10. Φροντίστε τον εαυτό σας. Μέρος της θετικής ανατροφής των παιδιών είναι και η φροντίδα του εαυτού σας: και οι γονείς χρειάζονται καλή διατροφή, άσκηση, χόμπι, ενδιαφέροντα, κοινωνική ζωή… Επενδύστε στον εαυτό σας για να είστε καλοί και θετικοί!
Η θετική ανατροφή ξεκινά με τη δική σας θετική στάση για τη ζωή, την οικογένειά σας και τη θέση σας στον κόσμο. Μπορείτε να γίνετε το παράδειγμα για τα παιδιά σας στη ζωή με λόγο και διαφάνεια με σκοπό να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο κάθε ευκαιρία που τους προσφέρετε.
Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων