Υμηττός, ο γνωστός άγνωστος
Φωτογραφία: Manolis Magganaris
Μια βόλτα στα χωμάτινα μονοπάτια που διατρέχουν τις κατάφυτες πλαγιές του εγγυάται πως θα αναθεωρήσετε ότι η Αθήνα πρέπει να σας εξοστρακίσει για να βρείτε δάσος. Ο Υμηττός προσφέρεται για τις απόλυτες φθινοπωρινές βόλτες φυσιολατρίας, με επίκεντρο το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής, όπου θα βρείτε εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών μήκους 9 χιλιομέτρων, όπως και αρκετά σημεία ενδιαφέροντος. Η Μονή Καισαριανής, κτισμένη επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Δήμητρας, κίονες του οποίου στέκονται ακόμα στο προαύλιο της, το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο και ο βυζαντινός Πύργος της Ανθούσσας είναι μερικά από αυτά. Μπόνους, οι δράσεις που διοργανώνει στο Δάσος η Φιλοδασική, και οι οποίες αναρτώνται εδώ.
Σημειώστε επίσης πως στο Δάσος λειτουργεί και ένας υπέροχος και πολύ καλά διατηρημένος Βοτανικός Κήπος με πληθώρα φυτών προς... μελέτη, αλλά θα πρέπει να έχετε κλείσει ραντεβού, πριν την επίσκεψή σας επικοινωνώντας με την Φιλοδασική Εταιρεία.
Πάρνηθα δεν είναι μόνο το Καζίνο
Αν νιώθετε τυχεροί περάστε κι από εκεί, αλλά ανεξαρτήτως τύχης οφείλετε να ποντάρετε όλα σας τα λεφτά στο... πράσινο, μιας και το αγαπημένο βουνό της Αττικής σας προσκαλεί για να περιπλανηθείτε σε υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια στις καταπράσινες πλαγιές του και να απολαύσετε τα φθινοπωρινά χρώματα των δασών που απλώνονται μέσα και γύρω από το Τατόι. Θα κάνετε βέβαια και μερικές παρακάμψεις στη διαδρομή προς τα εκεί, για να φτάσετε στην συμπαθέστατη λίμνη Μπελέτσι, με τον μίνι ζωολογικό κήπο στη μια της όχθη, αλλά και να επισκεφθείτε το φαντασμαγορικό Σπήλαιο του Πανός.
Διομήδειος κήπος, πιο κοντά από όσο φαντάζεστε
Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο Χαϊδάρι και το φθινόπωρο του πάει πολύ. Πώς είπατε; Δεν τον έχετε επισκεφθεί; Ε, καιρός - φθινοπωρινός- για να το κάνετε. Με 1.660 στρέμματα που μοσχοβολούν και προσφέρονται για βόλτες και 3.000 ποικιλίες φυτών που θα σας κάνουν να παίζετε στα δάχτυλα τη Φυτολογία, ο Διομήδειος Κήπος μπορεί να περηφανεύεται για την πολύ καλή φυσική του κατάσταση, μιας και η παρέμβαση του ανθρώποου στο μεγαλύτερο μέρος του είναι μηδαμινή. Σημειώστε επίσης πως είναι ο μόνος βοτανικός κήπος στον κόσμο που διαθέτει «ιστορικό τμήμα», που φιλοξενεί φυτά που αναφέρονται σε κείμενα της αρχαιότητας ή στη Βίβλο, πολλά εκ των οποίων είναι συνυφασμένα με την ελληνική μυθολογία. Στις βόλτες σας εδώ αξίζει να δείτε και τις συνολικά 25 λίμνες που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σχεδιασμένες ώστε να έχουν συνεχόμενη ροή ενώ συνδέονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συστάδα με μαμπού, στη νότια πλευρά του ανθώνα.
Κτήμα Συγγρού, στα βόρεια είναι ωραία
Ας πάμε στον – όχι και τόσο παγωμένο ακόμα – Βορρά για να διαβούμε τις πύλες της αγαπημένης όαση των κατοίκων των Βορείων Προαστίων. Το Άλσος Συγγρού ένα κανονικότατο δάσος πνιγμένο στα πεύκα, τους ελαιώνες, τις αμυγδαλιές και τα περιβόλια, που αυτήν την εποχή ευωδιάζουν φθινόπωρο. Τα χωμάτινα μονοπάτια που τα διατρέχουν σχεδόν προκαλούν για πολύωρες πεζοπορίες, ενώ αν έχετε πιτσιρίκια σημειώστε και την ύπαρξη της φροντισμένης παιδικής χαράς. Αν πάλι δεν έχετε, κανένα πρόβλημα, καθώς μπορείτε να θυμηθείτε πίβοτ και τρίποντα σε κάποιο από τα γήπεδα μπάσκετ που βρίσκονται στον χώρο. Πέραν του φυσιολατρικού, το Δάσος Συγγρού παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον: η μοναδική στην Ελλάδα ορθόδοξη νεογοτθική εκκλησία, αυτή του Αγίου Ανδρέα, βρίσκεται κρυμμένη πίσω από την πυκνή του βλάστηση, όπως και το σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού.
http://www.in2life.gr
Περισσότερα θέματα για έξοδο εδώ.