Με την έναρξη του φθινοπώρου και της σχολικής περιόδου, το πιο συνηθισμένο θέμα μεταξύ των γονέων είναι οι παιδικές ιώσεις, η συχνότητά τους και τι μπορούν να κάνουν για να προστατεύουν τα μικρά παιδιά.
Πράγματι, ο συνωστισμός των παιδιών σε κλειστούς χώρους, συχνά μη αεριζόμενους πλήρως, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία και οι παιδότοποι συντελεί στην εύκολη μετάδοση των ιώσεων, καθώς η επαφή μεταξύ των παιδιών αυξάνεται. Ωστόσο, το θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πως οι περισσότερες και πιο συνηθισμένες ιώσεις, εκτός από την ταλαιπωρία λίγων ημερών, δεν συνοδεύονται με σοβαρότερα συμπτώματα και συνέπειες.
Οι ιώσεις μεταδίδονται πολύ εύκολα γιατί οφείλονται σε ιούς, μικροοργανισμοί με εξαιρετική ικανότητα μεταδοτικότητας. Έτσι, εάν ένα παιδάκι βήξει ή φτερνιστεί πολύ κοντά σε κάποια άλλα, οδηγεί στη μετάδοση του ιού και συνεπώς στην αύξηση των κρουσμάτων.
Η αύξηση αυτή εντείνεται ακόμη περισσότερο με την επαφή, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά τα οποία αγγίζουν σχεδόν τα πάντα με τα χέρια τους, αγνοώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Στα περισσότερα συχνά συμπτώματα συγκαταλέγονται η καταρροή, το φτέρνισμα, ένας ήπιος πυρετός, ο βήχας και γενικότερα η μειωμένη και κακή διάθεση του παιδιού. Τα ήπια αυτά συμπτώματα δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς τις πρώτες ημέρες εμφάνισής τους, ωστόσο εάν υπάρξει επιδείνωσή τους θα πρέπει άμεσα να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Στην περίπτωση που πρόκειται για βρέφη <3 μηνών ο παιδίατρος θα πρέπει να τα εξετάσει από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς ακόμη και το απλό κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερη νόσο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν κάποια στοιχεία προφύλαξης των παιδιών από τις ιώσεις, ώστε οι γονείς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Στην περίπτωση που στο σπίτι υπάρχει νεογέννητο μωρό (<3 μηνών) θα πρέπει να αποφεύγονται οι επισκέψεις και ο συνωστισμός στο δωμάτιο του μωρού, ειδικά εάν υπάρχουν επισκέπτες με συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος. Συχνά οι επισκέπτες λόγω χαράς και αφέλειας δεν αντιλαμβάνονται τον επικείμενο κίνδυνο για το μωρό, οι γονείς ωστόσο θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους πως μια απλή ίωση στους ενήλικες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή για το βρέφος.
Στα μεγαλύτερα παιδάκια που πηγαίνουν ήδη στον παιδικό σταθμό νηπιαγωγείο ή ακόμη και στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση από τους γονείς πώς ακριβώς να βήχουν και να φτερνίζονται μακριά από τους άλλους, τοποθετώντας τα χέρια τους μπροστά ή χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντιλο. Στους βασικούς κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να εκπαιδευτεί ένα παιδάκι, εντάσσεται και το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών του με σαπούνι, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα μεταφοράς των ιών με την επαφή.
Επιπλέον εάν οι γονείς γνωρίζουν πως ένας συμμαθητής του παιδιού είναι άρρωστος καλό θα είναι να αποφύγουν την παρέα μαζί του για λίγες ημέρες, χωρίς να νιώθουν τύψεις για παράδειγμα εάν στέρησαν από το δικό τους παιδί ένα παιδικό πάρτι ή την επίσκεψη σε ένα παιδότοπο. Ένας άλλος τρόπος πρόληψης ιώσεων όπως η γρίπη είναι το εμβόλιο της γρίπης το οποίο γίνεται στα παιδιά ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου. Όσον αφορά τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του βήχα και άλλων συμπτωμάτων θα πρέπει και εκεί οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο τους καθώς η δοσολογία αντιστοιχεί στην ηλικία, στο βάρος και γενικότερα στη φυσική κατάσταση του παιδιού.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς είναι καλό να διατηρούν ένα καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά, δίνοντας προσοχή στην ατμόσφαιρα του χώρου. Τα δωμάτια στα οποία απασχολείται αρκετές ώρες το παιδί είναι καλό να αερίζονται καθημερινά, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας που αναπνέει.
Ταυτόχρονα, ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο πρόληψης των ιώσεων είναι η σωστή διατροφή του παιδιού, καθώς θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλο πλήθος φρούτων και λαχανικών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του για βιταμίνες, σίδηρο και ιχνοστοιχεία.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
www.kyriakakou.gr