1. Βάλε (το κατάλληλο) χρώμα στην κρεβατοκάμαρά σου
Τα χρώματα επιδρούν στην υγεία και την ψυχική μας διάθεση και αυτό είναι κάτι που φωνάζουν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια. Τα χρώματα της αϋπνίας είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ζωηρό κίτρινο, δηλαδή, τα "θερμά", τα οποία προκαλούν υπερδιέγερση. Καλύτερα λοιπόν να αποφεύγεις αυτό το χρωματολόγιο στην κρεβατοκάμαρά σου, όπως επίσης το μοβ, το βαθύ μπλε, το χακί και το καφέ, που φέρνουν στο νου αρνητικά συναισθήματα. Τα χρώματα που μπορούν να συμβάλλουν σε έναν ήρεμο ύπνο είναι τα παστέλ, το σπασμένο λευκό, το θαλασσί και το πολύ ανοιχτό πράσινο.
2. Αέραααας
Η σωστή ατμόσφαιρα είναι το Α και το Ω για έναν καλό ύπνο. Νομίζεις ότι σε έναν αποπνικτικό χώρο θα κοιμόσουν καλά; Φρόντιζε να αερίζεις το δωμάτιο 10 λεπτά πριν ξαπλώσεις, ιδίως αν είσαι καπνίστρια. Απομάκρυνε τα λουλούδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου, γιατί στη διάρκεια της νύχτας απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα.
3. Κράτα τον εαυτό σου ήρεμο
Δύσκολα σου βάζουμε, θα μας πεις, αν έχεις περάσει μια δύσκολη μέρα, Αυτό που προτείνουν όμως είναι οι επιστήμονες είναι απλό: απόφυγε τη χρήση του υπολογιστή και κλείσε την τηλεόραση τουλάχιστον 30 λεπτά πριν. Επίσης, μετάθεσε για την επομένη κάθε πιθανή διένεξη.
4. Μουσικούλα;
Η απαλή μουσική και το διάβασμα ποίησης ή πεζογραφήματος έχουν αποδειχτεί αρκετά βοηθητικά για έναν καλόν ύπνο.
5. Το μαξιλάρι το σωστό
Είναι χωρίς αμφιβολία το ανατομικό. Πρέπει να διακρίνεται από μέτριας σκληρότητας, ώστε να αναπαύεται το κεφάλι. Εάν έχεις αλλεργίες, να αποφεύγεις αυτά που περιέχουν πούπουλα. Τip: Ψέξασε το μαξιλάρι με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου, κατά προτίμηση με αρώματα γιασεμιού, λεβάντας, τα οποία έχουν την τάση να σε χαλαρώνουν.
6. Το σώμα στο κατάλληλο στρώμα
Δεν θέλει και πολλή σκέψη να συνειδητοποιήσεις ότι το στρώμα του κρεβατιού σου βάζει κι αυτό ο λιθαράκι του στην ποιότητα του ύπνου σου. Το στρώμα σου πρέπει να είναι σταθερό και εύκαμπτο, ώστε να επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώνει. Επίσης, δεν πρέπει να εμφανίζει κοιλώματα, γι' αυτό προτιμότερο να υπάρχει υπόστρωμα ή να στηρίζεται σε ξύλινες σανίδες και όχι σε λάμες.
7. Το θερμόμετρο να δείχνει...
... από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η κατάλληλη θερμοκρασία, μιας και η υπερβολική ζέστη και το κρύο αυξάνουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων στη διάρκεια της νύχτας.
8. Το σεξ βοηθάει
Παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οντάριο, συμπεραίνει πως η σεξουαλική επαφή βοηθάει στην καλή ποιότητα του ύπνου. Ο οργανισμός δέχεται μικρές "χαλαρωτικές ενέσεις" κατά την σεξουαλική επαφή μιας και το σεξ διώχνει το στρες, καθαρίζει το μυαλό και βοηθάει το οξυγόνο να κυκλοφορήσει φυσιολογικά από τους πνεύμονες στους ιστούς.
9. Κράτα την ψυχραιμία σου
Το να μην σε παίρνει αγκαλιά ο Μορφέας, δεν χρειάζεται να γίνει αιτία εκνευρισμού. Μια λύση είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι, να πας σε ένα άλλο δωμάτιο και να ασχοληθείς με κάποια ήσυχη δραστηριότητα. Η διαδικασία αυτή θα σε βοηθήσει να μη συνδέσεις το υπνοδωμάτιό σου με εκνευρισμούς και εντάσεις.
10. Η δύναμη των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων
Ένα ζεστό ρόφημα από μελισσόχορτο, χαμομήλι ή βαλεριάνα που διακρίνονται για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητές τους θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς γρήγορα και καλά. Βέβαια, χρειάζεται και λίγη υπομονή για να τα δεις να επιδρούν στον οργανισμό σου. επιδράσουν. Ξεκίνα να πίνεις ένα φλιτζάνι κάθε βράδυ για 5 ή 6 ημέρες.
11. Έλαια και στο μπάνιο
Ένα δεκάλεπτο μπάνιο σε νερό που θα έχεις προσθέσει αιθέρια έλαια λεβάντας, λεμονιού ή πορτοκαλιού μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά.
12. Τι τρως πριν κοιμηθείς;
Καφεΐνη, παλαιωμένο τυρί, πικάντικα φαγητά, energy drinks, αλκοόλ, προϊόντα σόγιας, ροφήματα από τζίνσενγκ και επεξεργασμένα ή καπνιστά κρέατα θα πρέπει να αποφεύγονται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε γαλοπούλα, βρώμη, αμύγδαλα, μπανάνες, κεράσια, μέλι, χούμους ή μαύρη σοκολάτα. Εννοείται ότι και η ώρα παίζει ρόλο, οπότε φάτε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στη διαδικασία της χώνεψης να έχει προχωρήσει.
13. Η γυμναστική θέλει προσοχή
Η σωματική δραστηριότητα ή απλές ασκήσεις διάτασης λειτουργούν σε κάποιους ανθρώπους ευεργετικά, στη προσπάθεια που καταβάλλουν να νικήσουν την ένταση στο τέλος της ημέρας. Απλά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειάζεται να "κρυώσει" πριν πέσουμε στο κρεβάτι.
14. Μην αφήσεις να σε πάρει το ξημέρωμα
Οι λανθασμένες ώρες που επιλέγουμε (ή αναγκαζόμαστε) να κοιμόμαστε έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην συνολική ποιότητα του ύπνου μας. Προσπάθησε να ξάπλωνεις νωρίς τα βράδια, ακόμα και αν δεν νυστάζεις τόσο. Το σώμα θα μπει σε μια διαδικασία χαλάρωσης και πολύ σύντομα θα σε πάρει ο ύπνος.
15. Υπνο-πρόγραμμα
Φρόντισε να τηρείς καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα ύπνου ώστε να ρυθμίσεις το βιολογικό σου ρολόι. Το να "αναπληρώνεις τις ώρες που χάνεις μέσα στην εβδομάδα με το να κοιμάσαι περισσότερο το Σαββατοκύριακο" δεν είναι σωστό.
Πες μας κι εσύ τι κάνεις για να κοιμάσαι καλύτερα;