8 ψέματα που μάθατε στο σχολείο και συνεχίζετε να πιστεύετε έως σήμερα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Πιστεύουμε πως όσα μας λένε οι δάσκαλοί μας είναι η απόλυτη αλήθεια. Αλλά συχνά φαίνεται πως δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι ακούμε, ειδικά όταν πρόκειται για ιστορικά γεγονότα.
Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τις πιο διαδεδομένες απάτες που ακόμα πολλοί θεωρούν αλήθεια ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απόδειξη.
8. Η κιμωλία που χρησιμοποιούν στο σχολείο είναι φτιαγμένη από ανθρακικό ασβέστιο.
Οι περισσότερες κιμωλίες είναι φτιαγμένες από γύψο. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές ουσίες είναι πως ο γύψος είναι ένας είδος άλατος.
7. Ο Ναπολέων ήταν πολύ κοντός.
Το 1821 όταν και πέθανε, το ύψος του ήταν 1,57 σε γαλλικές μονάδες. Ωστόσο, με σύγχρονες μετρήσεις αυτό ισούται με 1,70cm και ουσιαστικά ήταν ψηλότερος από τον μέσο Γάλλο.
6. Οι άνθρωποι είναι η εξέλιξη των χιμπατζήδων.
Αυτή η θεωρία είναι πολύ διαδεδομένη και κανείς δεν την αμφισβητεί. Ωστόσο, και τα δύο είδη εξελίχτηκαν από έναν κοινό πρόγονο που έζησε πριν 25 εκατομμύρια χρόνια. Οπότε δεν εξελιχτήκαμε από τους χιμπατζήδες αλλά έχουμε 90% του DNA μας ίδιο λόγω αυτού του προγόνου.
5. Ο Thomas Edison εφηύρε την λάμπα.
25 χρόνια πριν, το 1854, ο Γερμανός μηχανικός Henry Goebel έφτιαξε σχεδόν μία πανομοιότυπη έκδοση της λάμπας. Δυστυχώς ποτέ δεν πήρε πατέντα για το έργο του και έτσι δεν μπορούσε να διεκδικήσει τίποτα.
4. Χρησιμοποιούμε μόνο 10% του εγκεφάλου μας. 
Νευρολόγοι έχουν αποδείξει πως αυτό δεν ισχύει. Η έρευνά τους έχει δείξει πως χρησιμοποιούμε σχεδόν όλο μας τον εγκέφαλο και κάθε κομμάτι του είναι ενεργό σχεδόν συνέχεια. Εκτός από αυτό, εάν το 1% του εγκεφάλου μας πάθει κάποια βλάβη, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά!
3. Το αίμα στις φλέβες μας είναι μπλε επειδή δεν έχει φρέσκο οξυγόνο.
Πολλοί πιστεύουν πως το αίμα φεύγει από την καρδιά κόκκινο και γυρνάει μπλε λόγω του οξυγόνου. Η αλήθεια είναι όμως πως το μπλε χρώμα στις φλέβες μας συμβαίνει εξαιτίας του φωτός και του τρόπου που τα μάτια μας αντιλαμβάνονται το χρώμα. Να είστε σίγουροι πως το αίμα είναι πάντα κόκκινο!
2. Ο Νεύτωνας ανακάλυψε την βαρύτητα αφού ένα μήλο έπεσε πάνω στο κεφάλι του.
Ενώ αυτή η θεωρία έχει διαδοθεί πάρα πολύ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη στις σημειώσεις του πως αυτό το περιστατικό με το μήλο όντως συνέβη. .
1. Ο Βαν Γκοκ έκοψε το αυτί του γιατί έπασχε από ψυχική ασθένεια.
Το 2009, οι ιστορικοί συμφώνησαν πως το τραύμα του ήταν το αποτέλεσμα ενός τσακωμού ανάμεσα σε εκείνον και τον ζωγράφο Paul Gauguin. Οι καλλιτέχνες συμφώνησαν να μην πουν τίποτα σε κανέναν για ότι συνέβη για να σώσουν την φιλία τους.
Εσείς γνωρίζετε άλλα παρόμοια γεγονότα; 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)