Η αποστολή των παιδιών είναι να μάθουν τον κόσμο και να συλλέξουν όσες πιο πολλές εμπειρίες μπορούν. Το θέμα είναι πως συχνά οι γονείς αλλά και το σχολείο δεν βοηθούν έμπρακτα τα παιδιά. Από την μια περιορίζουν την περιέργεια τους βάζοντας συνεχώς όρια και από την άλλη είναι πανταχού παρόντες. Δεν αφήνουν καμία πρωτοβουλία στα παιδιά για λήψη αποφάσεων και εύρεση λύσης στα δικά τους προβλήματα.
Το θέμα είναι πως με τον τρόπο αυτό σαμποτάρουν την κριτική σκέψη. Η κριτική σκέψη είναι η κρίσιμη ικανότητα να αξιολογούμε και να αναλύουμε κάτι προτού το αποδεχτούμε ως πραγματικό ή αξιόπιστο. Η δεξιότητα αυτή επιτρέπει σε ένα άτομο όχι μόνο να γνωρίζει κάτι, αλλά να κατανοεί σε βάθος και να αντιλαμβάνεται τη λογική πίσω από αυτό. Είναι από τις πιο βασικές δεξιότητες στη ζωή του ατόμου. Μ’ αυτή μπορεί να φτάσει στην καθαρή σκέψη απαλλαγμένο από πεποιθήσεις, κοινωνικές νόρμες και δει τα πράγματα από μια πιο καθαρή και αντικειμενική ματιά. Όσο φυσικά αυτό είναι δυνατόν.
Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις και τις απορίες τους δίνοντας επιχειρήματα. Ακόμα και όταν διαφωνούν, θα πρέπει να ακούν και να σέβονται τις απόψεις των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν την αυτοπεποίθηση να υποστηρίζουν τη γνώμη τους, αργότερα θα μπορούν να εκφράζουν και να διεκδικούν τα πιστεύω τους χωρίς φόβο.
Είναι σημαντικό να αφήσετε τα παιδιά να προσπαθούν μόνα τους να ικανοποιούν τις ανάγκες και τα θέλω τους.
Μην ξεχνάτε πως όταν κάποιος διαθέτει κριτική σκέψη είναι καλύτερα προετοιμασμένος να δέχεται τις αλλαγές στη κοινωνία και προσαρμόζεται πιο εύκολα σ’ αυτές.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.