Τα μπισκότα οδοντοφυίας αποτελούν λύση και γι’ αυτό φυσικά που δηλώνουν το όνομά τους: απασχολούν τα μωρά την περίοδο που βγάζουν δόντια και σκληρά όπως είναι, τα μασουλάνε ανακουφίζοντας τα πονεμένα τους ούλα.
Επιλέγουμε αλεύρι, κατά προτίμηση βιολογικό και για να γλυκάνουμε με φυσικό τρόπο το μείγμα, εκτός από την παρουσία των μήλων, προσθέτουμε και 2-3 κ. σούπας νέκταρ αγαύης που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Τα μπισκότα είναι κατάλληλα από τη στιγμή που τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δόντια αλλά και από όταν ξεκινάνε στερεές τροφές. Μέχρι, βέβαια, την ηλικία του 1 έτους και μερικές φορές των 2 χρόνων, οι παιδίατροι συστήνουν ν’αποφεύγουμε, εντελώς, τη ζάχαρη και το μέλι, το οποίο συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στα μωρά. Μπορούμε όμως πολύ άφοβα να χρησιμοποιήσουμε – σ’αυτή τη μικρή ποσότητα- νέκταρ (ή αλλιώς σιρόπι) αγαύης.
Υλικά
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κατά προτίμηση βιολογικό)
1 φλ. τσαγιού πολτό μήλου (περίπου 2 κόκκινα μήλα)
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας νέκταρ αγαύης
ίσως χρειαστούμε ελάχιστο νερό
1 φλ. τσαγιού πολτό μήλου (περίπου 2 κόκκινα μήλα)
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας νέκταρ αγαύης
ίσως χρειαστούμε ελάχιστο νερό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους.
Ρίχνουμε τα μήλα σε ένα κατσαρολάκι με 1 κ. σούπας νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα αλέθουμε στο μούλτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας, το αλεύρι, τον πολτό μήλου, το ελαιόλαδο και το νέκταρ αγαύης. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα, εάν θέλουμε, σε πάγκο εργασίας για να ζυμώσουμε με μεγαλύτερη ευκολία. Εάν δούμε ότι το αλεύρι δεν ενώνεται καλά με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Θα έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενα μπισκότα (για να μπορεί το μωράκι μας να τα κρατάει πιο εύκολα) και τα τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Δε χρειάζεται να αφήσουμε μεγάλα κενά μεταξύ τους γιατί δε φουσκώνουν. Ψήνουμε στους 180°C για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια τους. Ελέγχουμε εάν τυχόν πρέπει να τα αναποδογυρίσουμε και ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα.