Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying είναι ένα συχνό φαινόμενο που προκαλεί μεγάλο άγχος τόσο στα ίδια τα παιδιά-θύματα όσο και στους γονείς, που αντιμετωπίζουν συχνά το φόβο και την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο. Ερευνητές εκτιμούν ότι το 20 με 30% των μαθητών έχουν εμπλακεί σε τέτοιες επιθετικές συμπεριφορές είτε ως θύτες είτε ως θύματα. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι φραστικός (απειλές, λεκτική βία), ψυχολογικός (παραγκώνιση παιδιών, διάδοση φημών) και σωματικός (χτυπήματα, κλέψιμο με τη βία ενός αντικειμένου από ένα παιδί.)
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ένα παιδί να πέσει θύμα bullying. Η εσωστρέφεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι προφανείς παράγοντες, αλλά νέες μελέτες έχουν αποκαλύψει ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να θέσουν έναν παιδί στο στόχαστρο του εκφοβισμού.
Η δημοφιλία ενός παιδιού
Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι μόνο τα εσωστρεφή παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκφοβισμού αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η δημοφιλία ενός παιδιού ενδέχεται και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να εκφοβισθεί. Μάλιστα χάρη στην έκρηξη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, η άνοδος της δημοφιλίας και της αποδοχής ενός παιδιού το καθιστά έναν πιο «ελκυστικό στόχο» για τον εκφοβισμό.
Μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ
Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα για τη μελέτη του φαινομένου της σχολικής βίας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες θυματοποιούνται διπλάσιες φορές από ότι οι συμμαθητές τους χωρίς δυσκολίες. Μία γενική διαπίστωση είναι ότι το ποσοστό θυματοποίησης σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κυμαίνεται μεταξύ 22% και 70%. Όσον αφορά τους υπερκινητικούς μαθητές με διαταραχή ελλειματικής προσοχής (ΔΕΠΥ), διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος να γίνουν στόχος επιθετικών προσβολών και θυματοποίησης, λόγω της δυσκολίας τους να γίνουν αποδεκτά σε ομάδες και των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν άθελά τους.
Υπερπροστατευτικοί ή Αυστηροί Γονείς
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Abuse and Neglect τα παιδιά που πέφτουν θύματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν συνήθως είτε υπερπροστατευτικούς είτε υπερβολικά αυστηρούς γονείς! Αν και η υποστήριξη, η αυξημένη επίβλεψη και η συμμετοχή των γονιών μειώνουν τις πιθανότητες τα παιδιά τους να εμπλακούν σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, η υπερπροστατευτικότητα αυξάνει τον κίνδυνο! «Τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξή μας, όμως πολλοί γονείς προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από κάθε είδους αρνητική εμπειρία», λέει. «Έτσι τα εμποδίζουν από το να μάθουν τρόπους να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις από συνομηλίκους τους και γίνονται πιο ευάλωτα». «Οι γονείς πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους, να τους δείχνουν στοργή, αλλά και να βάζουν ξεκάθαρους κανόνες στη συμπεριφορά τους, προκειμένου εκείνα να μη γίνονται εύκολα θύματα», καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε.
Σωματικά Αδύναμο Παιδί
Τα παιδιά που είναι κοντύτερα, λεπτότερα, ή με λιγότερη μυϊκή δύναμη από τους συνομήλικους αποτελούν συχνότερα στόχο για εκφοβισμό. Oι θύτες σχολικού εκφοβισμού χρησιμοποιούν τη «διαφορετικότητα» του θύματος για να δικαιολογήσουν την συμπεριφορά τους, να στοχοποιήσουν τα θύματα τους και να τα κάνουν να νιώσουν αμήχανα ή άσχημα.
http://www.infokids.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.
http://www.infokids.gr
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.