Το παιδί σας είναι γκρινιάρικο; Υπάρχουν τρόποι, για να το βοηθήσετε να σταματήσει να γκρινιάζει.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που ένα παιδί μπορεί να γκρινιάζει. Είτε γιατί θέλει επίμονα να περάσει το δικό του. Είτε γιατί οι γονείς αρνούνται να κάνουν αυτό που θέλει, χωρίς να του δίνουν πειστικούς λόγους. Είτε γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή των μεγαλύτερων, και κυρίως των γονιών του.
Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν, η Αμερικανίδα παιδίατρος, Laurel Schultz, η γκρίνια του παιδιού είναι μία επίκτητη συμπεριφορά, για την οποία φέρουν μερίδιο ευθύνης και οι γονείς. Η αλήθεια είναι, ότι η γκρίνια του παιδιού είναι μία συμπεριφορά απογοητευτική για τους γονείς. Μάλιστα, όταν αυτή εκδηλώνεται σε δημόσιο χώρο, το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι γονείς, είναι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτό δε λύνει το πρόβλημα, αντίθετα, το εντείνει. Παρακάτω, ακολουθούν 6 τρόποι, που μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, να σταματήσει να γκρινιάζει.
Μην ωθείτε το παιδί στα άκρα
Η Schultz συμβουλεύει τους γονείς να μην αφήνουν το παιδί να φτάσει στα όρια του. Θα πρέπει να δίνετε σημασία σε αυτά που απαιτεί. Αν για παράδειγμα, είστε απασχολημένες όταν σας ζητάει κάτι, εξηγήστε του ήρεμα ότι θα μιλήσετε σε λίγο. Αν το παιδί δείχνει ανυπόμονο, αφήστε για λίγο στην άκρη αυτό που κάνετε και ήρεμα εξηγήστε του ότι δε μπορείτε τώρα και θα πρέπει να περιμένει.
Δώστε εναλλακτική πρόταση, πέρα από ένα κατηγορηματικό «όχι»
Όταν το παιδί σάς ζητάει κάτι, που ενδεχομένως και το ίδιο ξέρει ότι δεν γίνεται, μην απορρίπτετε την επιθυμία του με ένα κατηγορηματικό όχι. Δώστε του εναλλακτικές λύσεις, αν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, εξηγήστε του το λόγο. Αν για παράδειγμα, είστε στο σούπερ μάρκετ και σας ζητάει ένα γλύκισμα, πείτε του ότι «δεν τρώμε γλυκά, γιατί χαλάνε τα δόντια». Κι επειδή το πιθανότερο είναι να μην υποχωρήσει, δώστε του μια εναλλακτική λύση, προτείνοντάς του να αγοράσετε κάτι άλλο, πιο υγιεινό. Συνήθως, τα παιδιά όταν βρίσκονται σε τέτοιους χώρους, ζητάνε κάτι, απλά για να το ζητήσουν. Και μπορούμε να τα ξεγελάσουμε, με κάτι άλλο. Ένα ξερό «όχι», είναι μία απάντηση, που δεν έχει και μεγάλη τύχη, όταν τη δίνουμε στα παιδιά.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Το παν είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Όσο δύσκολο και αν φαντάζει, κάποιες φορές. Πάρτε βαθιές ανάσες. Πρέπει να δείξετε στο παιδί ότι η γκρίνια του δεν θα επιφέρει το αποτέλεσμα, που εκείνο επιθυμεί. Είτε, δηλαδή, να περάσει το δικό του, είτε να σας αποσπάσει την προσοχή. Εξηγήστε του όσο πιο ήρεμα μπορείτε, ότι δεν γίνεται αυτό που ζητά. Αν επιμένει και η γκρίνια του συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, προσπαθήστε να υποκριθείτε ότι δεν το ακούτε. Μόνο έτσι, θα του περάσετε το μήνυμα, ότι γκρινιάζοντας, δεν θα καταφέρει αυτό που το ίδιο θέλει. Σε καμία περίπτωση, πάντως, οι φωνές από μέρους σας, δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μην υποχωρείτε εύκολα
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν φορές, που η γκρίνια του παιδιού είναι ανυπόφορη και αναγκαστικά υποχωρείτε, προκειμένου να ηρεμήσει. Ή μπορεί να βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και υπό το άγχος ότι θα γίνετε θέαμα στον κόσμο, επίσης υποχωρείτε στις απαιτήσεις του παιδιού σας, για να αποφύγετε τη γκρίνια. Ωστόσο, το μόνο που πετυχαίνετε, είναι το παιδί να δει τη γκρίνια ως μία τακτική, που πετυχαίνει στη μαμά ή και στο μπαμπά, για να πάρει αυτό που θέλει.
Χρησιμοποιήστε κανόνες
Αλλά με σύνεση. Θέστε κάποιους κανόνες και αν το παιδί ζητά κάτι που είναι εκτός αυτών, με ήρεμο τόνο στη φωνή σας, πείτε του ότι απλά δεν προβλέπεται στους κανόνες. Ωστόσο, όπως δηλώνει η γνωστή συγγραφέας, Nancy Samalin μη βάζετε πολλούς κανόνες, διότι το παιδί μπορεί να αντιδράσει.
Άλλο το «έχω ανάγκη» και άλλο το «θέλω»
Εξηγήστε στο παιδί τις διαφορές, ανάμεσα στο «έχω ανάγκη κάτι» και στο «θέλω κάτι». Για να μπορέσουν να του είναι κατανοητές, εξηγήστε του ότι οι βασικές ανάγκες είναι το φαγητό, τα ρούχα… και τα «θέλω», που είναι δευτερεύοντα, είναι τα σνακ, τα γλυκίσματα, το να δει τηλεόραση μέχρι αργά…
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.