6+1 ιδέες για γλωσσικές δραστηριότητες με μίνι-παζλ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Πάντα μου άρεσαν τα παζλ και όταν ανακάλυψα clipart με κομμάτια παζλ προσπάθησα να σκεφτώ γλωσσικές δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε και να κάνουμε τις καθημερινές μας ασκήσεις πιο ενδιαφέρουσες. Ακολουθούν, οι 7 πιο αγαπημένες των παιδιών:

1. Λέξεις στη σειρά: Ο μαθητής πρέπει να βάλει τις λέξεις στην κατάλληλη σειρά για να σχηματίσει πρόταση. Η δραστηριότητα δουλεύεται και με παραλλαγές, π.χ. με απουσία κεφαλαίων γραμμάτων ή τελείας, με προσδιορισμούς τόπου - χρόνου κτλ.





2. Τα μπερδεμένα άρθρα: Ο μαθητής σχηματίζει ζευγάρια άρθρων και ουσιαστικών με βάση το γένος.




3. Ακούγονται το ίδιο...Ο μαθητής καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε ομόηχα άρθρα (διαφορετικού αριθμού και πτώσης) και να αντιστοιχίσει με το κατάλληλο ουσιαστικό.




4. Βρες τη συλλαβήΟ μαθητής σχηματίζει συλλαβές διαφόρων μορφών (π.χ. ΣΦ, ΣΣΦ κτλ.). 


 

5. Μπορώ να φτιάξω τη λέξη...: Ο μαθητής ενώνει τα κομμάτια και σχηματίζει λέξεις που έχει διδαχθεί.




6. Ρηματο-συμφωνίες: Ο μαθητής εξασκείται στη συμφωνία αντωνυμίας - ρήματος.


7. Βρες το χρόνο: Ο μαθητής καλείται να επιλέξει το χρόνο του ρήματος που του ζητάμε. Δουλεύουμε χρόνους που συγχέουν συχνά οι μαθητές.



Παρακάτω ακολουθεί αρχείο για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας μίνι- παζλ. Εκτυπώστε σε χρωματιστό χαρτί για πιο όμορφο αποτέλεσμα.

 


*Για μαθητές με αυξημένες δυσκολίες χρησιμοποιούμε τέτοιο πλήθος κομματιών, ώστε να μπορούν να το διαχειριστούν αυτόνομα και σταδιακά προσαρμόζουμε το επίπεδο δυσκολίας.

* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους χρωματικούς συνδυασμούς ως νύξεις για να κατευθύνουμε τους μαθητές στην εύρεση της σωστής απάντησης.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)