Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ για να διαλύσουν αυτούς τους μύθους, αλλά τα ΜΜΕ και οι ταινίες συνεχίζουν την διαιώνιση τους.
Eπιλέξαμε 6 δημοφιλείς μύθους και αποφασίσαμε να τους σπάσουμε.
6. Ο HIV δεν υπάρχει
Ο ιός HIV σχετίζεται με ειδικούς ρετροϊούς που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και ποικιλίες. Πολλά ζώα έχουν αυτούς τους ρετροϊούς και ο HIV είναι ο πρώτος ιός που ανιχνεύθηκε στους ανθρώπους. Το βραβείο Νόμπελ δόθηκε για την περιγραφή και την ανακάλυψη του HIV.
5. Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί μόνο το 5-10% των δυνατοτήτων του
Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με τη δραστηριότητα. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο λειτουργεί ένα μέρος του εγκεφάλου μας, ενώ όταν φιλιόμαστε ένα άλλο. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να οδηγεί, να παίζει κιθάρα και να κάνει σκι ταυτόχρονα και αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν μπορούμε να αυξήσουμε την εγκεφαλική μας δραστηριότητα 100%.
4. Τα προιόντα που περιέχουν γεννητικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι επικίνδυνα
Όλα τα γεννητικά τροποποιημένα φυτά υποβάλλονται σε πειράματα βιοασφάλειας, όπως η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο καλύτερος γονότυπος επιλέγεται μέσα από χιλιάδες πιθανότητες. Αυτό ονομάζεται «τεχνητή επιλογή.»
3. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι παραμύθι
Από το 1905, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,86°C, γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλαγή. Αν δεν μειωθεί η ποσότητα των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 2°C έως το 2040 και κατά 4 ή 5°C έως το 2100. Αυτό θα αλλάξει τελείως το κλιματικό σύστημα της γης.
2. Θα μείνετε στεγνοί αν τρέξετε στην βροχή
Ο μύθος λέει ότι αν σας πιάσει η βροχή και δεν έχετε ομπρέλα, αν τρέξετε θα σας αγγίξουν λιγότερες σταγόνες βροχής. Ωστόσο, ένα πρόσφατο πείραμα απέδειξε ότι αν περπατάτε θα βραχείτε λιγότερο. Το πείραμα έγινε με και χωρίς αέρα για την ίδια χρονική περίοδο. Και στις 2 περιπτώσεις οι συμμετέχοντες που περπατούσαν μέσα στην βροχή ήταν πιο στεγνοί.
1.Η εθνότητα υπάρχει στα γονίδια
Η εθνότητα (ή η εθνική ταυτότητα) δεν προέρχεται από το DNA– είναι μια περισσότερο κοινωνική έννοια. Η εθνότητα, ακριβώς όπως και η γλώσσα, δεν είναι ένα έμφυτη και οι άνθρωποι την αποκτούν, όταν επικοινωνούν με τους άλλους. Για παράδειγμα, 2 αδερφές έχουν τα ίδια γονίδια, αλλά εκφράζονται με τελείως διαφορετικούς τρόπους.