«Το παιδί μου κουνιέται ασταμάτητα, ενώ διαβάζει! Τι να κάνω;» 9 γονείς προτείνουν λύσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Δεν μπορεί να μείνει ακίνητο στην καρέκλα του ούτε για ένα λεπτό; Δεν είναι το μόνο! Αμέτρητα παιδιά που είναι υπερκινητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα, ότι έχουν κάποια διαταραχή, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα –που πρόβλημα, μεταξύ μας, δεν είναι τόσο για εκείνα, όσο για εμάς που τα βλέπουμε και… εκνευριζόμαστε! Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, όλη αυτή η υπερένταση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη συγκέντρωση στο διάβασμά τους και τότε οφείλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε να ηρεμήσουν.

Δείτε τι κάνουν κάποιοι γονείς:

«Παρατήρησα, ότι όταν υπάρχει ένα σνακ στο γραφείο του την ώρα που διαβάζει, κάθεται πιο ήσυχος. Έτσι, συχνά του καθαρίζω καρότα, τα κόβω σε στικς και τα αφήνω δίπλα του την ώρα που κάνει τα μαθήματά του, ώστε πού και πού να μασουλάει. Πιστέψτε με… έχει κάνει θαύματα!»
Μάρκος, 43 ετών
«Βοηθά το να κάθεται να κάνει τα μαθήματά της, αμέσως μετά το σχολειό και όχι αργότερα το απόγευμα. Γιατί αργότερα το απόγευμα είναι πλέον πολύ κουρασμένη και έχει τρομερή υπερένταση.»
Σύλβια, 35 ετών
«Εννοείται, ότι πρέπει υποχρεωτικά να πάει τουαλέτα πριν καθίσει να διαβάσει.»
Κωνσταντίνα, 36 ετών
«Είχα ακούσει για ένα σχολείο στο εξωτερικό που έβαλε σταθερά ποδήλατα αντί για καθίσματα στα θρανία, ώστε τα παιδιά να κάνουν ποδήλατο, αντί να κουνιούνται ασταμάτητα. Επειδή στο σπίτι μας κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο, έβαλα ένα κομμάτι από κυλινδρικό αφρολέξ στην καρέκλα του παιδιού, οπότε “παίζει” εκεί με τα πόδια του. Έχω ακούσει, επίσης, ότι βοηθά το να κάθεται σε μπάλα γυμναστικής…»
Σπύρος, 47 ετών
«Για έναν περίεργο λόγο, την εγγονή μου τη βοήθησαν τα μηχανικά μολύβια… Ίσως επειδή η “μύτη” τους σπάει πιο εύκολα… δεν ξέρω, ή επειδή δεν χρειάζεται κάθε τόσο να σταματά το γράψιμο για να ξύσει. Με τα μηχανικά, κάθεται κάπως πιο ήρεμη να διαβάσει…»
Αφροδίτη, 70 ετών
«Τσίχλα εν ώρα διαβάσματος. Ω ναι! Θα σας εκπλήξει το πόσο μπορεί να βοηθά τα παιδιά να συγκεντρώνονται!»
Ελένη, 40 ετών
«Καρέκλα γραφείου χωρίς ροδάκια, παρά με τέσσερα σταθερά πόδια. Μία μόνο μολυβοθήκη πάνω στο γραφείο, καλός φωτισμός και πόρτα κλειστή την ώρα του διαβάσματος. Αυτά τα τέσσερα κάναμε εμείς και τελευταία έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται.»
Μαρία, 42 ετών
«Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω υπερυψωμένο γραφείο και να τον βάζει να κάνει τα μαθήματά του όρθιος… Έχω ακούσει ότι βοηθάει στη συγκέντρωση…»
Σοφία, 47 ετών
«Στα μαθήματα που απαιτούν περισσότερο διάβασμα, παρά γράψιμο, όπως η Ιστορία, παρατήρησα, ότι βοηθά το να έχει η κόρη μου ένα πρόχειρο τετράδιο, στο οποίο θα κρατά σημειώσεις, ώστε να θυμάται καλύτερα αυτό που διαβάζει.»
Αγγελική, 45 ετών
Αν δοκιμάσετε τα παραπάνω και δείτε, ότι το παιδί συνεχίζει να είναι τρομερά κινητικό, αλλά και να παρουσιάζει μαθησιακά κενά, επειδή δεν μπορεί να οργανώσει το διάβασμά του, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό παιδαγωγό, ο οποίος θα συστήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής.


http://www.infokids.gr

Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)