10 σοκαριστικά πειράματα σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που έγραψαν μαύρη ιστορία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Οι ψυχικές ασθένειες είναι τρομακτικές. Είναι ένα θηρίο που κρύβεται μέσα σου και σε τρώει εκ των έσω. Αυτό που τις κάνει πιο τρομακτικές είναι πως είναι αόρατες μέχρι τελικά να κυριεύσουν κάποιον ολοκληρωτικά.
Αυτό που είναι πιο λυπηρό είναι πως δεν αποδεχόμαστε ασθένειες όπως αυτές αλλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας επειδή φοβόμαστε την κοινωνική κατακραυγή και το πως θα μας θεωρήσουν τρελούς.
Ωστόσο, η θεραπεία πλέον είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν 50-100 χρόνια πιο πριν. Διαβάστε τις αρχαίες πρακτικές που ακολουθούσαν στην θεραπεία αυτών των ασθενειών και θα νιώσετε ευγνώμονες που τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Ηθική θεραπεία του ασθενή.
Τον 18ο αιώνα, πίστευαν πως οι ψυχικές ασθένειες ήταν δυνατό να θεραπευτούν μέσα από την πειθαρχία και τις ηθικές αρχές. Η διαδικασία περιελάμβανε νοσηλεία, απομόνωση και συζήτηση με τον ασθενή για τις λάθος του πεποιθήσεις.
Λοβοτομία: Διαταραχή των εγκεφαλικών κυκλωμάτων.
Η λοβοτομία ήταν μία από τις ελάχιστες θεραπείες ψυχικών ασθενειών που είχε κερδίσει βραβείο Νόμπελ. Σχεδιάστηκε για να ανακουφίζει τον ασθενή διαταράσσοντας τον εγκέφαλο. Ωστόσο, αργότερα αποδείχτηκε πως η διαδικασία είχε πολλούς κινδύνους.
Τρυπανισμός: Τρύπες στο κεφάλι. 
Αυτή η μέθοδος λέγεται πως υπήρχε πάνω από 7,000 χρόνια πριν και περιελάμβανε το άνοιγμα μιας τρύπας στο κρανίο με σκοπό να φύγει από εκεί η ασθένεια.
Μυστικιστικές τελετές: Εξορκισμός και ιεροτελεστίες.
Λόγω έλλειψης γνώσης, η σχιζοφρένεια και άλλες ασθένειες θεωρούνταν συμπτώματα δαιμονικής κατοχής στους αρχαίους πολιτισμούς. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τελετουργικά για να βοηθήσουν τους ασθενείς να απαλλαγούν από ψυχικές ασθένειες.
Φυσικές θεραπείες: Πάγος και Περιορισμός.
Κάποιες από τις πιο διάσημες μεθόδους χρησιμοποιούσαν παγωμένα μπάνια, σωματικό περιορισμό του ασθενή και απομόνωσή του από τον υπόλοιπο κόσμο.
Άσυλα: Απομονώνοντας τους ασθενείς.
Αυτά τα καταφύγια αρχικά προσπαθούσαν να βοηθήσουν έναν ασθενή σε ένα απομονωμένο μέρος, όπως πάει κανείς στο νοσοκομείο. Φυσικά, η ποιότητα της θεραπείας που δεχόταν o ασθενής δεν συγκρινόταν με αυτή που μπορούσε να πάρει στο σπίτι.
Θεραπεία με κώμα ινσουλίνης: Επανασύνδεση του εγκεφάλου.
Προσπαθούσαν να κατεβάσουν τα επίπεδα σακχάρων σε άτομα με ψυχικές ασθένειες. Αυτή η θεραπεία τράβηξε πολύ την προσοχή το 1930. Τότε, οι γιατροί πίστευαν πως τα επίπεδα σακχάρου άλλαζαν την λειτουργία του εγκεφάλου. Ο ασθενής έμπαινε σε κώμα που κρατούσε για λίγες ώρες.
Θεραπεία με Μετραζόλη
Κάποιοι γιατροί πίστευαν πως οι κρίσεις από επιληψία και οι ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και έτσι προκαλούσαν κρίσεις σε ασθενείς μέσα από φάρμακα με σκοπό να γιατρέψουν την ψυχική ασθένεια. Τα πειράματα δεν ήταν πετυχημένα.
Θεραπεία πυρετού: Μία ασθένεια για να γιατρέψει μία άλλη. 
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει πως ο πυρετός μερικές φορές γιατρεύει τους ανθρώπους από άλλα συμπτώματα. Το 1980 όμως έκαναν ενέσεις σε ασθενείς για να τους προκαλέσουν πυρετό με σκοπό να γιατρέψουν την ψυχική τους ασθένεια.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)