Πολλά παιδιά, αν όχι όλα, δίνουν μάχη για να μάθουν τους πίνακες πολλαπλασιασμού. Ναι, η προπαίδεια μπορεί να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Το έχει αυτό το χάρισμα… Χρειάζεται εξάσκηση τόσο για να την μάθεις, όσο και για να μην την ξεχάσεις. Πρέπει να διαθέσουμε χρόνο στο σπίτι, να δείξουμε υπομονή αλλά και να καταστρώσουμε ολόκληρη στρατηγική, ώστε να πούμε ότι τελικά κάτι καταφέραμε!
Η συστηματική διδασκαλία της προπαίδειας γίνεται στην Β’ Δημοτικού, αν και ήδη από το τέλος της πρώτης τα παιδιά έχουν πάρει μια γεύση. Αρχικά ο μαθητής θα κληθεί να αποστηθίσει ένα τσούρμο λίστες με τη μέθοδο του 1 φορά το 3 = 3, 2 φορές το 3 = 6. Αυτός είναι ο κλασικός τρόπος εκμάθησης. Οπότε ένας πίνακας με όλη την προπαίδεια ως το 11 θα φανεί χρήσιμος για τη μελέτη.
Κατεβάστε το αρχείο PDF στον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ πάνω στο δωρεάν λήψη και κατόπιν εκτυπώστε:
Συμβουλές για την αποστήθιση της προπαίδειας
Εάν σε κάθε προπαίδεια ξεκινώ πάντα με τον πιο μικρό αριθμό, τότε μειώνω την ποσότητα των προς αποστήθιση φράσεων στο μισό (από 100 σε 50). Για παράδειγμα στην προπαίδεια του 7 αντί να πω 8Χ7=56, λέω 7Χ8=56, έτσι όταν θα είναι να μάθω στη συνέχεια την προπαίδεια του 8 θα το ξέρω ήδη από πριν.
Το μήκος κάθε φράσης θα μπορούσε να περιοριστεί και να απλοποιηθεί, ώστε να περιλαμβάνει μόνο τους αριθμούς και όχι και τη μετάφραση των συμβόλων σε λόγο (φορές, επί, ίσον). Είναι πολύ πιο απλή η αποστήθιση της φράσης “7 9 63” (εφτά εννιά εξήντα τρία) από τη φράση “7 φορές το 9 ίσον 63”.
Επειδή η προπαίδεια είναι κυρίως μία ακουστική μνημονική διαδικασία, το παιδί θα ήταν καλύτερα να λέει την πράξη μαζί με το αποτέλεσμά της και όχι να ακούει την πράξη και να λέει σκέτο το αποτέλεσμα.
Περισσότερες εκπαιδευτικές κάρτες εδώ.