Ακόμη κι αν είσαι αστέρι στην καθαριότητα, θα υπάρχουν κάποια πράγματα που σε δυσκολεύουν ή … σου ξεφεύγουν! Κράτα στο μυαλό σου αυτά τα 15 σημεία του σπιτιού την επόμενη φορά που θα κάνεις δουλειές. Είναι εκείνα τα σημεία που ίσως ξεχνάς να καθαρίσεις.
Τα 15 σημεία που ξεχνάμε να καθαρίσουμε
1. Τις πρίζες και τους διακόπτες
Για να μη χάσουν οι πρίζες και οι διακόπτες την αρχική τους λευκή μορφή, πρέπει που και που να τους καθαρίζουμε. Απομακρύνουμε την στρώση σκόνης και δακτυλικών αποτυπωμάτων από πάνω τους με ένα πανάκι ή με ένα μωρομάντηλο.
2. Τους κάδους σκουπιδιών
Σίγουρα βάζουμε σακούλα στους κάδους απορριμμάτων και σίγουρα πετάμε τακτικά τα σκουπίδια. Κι όμως θα έρθει η στιγμή που οι κάδοι θα αρχίσουν να μυρίζουν. Τότε είναι η ώρα να τους βάλουμε κάτω και να τους σαπουνίσουμε με λίγο υγρό πιάτων. Αφού στεγνώσουν, στρώνουμε στον πάτο μερικές εφημερίδες, για να μην ποτίζουν με τα βρώμικα υγρά των σκουπιδιών.
3. Το χαλάκι της εισόδου
Το πρώτο σημείο που θα συναντήσει η βρωμιά πριν μπει στο σπίτι μας είναι το χαλάκι της εισόδου. Αφού το τινάξουμε πολύ καλά, ρίχνουμε πάνω του μία στρώση μαγειρικής σόδας. Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Αφήνουμε 30 λεπτά και σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.
4. Τα τηλεκοντρόλ
Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσαμε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης; Ναι, όλοι το ξεχνάμε ή τέλος πάντων κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε… Πως θα το καθαρίσουμε εύκολα και γρήγορα; Θα βάλουμε απλά λίγο απολυμαντικό χεριών σε ένα πανάκι και θα περάσουμε όλη την επιφάνεια. Με μια μπατονέτα θα μπορέσουμε να περάσουμε ανάμεσα από τα κουμπιά.
5. Την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ
Το ίδιο ξεχασιάρηδες είμαστε και με τις οθόνες αφής των κινητών ή των τάμπλετ. Ενώ τις συσκευές αυτές τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν τις καθαρίζουμε τόσο συχνά ή τόσο σχολαστικά όσο θα έπρεπε.
6. Τον εξαερισμό του μπάνιου
Δεν είναι από τα σημεία εκείνα που κάνουν μπαμ. Θα πρέπει να σηκώσουμε λίγο το κεφάλι για να διαπιστώσουμε ότι ένα ίχνος σκόνης ξεπροβάλλει κάπως από εκεί. Θα μας πάρει όμως μόνο δύο λεπτά για να μαζέψουμε τη βρωμιά με ένα βρεγμένο πανάκι. Ίσως μας βοηθήσει και μια οδοντόβουρτσα για να φτάσουμε πιο μέσα.
7. Τα βιβλία
Κι όμως τα αγαπημένα μας βιβλία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνουν πολύ βρώμικα. Η σκόνη δεν κάνει διακρίσεις. Δεν θα μαζευτεί μόνο στα ράφια της βιβλιοθήκης αλλά και στα ίδια τα βιβλία. Ένα μαλακό και στεγνό πανάκι θα μας βοηθήσει εδώ να καθαρίσουμε.
8. Τα φωτιστικά
Ας προσέξουμε λίγο καλύτερα τα φωτιστικά, οροφής ή επιτραπέζια. Μήπως έχουν μαζέψει αρκετή ποσότητα σκόνης; Για να καθαρίσουμε τα υφασμάτινα αμπαζούρ ρολάρουμε πολύ εύκολα με τον αποχνουδωτή ρούχων. Για τα πλαστικά, μεταλλικά ή γυάλινα μέρη των φωτιστικών θα χρειαστούμε μια μαλακή βούρτσα ώστε να απομακρύνουμε τη σκόνη. Αφού τα έχουμε ξεσκονίσει, μουλιάζουμε ένα πανάκι με νερό και μαλακτικό, το στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά και περνάμε την επιφάνεια. Το μαλακτικό λειτουργεί κι ως αντιστατικό σε αυτή την περίπτωση.
9. Το σφουγγάρι της κουζίνας
Από πάνω του περνούν καθημερινά κάθε λογής βακτήρια. Η συχνή αντικατάστασή του είναι η λύση που νομίζουμε ότι μας καλύπτει. Αλλά πόσο συχνά αλλάζουμε τελικά το σφουγγάρι της κουζίνας; Για να μην φτάσουν τα μικρόβια στα πιάτα και τα ποτήρια μας, μία φορά την εβδομάδα απολυμαίνουμε το σφουγγαράκι. Πώς; Το ξεπλένουμε καλά με νερό, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με ξύδι. Βάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων κι αφήνουμε 3 λεπτά!
10. Τη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα
Η θήκη για τα μαχαιροπίρουνα γεμίζει κυρίως ψίχουλα. Μία φορά το μήνα την αδειάζουμε και την σαπουνίζουμε κάτω από τη βρύση.
11. Τον τοίχο πίσω από την τουαλέτα
Καθαρίζουμε με επιμέλεια το καπάκι και το εσωτερικό της λεκάνης αλλά τι γίνεται με τα πλακάκια πίσω από την τουαλέτα; Ας βάλουμε γάντια κι ας αρχίσουμε το τρίψιμο με σαπουνόνερο. Στο τέλος ψεκάζουμε με λευκό ξύδι για βαθύτερη απολύμανση, αφήνουμε λίγα λεπτά και στεγνώνουμε με ένα πανάκι.
12. Τα πόμολα στις πόρτες
Τα πόμολα έρχονται συνέχεια σε επαφή με τα χέρια μας άρα σε επαφή με μικροοργανισμούς. Η βρωμιά στα πόμολα από τις πόρτες δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά σίγουρα υπάρχει. Για να τα καθαρίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε μόνο πανάκι με μικροΐνες και ζεστό νερό. Τα χημικά καθαριστικά θαμπώνουν τις μεταλλικές επιφάνειες και δεν συνιστώνται.
13. Την ηλεκτρική σκούπα
Το να καθαρίζουμε το σπίτι με μια βρώμικη ηλεκτρική σκούπα είναι και λίγο σχήμα οξύμωρο! Η σκούπα, αφημένη στη μοίρα της, αποκτά μια μυρωδιά και μαζί με όλα τ’άλλα δεν θα ρουφάει καλά.
14. Κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ
Το τι θα βρούμε κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ και της πολυθρόνας μπορεί να μας εκπλήξει! Χαμένα παιχνίδια, ψίχουλα και σίγουρα αρκετή σκόνη. Δεν αρκεί μόνο να τινάζουμε τα ριχτάρια. Κατά καιρούς βγάζουμε τα μαξιλάρια από τη θέση τους και σκουπίζουμε το εσωτερικό των καναπέδων με την ηλεκτρική σκούπα.
15. Τις βούρτσες και τις χτένες
Σκόνη, λιπαρότητα, πιτυρίδα, υπολείμματα από προϊόντα styling και πάσης φύσεως βρωμιά εγκλωβίζεται πάνω στις βούρτσες όσο τις χρησιμοποιούμε.