21/01/2018, ώρα 14.00 η Θεσσαλονίκη μυρίζει ζωντάνια. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης, της εσωστρέφειας, του "ποιος ασχολείται, οι αποφάσεις παίρνονται στην Αθήνα", δεν υπήρχε πια, χάθηκε χωρίς να φυσήξει ο Βαρδάρης μας. Από το παλιό λιμάνι, μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κόσμος στη πλατεία Αριστοτέλους, κόσμος στη πλατεία ΧΑΝΘ, πολίτες κάθε ηλικίας, διαφορετικοί μεταξύ τους, δώσανε το παρών, σε ένα συλλαλητήριο χωρίς κομματική ταυτότητα, χωρίς τις ευλογίες κανενός, τους ένωνε όλους η ανάγκη να φωνάξουν παρών, ότι πρέπει να τους υπολογίζουν.
Ξεχάστε τους ομιλητές, όσους ακραίους βρέθηκαν ανάμεσα στο πλήθος, αυτούς που φωνάξαν για να ακουστούν. Κρατήστε την εικόνα οικογενειών, νέων παιδιών τυλιγμένων με την ελληνική σημαία, ηλικιωμένων, που στάθηκαν όρθιοι για ώρες, κρατήστε τις λέξεις, ομοψυχία, αξιοπρέπεια, συμμετοχή. Με αφορμή το πρόσφατο συλλαλητήριο, ανέτρεξα 26 χρόνια πριν. Τότε που το ίδιο θέμα ήταν στην επικαιρότητα, και ο κόσμος γέμισε τους δρόμους γράφοντας ιστορία.
14 Φεβρουαρίου, λεωφορεία από όλη την Ελλάδα έχουν σταθμεύσει στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, και χιλιάδες πολιτών αποβιβάζονται. Μια ανθρώπινη θάλασσα κατευθυνόμενη προς τη πλατεία Αριστοτέλους. Οι φωτογραφίες της εποχής προκαλούν ρίγος. Η πλατεία Αριστοτέλους ασφυκτικά γεμάτη μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, η παραλία της Θεσσαλονίκης μοιάζει με τεράστια ελληνική σημαία.
Επίσημοι αριθμοί, 1.200.000 Έλληνες εκείνη τη μέρα φώναξαν "η Μακεδονία είναι Ελληνική". Οι ομιλητές χάνουν τα λόγια τους αντικρίζοντας τη λαοθάλασσα που πλημμύρισε τη πόλη. Με σπασμένη φωνή και δάκρυα στα μάτια μιλούν ένας ένας. Ήταν όλοι εκεί ενωμένοι, πολιτική ηγεσία, Εκκλησία, φορείς της πόλης, η ομογένεια.
Συγκινητικές ομιλίες του τότε δημάρχου κ. Κοσμόπουλου, και του τότε Μητροπολίτη ακόμα Χριστόδουλου. Οι εξελίξεις ραγδαίες, τα συλλαλητήρια μεταδίδονται σαν ιός σε όλη την Ελλάδα. 1.500.000 κόσμου στην Αθήνα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Το θέμα είναι εθνικό και μας βρίσκει ενωμένους.
Απάντηση σε όσους θα ρωτήσουν "και τι έγινε;", τέσσερις μέρες μετά το συλλαλητήριο και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής προεδρεύει στην πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Ν.Δ.), Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ), παρουσία του τότε υπουργού εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η συμφωνία για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.